Последни новини
Home / Без категория / Асоциацията по криминология почете паметта на проф. Здравко Трайков: Поклон, професоре!

Асоциацията по криминология почете паметта на проф. Здравко Трайков: Поклон, професоре!

Defakto.bg
Проф. Здравко Трайков

Поклон, професоре! С паметно възпоменание, получено в De Faktо,  колегите на покойния проф. д-р Здравко  Трайков от Българската асоциация по криминология почетоха   първата годишнина от неговата кончина.

На 14 септември миналата година известният с хуманитарните си възгледи бивш директор на „:Местата за лишаване  от свобода”, си отиде, оставил зад себе си незаличима диря като доайен  на затворното дело у нас.  Здравко Трайков бе запомнен като  юристът,  който не правеше компромиси и твърдо отстояваше възгледите си, че  затворът не е място за изтезания, лишените от свобода имат право на втори шанс!

“Уважаван учен и университетски преподавател, проф. Трайков остави трайна следа в наказателно правната теория, пенитенциарното право и криминологията. Той умееше да съчетава практическите си умения и научни знания на експерт и ръководител на Научно-методическия съвет по затворно дело,  преподавател и декан на юридически факултет. Едновременно с научните си търсения, проф. Трайков работеше  за изграждане на система за изпълнение  на наказанията в духа на хуманизма и правото”, напомнят приятели и колеги от асоциацията по криминология,  чиито учредител бе именно професорът.

Проф. Здравко Трайков е роден през 1940 г. Започва кариерата си като прокурор, работил е в Института по криминалистика и криминология, от 1990 до 1999 г. е начело на Главната дирекция на затворите. Автор на над 80 публикации, декан на Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

През житейския и професионален път Здравко Трайков  запази непоклатима вярата си в способността на прегрешилите да се променят  към по-добро.  Незабравим приятел, юрист и човек!

Поклон, професоре!

About De Fakto

Проверете също

Асоциацията на прокурорите в България отбеляза с прочуствени слова 25 години от създаването си

  В Съдебната палата в София се проведе тържествена конференция по повод 25 години от …

ВКС потвърди решение за контрабанда на хероин в особено големи размери през ГКПП „Капитан Андреево“

ВКС потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив по делото срещу Вахид Х. и Мохаммадали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.