Последни новини
Home / Законът / Венецианската комисия пита за съдебната реформа, готви доклад за промените в ЗСВ

Венецианската комисия пита за съдебната реформа, готви доклад за промените в ЗСВ

Defakto.bg

Мисия на Еввропейската комисия за демокрация по право, по-известна като Венецианската комисия, е на мисия у нас. Целта е да се даде оценка на напредъка на съдебната реформа, готви се и доклад за промените в съдебния закон, на базата на който комисията ще гласува свое становище по време на октомврийската си сесия.

Това става ясно от съобщение на ВСС за проведена вчера среща между представители на Венецианската комисия (която е орган на Съвета на Европа) и членове на съвета.

Макар че предварителните параметри на готвения доклад са били за промените в Закона за съдебната власт от 2016 г., обхватът на проверката се разширява, голям интерес предизвикват и измененията от тази година, които дадоха кариерни бонуси на кадровиците, направиха задължително отстраняването от длъжност на магистрати, стига да са им повдигнати обвинения за престъпления от общ характер и главният прокурор да е направил такова искане, както и ред други. Това научи De Fakto от кадровици.

Ето съобщението на ВСС:

„Членове на Висшия съдебен съвет се срещнаха с представители на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия) към Съвета на Европа. От страна на ВСС в срещата участваха Юлиана Колева – председател на Комисията по правни и институционални въпроси към Пленума на ВСС, Соня Найденова и Калин Калпакчиев – председател на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия.

Венецианската комисия бе представена от Рихард Барет – член на Комисията от Ирландия, заместник генерален директор в службата на главния прокурор; Мартин Куйер – член на Комисията от Холандия, старши правен съветник в Министерството на правосъдието; Александър Барамидзе – заместващ член на Комисията от Грузия, първи заместник-министър на правосъдието и Григорий Диков – правен сътрудник към Венецианската комисия, Генерална дирекция „Права на човека и върховенство на закона“ в Съвета на Европа.

Представителите на Венецианската комисия ще подготвят доклад относно измененията в ЗСВ, на чиято основа ще бъде прието становище на Комисията на нейната октомврийска сесия. Докладът ще бъде изготвен по искане на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за становище на Венецианската комисия относно Закона за съдебната власт с измененията от 2016 г.

Основна цел и тема на посещението на делегацията е оценка на напредъка в съдебната реформа.

По време на разговорите с членовете на ВСС бяха коментирани резултатите от промените в Конституцията на Република България от 2015 г. и произтичащите промени в Закона за съдебната власт. Представителите на Венецианската комисия проявиха особен интерес към състава, функциите, правомощията и правилата за дейността на Комисиите по атестирането и конкурсите към Съдийската и Прокурорската колегия. Коментирани бяха новостите в атестационните процедури за съдии, прокурори и следователи, както и относимостта на актовете от проверки на ИВСС при определяне на комплексните атестационни оценки на магистратите. Направено бе сравнение в механизма за атестиране на магистратите преди и след промените в Закона за съдебната власт от 2016 г. като бе акцентирано върху законово регламентираното участие на магистрати в комисиите към двете колегии. Подчертано бе, че целта на атестационните и дисциплинарните производства е различна и не е налице опасност от двойно санкциониране на магистратите.

Зададени бяха конкретни въпроси във връзка с извършваните от ИВСС проверки, възможностите за инициирането им, реда за възлагането им на инспекторите. Коментирани бяха конкретни разпоредби от ЗСВ във връзка с основанията за образуване на дисциплинарни производства, осигуряване на достъп до необходимите материали при извършване на проверки от инспекторите от ИВСС, както и наложените практики по закона“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.