Последни новини
Home / Законът / 40 специални прокурори от апелативен район – Пловдив ще наблюдават делата за престъпления срещу медици

40 специални прокурори от апелативен район – Пловдив ще наблюдават делата за престъпления срещу медици

Defakto.bg

 

40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив ще наблюдават делата за престъпления спрямо медици – лекари, медицински сестри и друг персонал, пострадали при изпълнение на задълженията им по служба. Обвинителите ще са от районните прокуратури, на които са подсъдни този вид престъпления, като във всяка окръжна прокуратура също е определен по един магистрат за координиране на работата, съобщава прокуратурата.

Определянето на специални прокурори  по казусите с медицинските специалисти е във връзка със заповед на главния прокурор  Сотир Цацаров за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна, техните подразделения и лечебните заведения за болнична помощ – държавни и общински болници, в които действат спешни приемни отделения и такива за родилна помощ.

Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура – Пловдив, която включва шест Окръжни прокуратури – в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали и 27 районни прокуратури, ще проведат, до края на месец септември 2017 г., срещи с лекарите от спешните отделения в района, на които да уточнят механизма за незабавни действия при посегателства.

На медиците ще бъдат предоставени телефони за постоянна връзка с прокурор и служител на полицията.  Разследването по делата ще бъде приоритетно. От екипите в болниците ще се изисква ускорено осигуряване на документи, явяване на пострадалите, обмен на информация и др.

Днес, 14 септември 2017 г., предстои среща на прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив с лекари от УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. В нея ще участват Гергана Мутафова, районен прокурор на гр. Пловдив, Чавдар Грошев, зам.-районен прокурор, и прокурорът Пламен Георгиев, които наблюдават делата за посегателства срещу медици, съобщава пресслужбата на държавното обвинение.

В началото на септември в инициатива се включи и региона на Добрич, чиито  окръжен прокурор обяви,  че в случай на насилие над медици, полицейски екипи ще пристигат незабавно, ако срещу медици са извършени  посегателства.

De Fakto: Успех в начинанието, но дано прокурорите не забравят, че  всички граждани на България, пострадали от престъпления,  се нуждаят от незабавна полицейска подкрепа и загрижено,   експедитивно и професионално държавно обвинение!  Може и да не е специално. 

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.