Последни новини
Home / Законът / На първа инстанция: 18 години затвор за акушерката, пребила 4-дневната Никол

На първа инстанция: 18 години затвор за акушерката, пребила 4-дневната Никол

Defakto.bg

18 години затвор – това е присъдата за акушерката Емилия Ковачева, обвинена за опит за убийство на 4-дневно бебе Никол в нощта на 18 срещу 19 април през април 2015 г. Тя бе произнесена от съдия Владимир Астарджиев. Така днес делото приключи на първа инстанция в Софийския градски съд.

Съдия Астарджиев промени и мярката за неотклонение на Ковачева от парична гаранция от 1500 лева на „домашен арест“. Според присъдата акушерката също трябва да плати 400 хил.лв. обезщетение на родителите на малката Никол, както и разноските по делото от 16 хил.лв.

Случаят е скандално известен, камерите в болница „Софиямед“ са запечатали шокиращи кадри как 4-месечното бебе е удряно и блъскано. Записите станаха и доказателство в съда.

Днес прокуратурата поиска 12 г. затвор, а адвокатът на родителите на Никол, които са частни обвинители в процеса, настоя за доживотна присъда, защото подобни действия на акушер спрямо новородено са недопустими, а и заради високия обществен отзвук на случая.

Невинна съм, обяви проговорилата за първи път днес пред съда акушерка. Емилия Ковачева твърди, че не си спомня да е удряла новороденото, а и не виждала повод да го прави.

Доказателствата са манипулирани, прокурорът и съдът – пристрастни, а медиите сатанизират клоентката му, е версията на нейния адвокат Владислав Янев. По време на процеса той многократно искаше отводи на прокурора и на съдебния състав, както и „закриване“ на делото заради пристрастност на медиите. По негово настояване се отстрочваха заседания.

Присъдата не е окончателна, може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.