Последни новини
Home / Законът / Парламентът отхвърли ветото на президента заради „зелената мафия“

Парламентът отхвърли ветото на президента заради „зелената мафия“

Defakto.bg

Народното събрание отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за опазване на околната среда, приети на 27 юли.  Народните представители гласуваха повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за околната среда със 138 гласа „за“, 78 гласа „против“ и два гласа „въздържал се“.

Един от мотивите на държавния глава за ветото бе, че държавата трябва да създава регулации не само за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане.   Такъв контрол се осъществява именно от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции, посочи Радев.  В мотивите му бе посочено, че  премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.  Той изрази своята увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.

От ГЕРБ заявиха, че  уважават ветото на президента и са разгледали мотивите му внимателно. Според тях премахването на втората инстанция е съобразено с Конституцията, защото  Народното събрание можело да намали броя на инстанциите за обжалване в случаи, свързани с национален суверенитет и стратегически важни проекти.

Управляващите депутати лансираха за пореден път тезата, че  обжалванията идват от неправителствения сектор, който се е превърнал в „зелена мафия“. Последният аргумент развиха и от  Обединените патриоти.

От ДПС подкрепиха управляващите, за да се прекрати практиката „външни сили“ да слагат прът в развитието на страната.

От БСП посочиха, че отхвърлянето на ветото е ограничаване на достъпа до правосъдие и е препятствие пред съдебната реформа.  Корнелия Нинова предупреди, че казусът ще отиде в Конституционния съд. Тя  заяви,  че левицата вече събира подписи (нужни са минимум 48 ) , за да се реши въпросът от Конституционният съд, който има правомощията за това.

„Законодателството, което приемаме, не противоречи на Конституцията. Нямаме абсолютно никакви проблеми“,  уверен в конституционните си познания ,  отговори   Цветан Цветанов.

Александър Кашъмов: Нередно е властта сама да решава колко съдебни инстанции да я контролират

„Нередно е и противоречи на принципа за разделение на властите предложението на правителството, което стои начело на изпълнителната власт, да решава самостоятелно кои проекти са „проекти от национално значение със стратегическа важност” и така да си избира дали съдебният контрол в един или друг случай да е в една или в две инстанции, заяви Александър Кашъмов, директор на правния сектор в „Програма достъп до информацията“.

Нека заявим ясно, че противопоставянето между интересите на инвеститорите и правата на гражданите е изкуствено и вредно. В съвременното демократично общество икономическата свобода на предприемача и правата на човека, които са въздигнати във върховен принцип и в българската Конституция, вървят ръка за ръка. Кашъмов убедено призова,  ако правата и здравето на хората значат нещо за тя, депутатите да приемат ветото на президента.

Цялата статия:  Александър Кашъмов: Ако правата и здравето на хората значат нещо за тях, депутатите да приемат ветото на президента

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.