Последни новини
Home / Законът / 40 специални прокурори от апелативен район – Пловдив ще наблюдават делата за престъпления срещу медици

40 специални прокурори от апелативен район – Пловдив ще наблюдават делата за престъпления срещу медици

Defakto.bg

 

40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив ще наблюдават делата за престъпления спрямо медици – лекари, медицински сестри и друг персонал, пострадали при изпълнение на задълженията им по служба. Обвинителите ще са от районните прокуратури, на които са подсъдни този вид престъпления, като във всяка окръжна прокуратура също е определен по един магистрат за координиране на работата, съобщава прокуратурата.

Определянето на специални прокурори  по казусите с медицинските специалисти е във връзка със заповед на главния прокурор  Сотир Цацаров за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна, техните подразделения и лечебните заведения за болнична помощ – държавни и общински болници, в които действат спешни приемни отделения и такива за родилна помощ.

Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура – Пловдив, която включва шест Окръжни прокуратури – в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали и 27 районни прокуратури, ще проведат, до края на месец септември 2017 г., срещи с лекарите от спешните отделения в района, на които да уточнят механизма за незабавни действия при посегателства.

На медиците ще бъдат предоставени телефони за постоянна връзка с прокурор и служител на полицията.  Разследването по делата ще бъде приоритетно. От екипите в болниците ще се изисква ускорено осигуряване на документи, явяване на пострадалите, обмен на информация и др.

Днес, 14 септември 2017 г., предстои среща на прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив с лекари от УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. В нея ще участват Гергана Мутафова, районен прокурор на гр. Пловдив, Чавдар Грошев, зам.-районен прокурор, и прокурорът Пламен Георгиев, които наблюдават делата за посегателства срещу медици, съобщава пресслужбата на държавното обвинение.

В началото на септември в инициатива се включи и региона на Добрич, чиито  окръжен прокурор обяви,  че в случай на насилие над медици, полицейски екипи ще пристигат незабавно, ако срещу медици са извършени  посегателства.

De Fakto: Успех в начинанието, но дано прокурорите не забравят, че  всички граждани на България, пострадали от престъпления,  се нуждаят от незабавна полицейска подкрепа и загрижено,   експедитивно и професионално държавно обвинение!  Може и да не е специално. 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите от ОСА предлагат на президента да наложи вето на “наказателната репресия” за „споделено пътуване“.

Обединение на свободните адвокати (ОСА) изпрати предложение до  държавиня глава Румен Радев да наложе вето …

Поправка в закона за равен статут на държавни и частни болници мистериозно изчезва по пътя от МС до НС

При гласуването на промените в Закона за обществените поръчки, управляващите утвърдиха възможността да се плаща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.