Последни новини
Home / Законът / След отлагане и на дело днес – ситуацията с новия ВСС става инфарктна

След отлагане и на дело днес – ситуацията с новия ВСС става инфарктна

Defakto.bg

Ще има ли в крайна сметка нов Висш съдебен съвет, който на 3 октомври да поеме щафетата от отиващите си кадровици за идните 5 години?

Въпросът става особено актуален, след като днес делото срещу съдийския избор във ВСС бе отложено за 28 септември, броени дни преди изтичането на мандата на предшественика. А без да е решен този казус, няма сигурност, че всички от избраните вече 11 членове на новия съвет от професионалните квоти на съдиите, прокурорите и следователите са стабилни.

От друга страна, парламентът тупа топката и в дневния му ред за тази седмица не влезе вотът за неговите 11 избраници в новия съвет, въпреки че номинираните общо 18 претенденти бяха изслушани в правната комисия още на 7 септември. Изборът няма да е и сред темите на извънредното парламентарно заседание идния вторник, на 19 септември, става ясно от страницата на НС. Явно парламентарните партии се спъват в постигането на съгласие за кандидатите, които да получат исканите вече 160 гласа мнозинство.

Така с днешна дата имаме 11 избрани от съдебната власт членове на новия съвет, но изборът на 6 от тях се оспорва. И едни неизбрани 11 нови членове от парламента. Във ВСС по право влизат и „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор и засега поне те изглеждат единствените сигурни. Защото, въпреки неяснотите дали президентът ще издаде указ за назначаването на Георги Чолаков за нов председател на ВАС, мандатът на действащия предесдател Георги Колев изтича едва през ноември и дотогава той си остава член по право на съдебния съвет. За да заработи новият ВСС обаче се иска наличието на поне 17 от общо 25-имата му членове.

Какво стана на делото в съда?

Както е известно, то е по жалба на един от съдийските кандидати за ВСС – Методи Лалов, който оспори резултатите не заради съмнения в качествата на шестимата избраници, а заради недоверието в системата за електронно гласуване, избрана от повечето от магистратите.

Казусът се гледа от смесен състав от върховни съдии – трима от ВКС и двама от ВАС, чието решение ще е окончателно. На първото заседание през юли те назначиха тройна техническа експертиза, която да отговори на конкретни въпроси, включително дали електронният вот на съдиите е бил манипулиран.

Експертизата е готова, стана ясно днес, но заключенията й са били изпратени на жалбоподателя Методи Лалов едва този понеделник, не е спазен законовият срок и той поиска ход на делото да не се дава. И съдът уважи искането.

Оказа се обаче, че едно от вещите лица по експертизата – проф.Красен Стефанов от математическия факултет на СУ ще пътува в чужбина и може да се яви пред съда чак на 28 септември. Затова делото ще продължи тогава.

На 28 септември Методи Лалов ще доведе и трима свидетели. Един от тях е магистрат, който трябва да обясни как е гласувал електронно и какви са рисковете пред този вот. Другите двама са експерти, наети от ВСС след тестовото гласуване, които са установили някои пропуски в системата. Те ще свидетелстват дали ВСС е направил нещо за отстраняването на тези пропуски.

Веднага след формирането си петчленният съдийски състав обяви, че ще се произнесе по казуса преди 3 октомври, когато изтича мандатът на действащия ВСС. А, ако не успее дотогава, делото ще се прекрати поради отпаднал предмет. Да видим.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.