Последни новини
Home / Законът / 40 специални прокурори от апелативен район – Пловдив ще наблюдават делата за престъпления срещу медици

40 специални прокурори от апелативен район – Пловдив ще наблюдават делата за престъпления срещу медици

Defakto.bg

 

40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив ще наблюдават делата за престъпления спрямо медици – лекари, медицински сестри и друг персонал, пострадали при изпълнение на задълженията им по служба. Обвинителите ще са от районните прокуратури, на които са подсъдни този вид престъпления, като във всяка окръжна прокуратура също е определен по един магистрат за координиране на работата, съобщава прокуратурата.

Определянето на специални прокурори  по казусите с медицинските специалисти е във връзка със заповед на главния прокурор  Сотир Цацаров за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна, техните подразделения и лечебните заведения за болнична помощ – държавни и общински болници, в които действат спешни приемни отделения и такива за родилна помощ.

Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура – Пловдив, която включва шест Окръжни прокуратури – в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали и 27 районни прокуратури, ще проведат, до края на месец септември 2017 г., срещи с лекарите от спешните отделения в района, на които да уточнят механизма за незабавни действия при посегателства.

На медиците ще бъдат предоставени телефони за постоянна връзка с прокурор и служител на полицията.  Разследването по делата ще бъде приоритетно. От екипите в болниците ще се изисква ускорено осигуряване на документи, явяване на пострадалите, обмен на информация и др.

Днес, 14 септември 2017 г., предстои среща на прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив с лекари от УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. В нея ще участват Гергана Мутафова, районен прокурор на гр. Пловдив, Чавдар Грошев, зам.-районен прокурор, и прокурорът Пламен Георгиев, които наблюдават делата за посегателства срещу медици, съобщава пресслужбата на държавното обвинение.

В началото на септември в инициатива се включи и региона на Добрич, чиито  окръжен прокурор обяви,  че в случай на насилие над медици, полицейски екипи ще пристигат незабавно, ако срещу медици са извършени  посегателства.

De Fakto: Успех в начинанието, но дано прокурорите не забравят, че  всички граждани на България, пострадали от престъпления,  се нуждаят от незабавна полицейска подкрепа и загрижено,   експедитивно и професионално държавно обвинение!  Може и да не е специално. 

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.