Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите до Инспектората: Вместо да водите дела, поискайте от магистратите сами да разрешат падане на банковите им тайни

Съюзът на съдиите до Инспектората: Вместо да водите дела, поискайте от магистратите сами да разрешат падане на банковите им тайни

Defakto.bg

В писмо до главния съдебен инспектор Теодора Точкова и членовете на Инспектората, Съюзът на съдиите (ССБ) предлага изход от заплетената ситуация с разкриването на банковите тайни на магистратите.

В момента инспекторите завеждат куп дела в съдилищата за разкриването на банковите тайни на съдии, прокурори и следователи, както и на техни близки, във връзка с проверките на годишните им имотни декларации, както и на декларациите за конфликт на интереси. От 1 януари т.г. тези проверки вече са възложени на Инспектората към ВСС.

Има много по-лесно разрешение на проблема, се сочи в писмото на ССБ, подписано от председателя му Атанас Атанасов (на снимката). Той приканва инспекторите директно да искат съгласието на магистратите за разкриване на банковите им тайни, което ще спести време, усилия и ресурс. Колегите надали ще ви откажат, сигурни са от ССБ.

Ето пълният текст на писмото:

„До Инспектората към Висшия съдебен съвет

Уважаема госпожо главен инспектор, уважаеми госпожи и господа инспектори,

Съюзът на съдиите в България е информиран за изключително големия и растящ брой на образувани съдебни дела по искания на ИВСС за разкриване на банкова тайна по отношение на магистрати и техни близки по повод извършваните проверки на годишните декларации за имущество и конфликт на интереси.

Поради липсата на изрично законодателно уреждане на въпросите за подсъдността на тези дела, за реда за произнасяне и за обхвата на съдебна преценка, се създава затруднение в работата на много съдии и съдилища, като същевременно се забавя и работата на ИВСС по приключване в срок на проверките на декларациите за имущество и конфликт на интереси.

Дали тези въпроси ще бъдат уредени от законодателната власт и кога ще стане това, не е от компетентността на ИВСС, нито на организацията ни. Считаме обаче, че посочените проблеми могат да бъдат частично разрешени ако преди да внесе искане в съда за разкриване на банкова тайна по отношение на съдия, прокурор или следовател, ИВСС поиска от съответния магистрат съгласие за такова разкриване. Считаме, че няма законова пречка за такова процедиране, доколкото разпоредбата на чл. 62, ал. 5, т. 1 от Закона за кредитните институции предвижда даването на съгласие за разкриване на банкова тайна от страна на клиент на банкова институция като алтернатива на разкриването на такава информация по съдебен ред, включително по реда на чл. 62, ал. 6, т. 12 от същия закон. Считаме и че няма добросъвестен магистрат, който би отказал да даде съгласие за разкриване на тайната по отношение на банковите му сметки за целите на проверка на имуществената му декларация.

С оглед на изложеното Ви призоваваме да обсъдите възможността в хода на извършваните от ИВСС проверки на декларациите за имущество и конфликт на интереси, преди да бъдат внасяни искания в районните съдилища по реда на чл. 62, ал. 5, т. 2, вр. ал. 6, т. 12 от Закона за кредитните институции, да поканите съответните съдии, прокурори и следователи да дадат съгласие за разкриване на банковата тайна по отношение на наличностите и движението на парични средства по техните сметки в търговски банки.

 

София,                                              Председател на УС на ССБ:

14.09.2017 г.                                                                 Атанас Атанасов

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.