Последни новини
Home / Законът / Защо Административен съд – Плевен отмени кметска заповед и позволи протест срещу качеството на водата

Защо Административен съд – Плевен отмени кметска заповед и позволи протест срещу качеството на водата

Defakto.bg

Административният съд в Плевен е отменил заповед на зам.кмета на Община Кнежа, с която е било забранено на гражданите да  проведат мирен  граждански протест срещу лошото качество на водата в общината. Хората са поискали на митинга да доведат и домашните си животни, но  кметството е сметнало това за нарушение на обществения ред.

„Заповедта е издадена в писмена форма и при спазване на административно-производствените правила, но в противоречие с материалния закон”, констатирал съдът.

За да издаде такава заповед (mf чл.12 ал.2 т.2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите), кметът на общината трябва да разполага с несъмнени данни, че с действията си участниците в митинга, биха застрашили обществения ред в населеното място, респ. биха застрашили основни интереси на обществото. Едва когато административният орган се уверен, че  подобна заплаха е несъмнена, би могъл да забрани провеждането на митинга, посочва съдът.

В посочената заповед обаче мотивите се свеждат да защита правата на животните, но никъде не се посочва какви са тези животни, с какво се застрашават техните права и с какво те биха нарушили обществения ред. Административният орган не е спазил изискването на задължителни реквизити (по чл.8 от ЗСММ) и да даде възможност на гражданите в разумен срок да отстранят евентуалния пропуск.  По делото не са представени никакви доказателства, които да  доказват категоричното твърдение в заповедта, че организираното мероприятие ще застраши обществения ред в населеното място. А законът изисква несъмнени данни за това, а не само предположения и недоказани твърдения, отсъжда съдът.

И отменя обжалваната  заповед, защото „не кореспондира със съдържанието на никое от предвидените в  чл.12, ал.2, т.т.1-4 от ЗСММ основания за налагане на забрана, поради което административния акт е постановен в нарушение на закона”.

Решението е окончателно. Гражданите на Кнежа могат да подновят усилията си  срещу неизпълненото задължение на общината да гарантира добро качество на водата, която пият.

About De Fakto

Проверете също

Увеличават с 40 % възнагражденията за правна помощ

Увеличение с до 40 % на възнагражденията по Закона за правната помощ предлага служебният кабинет. …

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.