Последни новини
Home / Законът / Откриването на Военното НДК: От “сбъдната мечта” и “дом на правосъдието” до спомени за “изцяло компрометиран обект”

Откриването на Военното НДК: От “сбъдната мечта” и “дом на правосъдието” до спомени за “изцяло компрометиран обект”

Defakto.bg
Премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Димитър Главчев и представляващият ВСС Димитър Узунов – харесаха залите на съда

Тържествени речи, водосвет, рязане на лента, поздравления, спомени, многозначителни послания съпътстваха откриването на новата сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура на бул. “Ген.Скобелев” – 23. На събитието бяха председателят на парламента Димитър Главчев, премиерът Бойко Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева, членове на ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев.

В публиката – Цацаров. До него е членът на ВСС Каролина Неделчева

Нямаше го председателят на ВКС Лозан Панов.

Лентата на ремонтираната сграда, известна като Военното НДК, прерязаха представляващият ВСС Димитър Узунов и министър Цецка Цачева. В нея се пренасят наказателното отделение на Софийския районен съд и СРП, отваря врати за граждани на 2 октомври.

С това голямото “преселение” на най-големите съд и прокуратура в страната изглежда, в общи линии приключило. Гражданските отделения на СРС от няколко години са на бул. “Цар Борис Трети”. Наказателните съдии и прокурорите обаче бяха останали в сградата на бул.”Драган Цанков”, известна и като “дядовата ръкавичка”. От догодина почваме ремонт и на “сградата зад радиото”, обяви Бойко Борисов.

Борисов – на съдийската банка

Преобладаващо и очаквано, тонът на речите бе приповдигнат, с акцент върху стореното при управлението на Борисов.

Стартът даде Димитър Узунов. “Това е сбъдване на една мечта, споделена както от магистрати и административни ръководитеи, така и от ВСС. Специална благодарност на правителството за отделения немалък финансов ресурс, на общината за оказаната подкрепа, на колегите от ВСС на административните ръководители на СРС и СРП, на строителите и изпълнителите. Нека отново оценим държавническото решение управлението и собствеността на съдебните сгради да се предостави на ВСС, което отвори пряк път за подобряване материалните условия на магистратите и за подобрено правораздаване. Пожелаваме ви да превърнете новата сграда в Дом на справедливостта и ефективно правосъдие. Бъдете здрави и силни със закона и много, много справедливи с хората”, заяви представляващият ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври.

Узунов връчи на новия председател на Софийския районен съд Александър Ангелов от името на икона на Св.София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Цецка Цачева инспектира

Цецка Цачева отбеляза, че това е най-модерната съдебна сграда и изказа “благодарност към правителството на г-н Борисов и към ВСС”.  И се прехвърли на правосъдието като такова: “Но, да сме откровени, само това (модерната сграда – б.р.) не стига за бърз и справедлив процес, изисква се правосъдие по вътрешно независимо убеждение на магистрата, гражданите очакват справедлив процес и равенство пред закона”.

Премиерът Борисов, който при предишната обиколка на сградата на 26 май прикова вниманието с репликата: “Вижте какви хубави работи правим!”, днес се отдаде на спомени и … корупционни схеми.

“Високите” гости по коридорите на новата съдебна палата

“Обръщам се към медиите да си спомнят как изглеждаше това място, когато дойдохме за първи път тук – един изцяло компрометиран обект, с дадени десетки милиони левове, протекъл, разрушен. Ако нямахме волята да го направим, щеше да е поредното свлечено разрушено място в България, заварен от времето, когато тук е трябвало да е военен конгресен център. Надявам се да имаме памет, не помня да има осъден за такова нещо, корупционно компрометирана схема”, рече премиерът. И мина на пожелания: “Пожелавам успех на съдиите, на прокурорите, да работят в нормални условия. Да работят, да съдят, както народът очаква от тях – справедливо. От подземните помещения до бюрата, компютрите, за които самите магистрати си направиха обществените поръчки – каквото са си избрали, това е. От другата година ще почнем да ремонтираме сградата зад радиото”.

Прокуратурата не работи по речи и изявления, каза пък главният прокурор Цацаров, попитан от журналисти дали обвинителите ще се задействат по заявеното от премиера за “корупционни схеми”.

В ремонта на сградата, започнал през 2013 г., са вложени над 14 млн.лв.

Многофункционалната зала, която ще има представителни функции и е с капацитет 200 души

Тя е с един централен и четири служебни входа, като общественият достъп се осигурява откъм бул. „М. Д. Скобелев”. Сградата има два подземни етажа, на които е изграден паркинг.

Достъпът до работните помещения е диференциран за съдии, прокурори, съдебни служители, за служебни лица, подсъдими, адвокати и граждани.

Сградата е с обща разгърната площ от 36 000 кв. м. и е разделена на две основни тела, с височина от 8 етажа за Софийска районна прокуратура и 5 етажа за наказателната колегия на Софийски районен съд.

В частта на СРС са изградени 35 съдебни зали, като към всяка е организирана самостоятелна съвещателна зала за съдебния състав. Обособена е стая за разпит на деца. В останалите надземни етажни нива на бившия киноконферентен блок са съдийските кабинети.

За СРП са изградени две съвещателни зали, а останалите помещения са обособени в кабинети за прокурорите, съдебните служители и съответните административни служби.

А бившият председател на СРС Методи Лалов бе най-активен, настоятелен и изискващ по време на преустройството. Той, както и редови съдии, не се забелязваха днес.

About De Fakto

Проверете също

Със 149 “за” срещу 66 “против”, безмълвно, парламентът отхвърли ветото на президента върху кариерните бонуси за ВСС

Очаквано, след правната комисия и пленарната зала отхвърли ветото на президента върху кариерните бонуси за …

КС отхвърли искане на Висшия адвокатски съвет срещу одържавяването на лотарията – надскочил правомощията си

Единодушно, с 11 “за” Конституционният съд е отклонил като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.