Последни новини
Home / Законът / Защо Административен съд – Плевен отмени кметска заповед и позволи протест срещу качеството на водата

Защо Административен съд – Плевен отмени кметска заповед и позволи протест срещу качеството на водата

Defakto.bg

Административният съд в Плевен е отменил заповед на зам.кмета на Община Кнежа, с която е било забранено на гражданите да  проведат мирен  граждански протест срещу лошото качество на водата в общината. Хората са поискали на митинга да доведат и домашните си животни, но  кметството е сметнало това за нарушение на обществения ред.

„Заповедта е издадена в писмена форма и при спазване на административно-производствените правила, но в противоречие с материалния закон”, констатирал съдът.

За да издаде такава заповед (mf чл.12 ал.2 т.2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите), кметът на общината трябва да разполага с несъмнени данни, че с действията си участниците в митинга, биха застрашили обществения ред в населеното място, респ. биха застрашили основни интереси на обществото. Едва когато административният орган се уверен, че  подобна заплаха е несъмнена, би могъл да забрани провеждането на митинга, посочва съдът.

В посочената заповед обаче мотивите се свеждат да защита правата на животните, но никъде не се посочва какви са тези животни, с какво се застрашават техните права и с какво те биха нарушили обществения ред. Административният орган не е спазил изискването на задължителни реквизити (по чл.8 от ЗСММ) и да даде възможност на гражданите в разумен срок да отстранят евентуалния пропуск.  По делото не са представени никакви доказателства, които да  доказват категоричното твърдение в заповедта, че организираното мероприятие ще застраши обществения ред в населеното място. А законът изисква несъмнени данни за това, а не само предположения и недоказани твърдения, отсъжда съдът.

И отменя обжалваната  заповед, защото „не кореспондира със съдържанието на никое от предвидените в  чл.12, ал.2, т.т.1-4 от ЗСММ основания за налагане на забрана, поради което административния акт е постановен в нарушение на закона”.

Решението е окончателно. Гражданите на Кнежа могат да подновят усилията си  срещу неизпълненото задължение на общината да гарантира добро качество на водата, която пият.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.