Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Редно е председателят на ВАС да бъде избран от новия състав на ВСС

Президентът Радев: Редно е председателят на ВАС да бъде избран от новия състав на ВСС

Defakto.bg

За мащабите на корупция в България можем да съдим по срива на чуждестранните инвестиции и по липсата на осъдени висши държавници, смята държавният глава

Да не говорим за Русия, а с Русия

Редно е от чисто процедурна гледна точка председателят на Върховния административен съд да бъде избран от новия състав на Висшия съдебен съвет. Още повече – за първи път имаме състав на ВСС, който вече е избран по последните поправки в Конституцията от 2015 г., където изборът вече е много по-широк и много по-демократичен. Този нов състав ще работи с председателя на ВАС. Така би било логично според мен, коментира държавният глава Румен Радев в интервю за Нова тв.

 Във връзка с изпратеното до него отворено писмо от „Правосъдие за всеки“, в което юристи призовават президентът да не подписва указа за назначението на избрания съдия Георги Чолаков, а да върне двете кандидатури (на  Чолаков и другия претендент Соня Янкулова) на новия Висш съдебен съвет, президентът Радев заяви:

„В момента проучвам въпроса. Това е много важен въпрос и трябва време за неговото решаване“ (Още по темата – Правосъдие за всеки изпрати  спорно искане до президента срещу избора на Чолаков)   

 Бандата на „Наглите“ е метафора за несигурността

Престъпността в България винаги е нагла. Бандата на „Наглите“ е метафора за несигурността, в която живеят българите. Не виждаме реални резултати от борбата с битовата престъпност, заяви Радев.

За отвличането на Адриан Златков президентът посочи, че темата е трудна, коментарите най-добре да се правят специалисти, но опитът показвал, че отнема време за събиране на валидни доказателства, за да бъдат изправени пред съда похитителите.

Мащабите на корупцията

За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драматичния срив на чуждестранните инвестиции, които са много важен индикатор, по редица публикации в медиите и много важно – по липсата на осъдени висши държавници за корупция, заяви държавният глава.  Очевидно е, че имаме проблем и от Консултативния съвет за национална сигурност очаквам не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция, но и ефективни и всеобхватни методи за справяне с този проблем, около които да се обединим, посочи държавният глава.

По думите на президента антикорупционният орган не трябва да изчаква някой ден да бъде оспорена нечия имуществена декларация или да бъде подаден сигнал за корупция, но и да има проактивна функция. „Антикорупционният орган трябва да бъде на място. Зададе ли се някаква обществена поръчка, да се планира, да се изготвят документации, критерии, комисии, да се събира информация и ако се получат съмнения, да разследва, да събира доказателства, да обвинява и съответния чиновник, ръководител или собственик на фирма да бъдат ефективно осъждани“, категоричен беше Румен Радев.

„Подходът на ГЕРБ залага основно на превенцията, другият подход – на БСП, акцентира основно на разследването. Според мен трябва да търсим някакво обединение, всеобхватност, но превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел“, категоричен беше президентът.

Държавният глава заяви също така, че българското общество е платило много висока цена в случая с фалита на КТБ и истината трябва да излезе наяве. „Случаят с КТБ трябва да се реши тук в България, а не в чужбина. Само по този начин ние ще придобием вътрешна увереност и вяра, че можем като държава и като общество сами да градим своето бъдеще“, посочи президентът. Държавният глава подчерта, че е на страната на закона и нееднократно е призовавал за открит публичен процес, на който да бъдат представени всички тези и доказателства. „Както знаете, в дух и в желание за прозрачност разсекретих и публикувах стенограмите от КТБ – нещо, което моят предшественик държеше да остане в тайна от българските граждани“, припомни президентът.

Да не говорим за Русия, а с Русия

По повод констатациите в годишния доклад на правителството за националната сигурност, който поставя действията на Русия като източник на регионална нестабилност, президентът коментира:

„В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност, но основата теза, изложена там, е че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа. Не е зле да проследим в последните месеци, в които този доклад е изготвен, какво са правили лидерите на тази единна, свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин. Канцлерът Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата Меркел каза съвсем неотдавна, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме конструктивен диалог и отношения с Русия“

Премиерът Борисов и премиерът Ципрас съвсем наскоро заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия. Мисля, че най-точно го каза премиерът на Люксембург: време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Аз мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси. Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашия интерес, коментира държавният глава.

Турция е важен партньор

В отговор на въпрос за декларираното намерение от страна на германския канцлер Ангела Меркел да предложи прекратяване на

разговорите с Турция за влизането й в Европейския съюз, президентът подчерта, че темата е от изключително значение за страната ни. „Много важно е Европа да има единна политика спрямо Турция и е важно обаче да се чуе и нашият глас. За нас Турция определено е страна с дълги традиционни отношения на сътрудничество и на добросъседство. Турция за нас е важен партньор и разбира се, това трябва да става на базата на взаимно уважение, равнопоставеност и ненамеса“, подчерта Румен Радев.

Имаме един прекрасен, традиционен модел на етническо и религиозно съжителство и трябва да направим всичко възможно, за да го запазим. Трябва да не допускаме нашите общности – етнически и религиозни, да се капсулират от нашето общество и духовно да бъдат приобщавани към някакви други държави. Не трябва да се допуска регистрация на партии на етническа основа и с финансиране отвън, добави президентът.

Аз вече предложих да се мисли за законодателни промени. И по време на консултациите за съставяне на правителството всички партии охотно обещаха, че ще се приемат стъпки за промяна във важни закони – Закона за вероизповеданията, за изборите, за българското гражданство, все фундаментални неща. До момента има ли нещо? – попита още Радев.

Държавният глава припомни и действията на назначеното от него служебно правителство, което не допусна външна намеса на предсрочните парламентарни избори. „Уседналостта е само един от начините за защита на изборния процес, добави президентът и припомни, че наскоро е провел среща с председателя на ЦИК по отношение на създаването на система за електронно дистанционно гласуване, която да даде възможност на нашите сънародници в чужбина – в Европа, далечни дестинации, като Америка, Австралия, да могат да гласуват, и то много повече. „Разбира се, трябва да бъдем много внимателни, защото тази система трябва да гарантира запазването на идентичност, на тайна и да не компрометира изборите. Но не трябва да допускаме гласуване под строй, както стана на миналите избори. Това е обидно“, подчерта още президентът.

Армията трябва да действа в рамките на закона. Иначе става опасно

„Не кръстосвам шпаги с военния министър. Нямаме никакви лични конфликти. Държа законите да се спазват, особено когато се касае за армията“.

Така президентът коментира случая, при който за ареста на заподозрян за убийство се включиха 30 военни, обособени в 6 екипа с високопроходима техника.

Случаят не е нито тероризъм, нито разпространяване на оръжия за масово поразяване, нито трафик на оръжия. Тази операция излиза извън закона, коментира Радев.

Армията е силова институция и е много важно тя да действа изцяло в рамките на закона и да не го нарушава. Иначе може да стане опасно, заяви той.

  У нас има политици, които се страхуват от президентска република

Не аз повдигам темата за президентска република. Явно има политици, които трудно успяват да скрият страха си от президентската република. Това е разбираемо, защото в една президентска република партократите губят своята власт, заяви президентът. 

Г-н Цветан Цветанов дори твърди, че президентът има само представителни функции. Ако някой наистина вярва в това, ще му напомня, че президентът представлява 7 милиона българи. Нещо повече – той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над Конституцията, каза Радев.

Проблемът наистина е сериозен, защото референдумът за мажоритарната система ясно показва, че обществените очаквания са за промяна на системата. И ако днешните парламентаристи и управляващи не отговорят бързо на обществените очаквания за корупция, бедност, сигурност, престъпност, хората ще потърсят друг изход, заяви държавният глава.

Аз ще се съобразявам с българската Конституция такава, каквато е в момента. Не съм повдигал въпросът за повече права (за президента – б.р.), няма да инициирам референдум за това. Винаги съм твърдял, че трябва да търсим български решения на българските проблеми в рамките на българската Конституция, коментира Радев.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.