Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Генералният прокурор на Русия идва по спогодба от времето на Борис Велчев

Цацаров: Генералният прокурор на Русия идва по спогодба от времето на Борис Велчев

Defakto.bg

Президентът е в правото си да реши дали и кога да подпише указ за новия шеф на ВАС, заяви Цацаров

Руският генерален прокурор Юрий Чайка пристига в България заради  подписана спогодба още по времето на Борис Велчев. Така  главният прокурор Сотир Цацаров обясни визитата на Чайка у нас. Това стана при откриването на новата сграда на Софийския районен съд, на която Цацаров присъстваше заедно с високопоставени лица от изпълнителната и  законодателната власт. От събитието отсъстваха председателите на двата върховни съда,  Лозан Панов и Георги Колев

„Подписано е едно споразумение за сътрудничество между двете прокуратури и между главните прокурори Чайка и Борис Велчев. В изпълнение на това споразумение г-н Чайка е на посещение у нас“, обясни Цацаров.

Чайка и Цацаров ще подпишат програма за двустранно сътрудничество – за взаимно обучение на прокурори, като първото мероприятие е сътрудничество в областта на антитероризма, обяви още главният прокурор. Той не отговори на въпроса кога пристига генералният прокурор на Русия, като заяви само, че идва, когато е предвидено в неговата програма. Обеща всяка среща и всяка стъпка от посещението на Чайка да бъдат оповестявани за медиите.

„Президентът е в правомощията си да реши дали, кога и какъв указ ще издаде за новия председател на ВАС. Не ме карайте да коментирам изявленията на държавния глава и онова, което той смята да прави“ – това пък каза Цацаров по не по-малко актуалната тема за избора на Георги Чолаков и последвалите изявления на държавния глава.

На въпрос на журналисти дали той лично повторно ще подкрепи кандидатурата на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд, главният прокурор обяви: „За да има такъв коментар, трябва да имаме указ на президента, с който той връща кандидатурата и насрочено ново гласуване във ВСС. На този етап никой не може да каже дали ще има връщане и кога, ако го има. Фактът е указът, когато президентът прецени – ще го издаде, както прецени, така ще го издаде“.

На 11 септември Цацаров бе сред 20-те членове на ВСС, които предпочетоха Георги Чолаков пред Соня Янкулова в гласуването кой да е новият председател на Върховния административен съд. Решението за избора бе изпратено на президента още на следващия ден, тъй като процедурата приключва с негов указ. Миналата седмица обаче Румен Радев заяви, че е по-редно новият председател на ВАС да бъде избран от новия съвет. А в събота добави, че ако Георги Чолаков получи и подкрепата на новия ВСС, авторитетът му ще е по-голям. Президентът няма срок за издаването на указа, с който може както да назначи избраника на съдебния съвет, така и да върне кандидатурата му за ново обсъждане. А мандатът на действащия ВСС изтича на 3 октомври.

Днес Сотир Цацаров бе питан и как ще коментира изненадващата оставка на председателя на СГС Калоян Топалов, но подмина темата.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.