Последни новини
Home / Законът / Изборът на ВСС изпадна от програмата на парламента, търси се мнозинство

Изборът на ВСС изпадна от програмата на парламента, търси се мнозинство

Defakto.bg

Очакванията, че тази седмица парламентът ще се занимае с избора на 11 членове на новия Висш съдебен съвет от своята квота, не се оправдаха – темата не влезе в дневния ред на депутатите за днес и утре. Заявки отговорният вот да бъде насрочен за 14 септември се чуха в правната комисия миналия четвъртък, след изслушване на кандидатите за ВСС. В същото време по закон срокът за избор изтече преди 10 дни.

Тази седмица Народното събрание няма да заседава в петък, 15 септември и измества това заседание за идния вторник, 19 септември, гласуваха днес депутатите. А председателят Димитър Главчев обеща утре да предложи конкретната програма за този ден. Предстои да видим дали изборът за съдебен съвет ще се „класира“ там.

Търси се мнозинство?

Мандатът на действащите кадровици изтича на 3 октомври и той не може да бъде удължаван. А за да заработи новият ВСС съставът му трябва да е комплектован поне на 2/3 – т.е. да са избрани поне 17 от общо 25-те му членове. Професионалните квоти на съдиите, прокурорите и следователите са попълнени – те са общо 11 човека. Отделно членове по право са „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор, с тях членовете на новия ВСС стават 14, но не стигат, за да стартира работата на новия състав, изборът на парламента няма как да се заобиколи.

А в Народното събрание бяха издигнати 18 претенденти за 11-те места от неговата квота – депутатите трябва да излъчат 6 за съдийската колегия на ВСС (при номинирани 11) и 5 за прокурорската колегия (номинирани са 7). Вотът става особено интересен, защото за първи път за него се изисква квалицифирано мнозинство от 160 „за“, т.е. без съгласие между различните парламентарни сили той няма как да е успешен. Това е и причината за отлагане на гласуването, още се търси нужното мнозинство, заявили депутати пред Клуб Z.

Кой кого предложи?

ГЕРБ издигнаха 4 кандидати – върховните съдии Вероника Имова и Боян Магдалинчев, зам.-председател на ВАС (за съдийската колегия), както и районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова и окръжния прокурор на Бургас Калина Чапкънова (за прокурорската колегия). Отделно свой претендент – адвоката Мирослав Джеров, номинира депутатът от ГЕРБ Георги Марков, а от парламентарната група заявиха подкрепа и за него.

БСП предложиха шестима – върховните съдии Марина Михайлова и Диана Хитова, Даниела Марчева от Софийския апелативен съд и Боян Кояджиков от апелативния спецсъд (съдийската колегия), както и върховните прокурори Маринела Тотева и Светлана Бошнакова (за колегията на обвинителите).

Издигнатите от ДПС са двама – зам.-председателят на столичния апелативен съд Стефан Гроздев и Пламена Апостолова, в момента шеф на столичното следствие.

Номинациите на Волен Сидеров и патриотите са две – адвокат Боян Новански (за съдийската колегия) и зам.-апелативният прокурор на София Йордан Стоев (за прокурорската колегия).

Веселин Марешки и „Воля“ издигнаха двама – адвокат Ангелинка Николова (за съдийската колегия) и Владислав Томов от Районна прокуратура-Варна (за прокурорската).

Един претендент номинира и независимият Ангел Исаев – адвокат Нели Виодорова.

Всички са перфектни!

Вчера правната комисия излезе с доклад, в който заявява, че всички кандидати на практика са перфектни.

„Кандидатите отговарят на законовите изисквания за членове на Висшия съдебен съвет, по отношение на тях не са представени данни, които да поставят под съмнение нравствените и професионалните им качества, както и че всички кандидати притежават необходимата квалификация и опит, специфична подготовка и лична мотивация, ползват се с безупречна професионална репутация и обществена подкрепа“, пише в доклада.

Без да изказва предпочитания към когото и да е от 18-те, комисията предлага на пленарната зала да гласува кандидатите последователно, по азбучен ред.

Обструкции за четирима

При разглеждането на номинациите парламентът наруши и буквата, и духа на закона – задълбочена проверка на кандитатите не е направена, а изслушването им в правната комисия се превърна в откровен фарс, на което дори не бяха зададени предварително депозирани въпроси, заявяват в свое обръщение към депутатите от „извънпарламентарната опозиция“.

„Звучи невероятно, но процедурата, организирана и проведена от Данаил Кирилов, не просто не отговаря на целта на закона и основни ангажименти за реформа на съдебната власт, но дори значително отстъпва на спазването на формалните изисквания при избора, проведен от Искра Фидосова през 2012 г.“, сочат от „Да, България“, Български земеделски народен съюз, Демократи за силна България, ДЕОС и „Зелените“.

И приканват народните представители да не подкрепят четирима, „чиито биографии съдържат особени фактори за съмнение в наличието на изискуемите високи нравствени и професионални качества“.

Става дума за:

Съдия Стефан Грозев, „един от най-ярките примери за съдия, чиито решения с години ерозират общественото доверие в интегритета на съдебната власт. Обществените съмнения около него са толкова силни, че дори настоящият състав на ВСС  двукратно отказа да му гласува доверие като председател на САС“.

Съдия Боян Магдалинчев, „който беше основно действащо лице в порочния модел на администриране на Върховния административен съд, породил множество скандали и съмнения за манипулиране на дела“.

Адвокат Боян Новански, „чиито връзки с бившия следовател Петър Петров („Петьо Еврото“) са особено компрометиращи“.

Прокурор Йордан Стоев, „който потвърди отказа за образуване досъдебно производство по сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев, Николай Бареков и големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.