Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Ако изборът на Георги Чолаков бъде потвърден и от новия ВСС, авторитетът му ще бъде по-голям 

Президентът Радев: Ако изборът на Георги Чолаков бъде потвърден и от новия ВСС, авторитетът му ще бъде по-голям 

Defakto.bg

Държавният глава: Лобистите постигнаха своето и конкурсът за нов тип боен самолет  се връща в началото, което застрашава да приземи окончателно стогодишната ни авиация

На 11 септември Георги Чолаков бе избран с 20 гласа от действащия ВСС, пет гласа получи другият претендент – също съдия от ВАС – Соня Янкулова
В политиката играя според закона, моята игра е абсолютно  чиста. Това  заяви президентът Румен Радев тази сутрин пред журналисти, помолен да коментира актуални въпроси.  Държавният глава  отново не даде категоричен отговор дали ще подпише указ за назначаването на избрания от ВСС за председател на Върховния административен съд Георги Чолаков. Но подсказа, че проблем има, като повтори тезата си отпреди дни в интервю пред Нова тв, че е редно новият Висш съдебен съвет да избере председателя на Върховния административен съд.

И в неделя Радев заяви: „Най-логично е новият председател на ВАС да се избира от новият състав на ВСС. Старият състав на ВСС вече излъчи своя кандидат. И добави: Ако му дадем шанс (на новоизбрания Георги Чолаков б.р.) да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, то неговият авторитет ще бъде още по-голям“.

Няма срок, в който държавният е длъжен да се произнесе по избора – било с указ за назначаване, било с мотиривано връщане на кандидатурата. Това значи, че евентуалният му отказ за назначение на Георги Чолаков може да бъде направен пред новия съдебен съвет.

В новата процедура за избор на шеф на ВАС могат да участват досегашните кандидати,  но могат да се включат и нови.( Още по темата в De Fakto: ВСС изпрати на президента предложението за Георги Чолаков)

Лобистите постигнаха своето, така пък  президентът Румен Радев коментира последните решения на комисията „Грипен“.

След  заседанието й стана ясно, че е имало промяна на критериите за изтребители, без одобрението на парламента. Комисията се готви да препоръча частично рестартиране на процедурата за модернизиране на армията и може да се върне декласираната португалска поръчка за американски изтребители Ф-16.

Лобистите постигнаха своето и конкурсът се връща в началото, което застрашава да приземи окончателно стогодишната ни авиация“, заяви президентът в отговор на въпроси за изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Румен Радев бе категоричен, че е задраскан трудът на военните експерти, както и очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този проблем. Президентът заяви, че очевидно целта на създадената парламентарна комисия, е да бъде използвана за трибунал за политически цели.

Попитан дали всичко по процедурата се връща в изходна точка, президентът коментира, че няма никаква яснота кога и как тя ще продължи. „Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш“, посочи още Румен Радев.

Противоречията между БСП и ГЕРБ за антикорупционния закон, държавният глава коментира с тезата, че единственият консенсус, който може да бъде постигнат, е да се отговори на очакванията на българския народ. „Очакванията са да има безкомпромисно отношение към корупцията по най-високите етажи на властта. За мен това означава, когато имаме сигнал за корупция в крупна обществена поръчка, там вече да има орган, който проактивно да събира и проучва информация, да анализира фазата на подготовка на самата поръчка“, посочи той.

Президентът  Радев подкрепи кампанията „Да изчистим България заедно”. Заедно със служители от президентската администрация държавният глава се включи в почистването на „Борисовата градина“ в столицата.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.