Последни новини
Home / Законът / Борисов се срещна с Чайка, надява се на трайни търговски отношения с „опасната“ Русия (обновена)

Борисов се срещна с Чайка, надява се на трайни търговски отношения с „опасната“ Русия (обновена)

Defakto.bg
Отляво надясно: Главният прокурор Сотир Цацаров, генералният прокурор на Русия Юрий Чайка, премиерът Бойко Борисов и и Н.Пр. Анатолий Макаров

  Руският генерален прокурор е реагирал на изявленията на Борисов,че Русия е заплаха за страната ни

  Посочването на Русия като заплаха за България буквално е преписано       от   комюникетата на НАТО, обяви вицепрезидентът Илиана Йотова

Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал с генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка, който е на посещение в страната ни, съобщи правителственият пресцентър. Това се случва след като в понеделник българският главен прокурор Сотир Цацаров и руският му колега и генерален прокурор на Русия Юрий Чайка подписаха програма за сътрудничество в областта на тероризма и насилствения екстремизъм. На срещата при Борисов са присъствали  Н.Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация и главният прокурор Сотир Цацаров.

По време на разговора в Министерския съвет Борисов и Чайка са обсъждали актуални теми по линия на сигурността и борбата с тероризма, се казва в съобщението. Борисов е заявил, че  имаме интерес руски туристи да посещават България. Той  благодарил на службите на двете страни,  че са осигурили спокоен сезон за тях.

Генералният прокурор Юрий Чайка и патриарх Неофит

След като в понеделник премиерът разясни  пред bTV,   че е логично Русия да е основна заплаха за България, защото е основен противник на НАТО , а и  стане ли, не  дай Боже война, руските ракети ще са насочени нас,  във вторник министър-председателят показва угриженост за търговския стокообмен с „опасната“ държава.  Борисов е заявил пред руския генерален прокурор, че „търговско-икономическите отношения между България и Русия“ са много важни за България и развитието им ще е от „взаимна полза“, съобщи пресцентъра на правителството.

По-късно от съобщение на руската генерална прокуратура се разбра, че Юрий Чайка е реагирал на изявленията на българския премиер. „В разговора си с Бойко Борисов Юрий Чайка изрази категорично несъгласие с изказването му за заплахите, които Русия уж носи за България. „Нашите народи винаги са били братски и продължават да остават такива“, подчертава Чайка.

Този кратък абзац се съдържа в съобщение на руската Генерална прокуратура. То бе по повод посещението на руския обвинител № 1 Юрий Чайка у нас, приключило вчера.

Срещата при патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит също прие генералния прокурор на Руската федерация.  „Вярата и православието са изключително важен спояващ елемент между хората в обществото и православните народи“, подчертал руският генерален прокурор. Българският патриарх е подарил на руския си гост книгата „Летопис на Българската православна църква“ и диск с песнопения в изпълнение на самия Патриарх.

На срещата са присъствали и архимандрит Филип, настоятел на Патриаршеското представителство в София, представител на Московската патриаршия и на цяла Русия към Българския патриарх, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Ася Петрова и Н.Пр. Анатолий Макаров, сочи информацията на правителствената преслужба.

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю пред bTV във вторник заяви, че посочването на Русия като заплаха за националната ни сигурност в доклада на Министерския съвет е  буквално преписано от чужди международни текстове.  „Темата за Русия наистина присъства в този доклад, но мога да ви кажа, че и в качеството си на евродепутат много пъти съм чела това становище за Русия, което влиза в официалните комюникета от срещите на върха на НАТО. Това е буквално преписан и преведен текст. Той не е съобразен с условията в България, това го гарантирам. Това е един текст, който присъства във всички европейски документи, просто е пренесен в този доклад“, заяви вицепрезидентът.

 Генералният прокурор на Русия по-късно се срещна с правосъдния министър Цецка Цачева, прие го и вицепрезидентът Илияна Йотова.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.