Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ изпрати спорно искане до президента срещу избора на Георги Чолаков

„Правосъдие за всеки“ изпрати спорно искане до президента срещу избора на Георги Чолаков

Defakto.bg
Проф. Пламен Киров

Инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе писмо в президентството, в което  настоява президентът  Радев да не подписва указа за избора на Георги Чолаков.  Сдружението  настоява също държавният глава да върне двете издигнати кандидатури (на Чолаков и другия претендент за поста съдия Соня Янкулова) за ново обсъждане и гласуване от новия състав на ВСС. ( по-долу виж писмото).   Сред мотивите е изтъкнато, че този вот е пореден скандал,  свързан със  съдебната система, тъй като от самото начало изборът е изглеждал „предизвестен и опасенията се оправдаха“.

Искането за връщане на  „двете кандидатури“ и то на новия ВСС, е меко казано нереалистично. Първо,  защото надхвърля юридическите възможности на държавния глава в описаната ситуация и второ – Конституцията и Законът за съдебната власт не допускат подобни рокади, заявиха конституционалисти, до които De Fakto се допита.

„От „Правосъдие за всеки“, след като  искат правосъдие за всеки,  първо трябва да станат юристи“ – така бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира пред De Fakto поисканото връщане на двете кандидатури директно на новия ВСС. Държавният глава не може да върне избора с указания какво да прави настоящият или следващият Висш съдебен съвет, защото поведението на съдебния съвет  следва от Конституцията и Закона за съдебната власт,  категоричен е  професор Киров. В сегашната ситуация, президентът  може само да отклони предложението за назначаване на Георги Чолаков, и то само веднъж, след като  задължително  мотивира отказа си, е  позицията на конституционалиста.

В понеделник , 11 септември, с 20 гласа „за“ кадровиците избраха Чолаков за шеф на ВАС през идните 7 години.  Соня Янкулова получи едва 5 „за“. Известно е, че по Конституция изборът на „тримата големи“ в Темида приключва с указ на президента. (Пак с указ на държавния глава председателите на ВКС и ВАС, както и главният прокурор се освобождават от поста.)  И още: „Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение“, казва  основният закон.

Ако  президентът откаже да издаде указ за назначаването, предложението се връща на ВСС, който трябва да свика заседание, на което да подложи на ново гласуване САМО вече избрания от него кандидат, а именно – Георги Чолаков. В тази процедура Соня Янкулова не присъства, защото юридическото й  участие в избора е приключило с гласуването на  ВСС.

По правилата на закона и Конституцията, ако Чолаков получи повторно нужното мнозинство от 17 „за“, ВСС  ще изпрати предложение до „Дондуков“-2 и президентът вече е длъжен да издаде указ за назначаването му.  Само ако мнозинство във ВСС втория път не се събере, процедурата за избор започва отначало, а в нея може да участват досегашните двама кандидати, а  може и нови.  Едва в  подобна хипотеза изборът на председател на ВАС би направил новият ВСС – защото времето на действащия изтича на 3 октомври, а сроковете и изискванията към избора не са кратки. Както се вижда обаче, подобна хипотеза не зависи от действия на държавния глава, а от възможностите на ВСС да излъчи председател на ВАС.

Според Пламен Киров, държавният глава ще издаде указ за назначението на Георги Чолаков.

В интерес на обективността –  предлагаме цялото писмо на „Правосъдие за всеки“:

До Президента на Република България
г-н Румен Радев

ОТКРИТО ПИСМО

 

Уважаеми г-н Президент,

В понеделник ръководният орган на съдебната власт завърши една непрозрачна, немотивирана и изпълнена с огромно съмнение за външен натиск процедура по избора на председател на Върховния административен съд – най–важният съд в страната от гледна точка на гарантиране на гражданските права от властта. Това гласуване бе хроника на един предизвестен избор, маркиран от груб командно–административен подход и натиск за избора на определен кандидат, чието име се знаеше от месеци.
Фактите са, че лично настоящият председател на ВАС г-н Георги Колев издигна кандидатурата на съдия Георги Чолаков. След това – пак по лично негово настояване, ВСС промени сроковете за номинациите и избора, така че да съвпаднат с мандата на сегашния му състав.
Накрая – пак по негово настояване и в нарушение на духа и смисъла на Закона, Общото събрание на съдиите от ВАС проведе гласуване, за да подкрепи един от кандидатите. Тези факти говорят достатъчно красноречиво, че това бе една дирижирана и опорочена процедура, напълно неприемлива за обществото.  Явно се търсеше произнасяне на точно този силно
зависим и вече достатъчно компрометиран като авторитет състав на Висшия съдебен съвет, за да се гарантира избора на „правилния кандидат“, от гледна точка на влиятелните фигури в него. Но този състав на  ВСС няма да работи с новия председател на ВАС, поради което нямаше никаква логика, правен смисъл и морално право точно той да избира ръководителя на ВАС!
Сроковете за избора на новия състав на ВСС напълно позволяваха, а това бе и първоначалната идея, изборът да бъде осъществен от новия състав на Съвета, който ще встъпи съвсем скоро в длъжност и поне в началото ще се ползва с необходимия обществен авторитет и професионална тежест!
С така проведената процедура по избора останаха тежки съмнения за политическа намеса, нерегламентирано влияние и прокурорска целесъобразност в избора на председател на съда, който трябва да охранява правата и законните интереси на гражданите от евентуален властови произвол. Тези съмнения се засилиха от още един факт – явното пренебрегване в дискусията по

кандидатурите на реалната оценка на професионалните и нравствени качества на двамата издигнати кандидати, както и на техния стаж като съдии в съответния съд и система. Имаме кандидат, чийто магистратски стаж е преминал изцяло в системата на административното правораздаване и е съдия във ВАС от неговото създаване – г-жа Соня Янкулова – срещу друг кандидат,
който е сменил няколко съдилища от различни сфери, но след прекъсвания за осъществяване на адвокатска и
нотариална дейност. Точно този задълбочен дебат, който е задължителен по закон при оценка на качествата на кандидатите, членовете на ВСС не проведоха преди да гласуват!
Господин Президент,
Вие сте държавен глава и сте призван да бъдете  безпристрастен арбитър между властите, когато упражнявате правомощията си и да извършвате самостоятелна преценка на фактите и обстоятелствата, когато действате в условията на обвързана компетентност, както е в случая с назначаването на председател на ВАС. Вие имате право да откажете да подпишете указ за назначаването, когато не сте лично убеден, че е проведен честен, независим, състезателен и професионален избор за толкова важен пост в съдебната система. Вие, като обединител на нацията, дори сте длъжен да откажете, ако имате и най-малките съмнения в почтеността и убедителността на този избор, от гледна точка на обществото!

Ето защо ние, свободните граждани и юристи от Инициатива „Правосъдие за всеки“, Ви призоваваме да упражните конституционното си правомощие като откажете да подпишете указа за избора на г-н Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Призоваваме ви да върнете двете кандидатури за ново обсъждане и гласуване от НОВИЯ СЪСТАВ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, който ще встъпи в длъжност с нов авторитет и обществена тежест и ще работи с този върховен магистрат!
Разчитаме на Вашата независима и авторитетна преценка и решение!

С уважение,  Велислав Величков,
председател на Сдружение „Правосъдие

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.