Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Генералният прокурор на Русия идва по спогодба от времето на Борис Велчев

Цацаров: Генералният прокурор на Русия идва по спогодба от времето на Борис Велчев

Defakto.bg

Президентът е в правото си да реши дали и кога да подпише указ за новия шеф на ВАС, заяви Цацаров

Руският генерален прокурор Юрий Чайка пристига в България заради  подписана спогодба още по времето на Борис Велчев. Така  главният прокурор Сотир Цацаров обясни визитата на Чайка у нас. Това стана при откриването на новата сграда на Софийския районен съд, на която Цацаров присъстваше заедно с високопоставени лица от изпълнителната и  законодателната власт. От събитието отсъстваха председателите на двата върховни съда,  Лозан Панов и Георги Колев

“Подписано е едно споразумение за сътрудничество между двете прокуратури и между главните прокурори Чайка и Борис Велчев. В изпълнение на това споразумение г-н Чайка е на посещение у нас”, обясни Цацаров.

Чайка и Цацаров ще подпишат програма за двустранно сътрудничество – за взаимно обучение на прокурори, като първото мероприятие е сътрудничество в областта на антитероризма, обяви още главният прокурор. Той не отговори на въпроса кога пристига генералният прокурор на Русия, като заяви само, че идва, когато е предвидено в неговата програма. Обеща всяка среща и всяка стъпка от посещението на Чайка да бъдат оповестявани за медиите.

“Президентът е в правомощията си да реши дали, кога и какъв указ ще издаде за новия председател на ВАС. Не ме карайте да коментирам изявленията на държавния глава и онова, което той смята да прави” – това пък каза Цацаров по не по-малко актуалната тема за избора на Георги Чолаков и последвалите изявления на държавния глава.

На въпрос на журналисти дали той лично повторно ще подкрепи кандидатурата на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд, главният прокурор обяви: “За да има такъв коментар, трябва да имаме указ на президента, с който той връща кандидатурата и насрочено ново гласуване във ВСС. На този етап никой не може да каже дали ще има връщане и кога, ако го има. Фактът е указът, когато президентът прецени – ще го издаде, както прецени, така ще го издаде”.

На 11 септември Цацаров бе сред 20-те членове на ВСС, които предпочетоха Георги Чолаков пред Соня Янкулова в гласуването кой да е новият председател на Върховния административен съд. Решението за избора бе изпратено на президента още на следващия ден, тъй като процедурата приключва с негов указ. Миналата седмица обаче Румен Радев заяви, че е по-редно новият председател на ВАС да бъде избран от новия съвет. А в събота добави, че ако Георги Чолаков получи и подкрепата на новия ВСС, авторитетът му ще е по-голям. Президентът няма срок за издаването на указа, с който може както да назначи избраника на съдебния съвет, така и да върне кандидатурата му за ново обсъждане. А мандатът на действащия ВСС изтича на 3 октомври.

Днес Сотир Цацаров бе питан и как ще коментира изненадващата оставка на председателя на СГС Калоян Топалов, но подмина темата.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.