Последни новини
Home / Законът / Откриването на Военното НДК: От „сбъдната мечта“ и „дом на правосъдието“ до спомени за „изцяло компрометиран обект“

Откриването на Военното НДК: От „сбъдната мечта“ и „дом на правосъдието“ до спомени за „изцяло компрометиран обект“

Defakto.bg
Премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Димитър Главчев и представляващият ВСС Димитър Узунов – харесаха залите на съда

Тържествени речи, водосвет, рязане на лента, поздравления, спомени, многозначителни послания съпътстваха откриването на новата сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура на бул. „Ген.Скобелев“ – 23. На събитието бяха председателят на парламента Димитър Главчев, премиерът Бойко Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева, членове на ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев.

В публиката – Цацаров. До него е членът на ВСС Каролина Неделчева

Нямаше го председателят на ВКС Лозан Панов.

Лентата на ремонтираната сграда, известна като Военното НДК, прерязаха представляващият ВСС Димитър Узунов и министър Цецка Цачева. В нея се пренасят наказателното отделение на Софийския районен съд и СРП, отваря врати за граждани на 2 октомври.

С това голямото „преселение“ на най-големите съд и прокуратура в страната изглежда, в общи линии приключило. Гражданските отделения на СРС от няколко години са на бул. „Цар Борис Трети“. Наказателните съдии и прокурорите обаче бяха останали в сградата на бул.“Драган Цанков“, известна и като „дядовата ръкавичка“. От догодина почваме ремонт и на „сградата зад радиото“, обяви Бойко Борисов.

Борисов – на съдийската банка

Преобладаващо и очаквано, тонът на речите бе приповдигнат, с акцент върху стореното при управлението на Борисов.

Стартът даде Димитър Узунов. „Това е сбъдване на една мечта, споделена както от магистрати и административни ръководитеи, така и от ВСС. Специална благодарност на правителството за отделения немалък финансов ресурс, на общината за оказаната подкрепа, на колегите от ВСС на административните ръководители на СРС и СРП, на строителите и изпълнителите. Нека отново оценим държавническото решение управлението и собствеността на съдебните сгради да се предостави на ВСС, което отвори пряк път за подобряване материалните условия на магистратите и за подобрено правораздаване. Пожелаваме ви да превърнете новата сграда в Дом на справедливостта и ефективно правосъдие. Бъдете здрави и силни със закона и много, много справедливи с хората“, заяви представляващият ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври.

Узунов връчи на новия председател на Софийския районен съд Александър Ангелов от името на икона на Св.София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Цецка Цачева инспектира

Цецка Цачева отбеляза, че това е най-модерната съдебна сграда и изказа „благодарност към правителството на г-н Борисов и към ВСС“.  И се прехвърли на правосъдието като такова: „Но, да сме откровени, само това (модерната сграда – б.р.) не стига за бърз и справедлив процес, изисква се правосъдие по вътрешно независимо убеждение на магистрата, гражданите очакват справедлив процес и равенство пред закона“.

Премиерът Борисов, който при предишната обиколка на сградата на 26 май прикова вниманието с репликата: „Вижте какви хубави работи правим!“, днес се отдаде на спомени и … корупционни схеми.

„Високите“ гости по коридорите на новата съдебна палата

„Обръщам се към медиите да си спомнят как изглеждаше това място, когато дойдохме за първи път тук – един изцяло компрометиран обект, с дадени десетки милиони левове, протекъл, разрушен. Ако нямахме волята да го направим, щеше да е поредното свлечено разрушено място в България, заварен от времето, когато тук е трябвало да е военен конгресен център. Надявам се да имаме памет, не помня да има осъден за такова нещо, корупционно компрометирана схема“, рече премиерът. И мина на пожелания: „Пожелавам успех на съдиите, на прокурорите, да работят в нормални условия. Да работят, да съдят, както народът очаква от тях – справедливо. От подземните помещения до бюрата, компютрите, за които самите магистрати си направиха обществените поръчки – каквото са си избрали, това е. От другата година ще почнем да ремонтираме сградата зад радиото“.

Прокуратурата не работи по речи и изявления, каза пък главният прокурор Цацаров, попитан от журналисти дали обвинителите ще се задействат по заявеното от премиера за „корупционни схеми“.

В ремонта на сградата, започнал през 2013 г., са вложени над 14 млн.лв.

Многофункционалната зала, която ще има представителни функции и е с капацитет 200 души

Тя е с един централен и четири служебни входа, като общественият достъп се осигурява откъм бул. „М. Д. Скобелев”. Сградата има два подземни етажа, на които е изграден паркинг.

Достъпът до работните помещения е диференциран за съдии, прокурори, съдебни служители, за служебни лица, подсъдими, адвокати и граждани.

Сградата е с обща разгърната площ от 36 000 кв. м. и е разделена на две основни тела, с височина от 8 етажа за Софийска районна прокуратура и 5 етажа за наказателната колегия на Софийски районен съд.

В частта на СРС са изградени 35 съдебни зали, като към всяка е организирана самостоятелна съвещателна зала за съдебния състав. Обособена е стая за разпит на деца. В останалите надземни етажни нива на бившия киноконферентен блок са съдийските кабинети.

За СРП са изградени две съвещателни зали, а останалите помещения са обособени в кабинети за прокурорите, съдебните служители и съответните административни служби.

А бившият председател на СРС Методи Лалов бе най-активен, настоятелен и изискващ по време на преустройството. Той, както и редови съдии, не се забелязваха днес.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.