Последни новини
Home / Законът / Последно: 7 % увеличение на заплатите за всички магистрати, считано от 1 септември (допълнена)

Последно: 7 % увеличение на заплатите за всички магистрати, считано от 1 септември (допълнена)

Defakto.bg

Със 7 % се увеличават заплатите на магистратите от всички нива, считано от 1 септември. Това реши днес пленумът на ВСС с впечатляващото мнозинство от 19 срещу 4 гласа.

Привърженици на другия вариант, при който 7 % отгоре щяха да получат само младшите съдии, прокурори и следователи и магистратите на районни нива, а увеличението за всички останали щеше да е с по 127 лева, останаха Димитър Узунов, Румен Боев, Румен Георгиев и Розалин Трендафилов.

Избраното от ВСС увеличение ще донесе повече пари и на съдебните служители.

Решението бе предшествано от интересен дебат за справедливостта, популизма, отговорността.

Как ще се разпределят парите?

Предложението на Узунов и на бюджетната комисия бе вариант 1, другият (спечелилият) – вариант 2.

Привържениците на първия вариант се мотивираха със „справедливост” и намаляване на ножицата във възнагражденията между най-ниските и най-високите нива.

Зад това стоял и Сотир Цацаров, се чу във ВСС. И нищо чудно да е така – прокурорската колегия без никакви спорове и обструкци застана зад „минималистичните” повишения на възнагражденията от окръжно ниво нагоре, мака че днес повечето й членове гласуваха другояче. Сотир Цацаров обаче днес го нямаше.

Защитниците на вариант 2 бяха категорични – няма никакъв сериозен анализ и аргументи защо в последните дни от мандата си отиващият си ВСС трябва да промени една 20-годишна практика. Нека с този въпрос се занимае новият съвет, приканиха те и определиха другото като популизъм.

В крайна сметка, и при двата варианта минималната магистратска заплата – на младшите, ще стане 1936 лева, но сумите на увеличенията нагоре ще са различни.

За увеличението със 7 % за всички има достатъчно пари – налице са реализирании икономии от 6,5 млн.лв. и преходен остатък от над 7 млн.лв. Сега 1 966 000 лв. ще се вземат от остатъка, за да може увеличението да е със задна дата от 1 септември. Според тазгодишния закон за бюджета пленумът на ВСС има право да се разпорежда с преходния остатък.

Консесусно бе решението за повишаването на парите за ранг – те стават по 100 лева за 1 ранг, 200 лева за втори и 250 лева за трети.

„Кротичка и малка” стъпка към справедливост?

Отдавна говорим за въвеждане на механизъм за по-справедливо възнаграждение на труда, сега имаме шанса да го постигнем, обяви Румен Боев. Каза, че първият вариант за заплатите е „много кротичка и малка стъпка да не продължи да се разтваря ножицата между най-високите и най-ниски нива”.

После даде смайващ и, както се оказа, спекулативен пример. При увеличение на всички заплати със 7 % един съдия от ВКС ще получи 5135 лева, като в тази сума влизат и 40 % клас за прослужено време (по закон максимумът вече е 20 % за клас, но най-дъргогодишните магистрати са с 40 % като заварени случаи). При същия разчет – 7 % увеличение и 40 % клас заплатата на един съдия от районен съд пък ставала 2771 лева в РС. Така, изчисли Боев разликата възлизала на 2364 лева, твърде голяма ножица.

После Боев все пак призна, че магистратите с 40 % за клас прослужено време са останали малцина.  Но било по-справедливо по-високите нива да получат по 127 лева отгоре върху заплатите, а по-ниските – повече. И сметна, че във върховните инстанции работели 400 души, още 200-250 били в апелативните, а магистратите в страната наброявали 4500 човека. И на проведени обсъждания за нарастването на заплатите с колеги от страната повечето от тях застанали зад разчетите на бюджетната комисия.

„Първият вариант е справедливият вариант, всеки магистрат получава по 127 лева отгоре. Нека всеки от нас да реши кой от вариантите да подкрепи – справедливия или изгодния за нас самите”, вметна Димитър Узунов.

Стига уравниловки!

Колегите с 40 % във върховните институции прогресивно намаляват, категоричен бе Георги Колев. Не знам обаче как ще обясня на върховните съдии едно „равно” увеличение със 127 лева за всички, заяви той.

„Възможност за увеличение със 7 % на заплатите на всички магистрати има, а това ще доведе и до по-високи заплати на съдебните служители. Не е въпросът кой колко ще обеднее, забогатее и каква е ножицата. Въпросът е защо сега, в края на мандата ще сменяме практиката от 20 г. насам, в рамките на 1 проект, чиито резултати не сме видели? И защо колегите, които са го обсъждали с магистрати от страната, не го обсъдиха с колегите си от ВСС?”, възмути се Юлия Ковачева.

Прикани кадровиците да си спомнят, че различните възнаграждения са свързани с натовареността, квалификацията, отговорността, която се поема на различните нива. „Достатъчно възрастни сме, живели сме в реалния социализъм, когато раздаваха поравно на всички. Не съм против промяна на практиката, но нямаме реален анализ, на който да стъпим”, категорична бе Ковачева.

Лозан Панов обяви ставащото за „грозно, безпрецедентно закъснял дебат” и прикани генералните решения занапред да се оставят на новия ВСС.

Същата позиция защити и Елка Атанасова. „От казаното тук излезе, че магистратите се стремят към израстване в кариерата само заради по-високите заплати. Това е абсолютно невярно, напредването в кариерата е и стремеж за професионално развитие, за доказване в област от правото, която не е от компетентността на районните нива. Възнаграждението е израз и на поеманата професионална отговорност”, подчерта Атанасова. Каза също – твърде малко хора са разбрали за проведените „обществени обсъждания” и ако те са или от районните нива, изказаната подкрепа за първия варинт е съвсем обяснима.

За увеличението със 7 % на всички се обяви и Галя Георгиева.

На изпроводяк: Искат 629 млв.лв. съдебен бюджет за догодина

629,2 млн.лв. за разходи на съдебната власт за догодина предвижда проектобюджетът, одобрен днес от пленума на ВСС. Разчетените разходи за 2019 г. са 615,9 млн. лв., а за 2020 г. – 628,7 млн. лв.

В поисканата сума за 2018 г. влизат и 7 % ръст на заплатите на магистратите за догодина, както и ръст от 4,7 % на възнагражденията на членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите. Кадровиците и главният инспектор вече получават най-високите заплати в системата – тези на „тримата големи“.

С 13,5 млн.лв. повече са залегналите средства за издръжка, като увеличението ще отиде за комисиите КАК на съдийската и прокурорската колегии, за сградите на Софийския районен съд, за извършване на процесуални действия и удостоверителни изявления в електронна форма. 3 млн.лв. пък трябва да влязат в бюджета на прокуратурата за изплащане на обезщетения по ЗОДОВ – за несъстоятелни обвинения и др.

Предвидените приходи от съдебни такси и други източници и за трите години – 2018 г., 2019 г. и 2020 г. са за 116 млн.лв.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.