Последни новини
Home / Законът / Борисов се срещна с Чайка, надява се на трайни търговски отношения с „опасната“ Русия (обновена)

Борисов се срещна с Чайка, надява се на трайни търговски отношения с „опасната“ Русия (обновена)

Defakto.bg
Отляво надясно: Главният прокурор Сотир Цацаров, генералният прокурор на Русия Юрий Чайка, премиерът Бойко Борисов и и Н.Пр. Анатолий Макаров

  Руският генерален прокурор е реагирал на изявленията на Борисов,че Русия е заплаха за страната ни

  Посочването на Русия като заплаха за България буквално е преписано       от   комюникетата на НАТО, обяви вицепрезидентът Илиана Йотова

Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал с генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка, който е на посещение в страната ни, съобщи правителственият пресцентър. Това се случва след като в понеделник българският главен прокурор Сотир Цацаров и руският му колега и генерален прокурор на Русия Юрий Чайка подписаха програма за сътрудничество в областта на тероризма и насилствения екстремизъм. На срещата при Борисов са присъствали  Н.Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация и главният прокурор Сотир Цацаров.

По време на разговора в Министерския съвет Борисов и Чайка са обсъждали актуални теми по линия на сигурността и борбата с тероризма, се казва в съобщението. Борисов е заявил, че  имаме интерес руски туристи да посещават България. Той  благодарил на службите на двете страни,  че са осигурили спокоен сезон за тях.

Генералният прокурор Юрий Чайка и патриарх Неофит

След като в понеделник премиерът разясни  пред bTV,   че е логично Русия да е основна заплаха за България, защото е основен противник на НАТО , а и  стане ли, не  дай Боже война, руските ракети ще са насочени нас,  във вторник министър-председателят показва угриженост за търговския стокообмен с „опасната“ държава.  Борисов е заявил пред руския генерален прокурор, че „търговско-икономическите отношения между България и Русия“ са много важни за България и развитието им ще е от „взаимна полза“, съобщи пресцентъра на правителството.

По-късно от съобщение на руската генерална прокуратура се разбра, че Юрий Чайка е реагирал на изявленията на българския премиер. „В разговора си с Бойко Борисов Юрий Чайка изрази категорично несъгласие с изказването му за заплахите, които Русия уж носи за България. „Нашите народи винаги са били братски и продължават да остават такива“, подчертава Чайка.

Този кратък абзац се съдържа в съобщение на руската Генерална прокуратура. То бе по повод посещението на руския обвинител № 1 Юрий Чайка у нас, приключило вчера.

Срещата при патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит също прие генералния прокурор на Руската федерация.  „Вярата и православието са изключително важен спояващ елемент между хората в обществото и православните народи“, подчертал руският генерален прокурор. Българският патриарх е подарил на руския си гост книгата „Летопис на Българската православна църква“ и диск с песнопения в изпълнение на самия Патриарх.

На срещата са присъствали и архимандрит Филип, настоятел на Патриаршеското представителство в София, представител на Московската патриаршия и на цяла Русия към Българския патриарх, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Ася Петрова и Н.Пр. Анатолий Макаров, сочи информацията на правителствената преслужба.

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю пред bTV във вторник заяви, че посочването на Русия като заплаха за националната ни сигурност в доклада на Министерския съвет е  буквално преписано от чужди международни текстове.  „Темата за Русия наистина присъства в този доклад, но мога да ви кажа, че и в качеството си на евродепутат много пъти съм чела това становище за Русия, което влиза в официалните комюникета от срещите на върха на НАТО. Това е буквално преписан и преведен текст. Той не е съобразен с условията в България, това го гарантирам. Това е един текст, който присъства във всички европейски документи, просто е пренесен в този доклад“, заяви вицепрезидентът.

 Генералният прокурор на Русия по-късно се срещна с правосъдния министър Цецка Цачева, прие го и вицепрезидентът Илияна Йотова.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.