Последни новини
Home / Законът / Гражданският съвет готов да работи и с новия ВСС

Гражданският съвет готов да работи и с новия ВСС

Defakto.bg
Цветинка Пашкунова (най-вляво) и Даниела Машева

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет даде заявка да бъде запазен и да работи и с новите кадровици.

Това стана на последното му заседание с участието на членове от отиващия си седми състав на ВСС, председателствано от Магдалена Лазарова (от страна на ВСС) и от Мария Карагьозова от асоциация „Форум“ (от страна на гражданските организации). Карагьозова дори бе избрана за съпредседател втори мандат. За Магдалена Лазарова, която най-дълго и активно участваше в работата на Гражданския съвет от страна на кадровиците, подобна възможност няма. Нещо повече – новата форма на сътрудничество с неправителствените организации започна именно по предложение на ръководената от Лазарова Комисия „Публична комуникация“. (Магдалена Лазарова и Мария Карагьозова са на снимката горе).

Знаково, на това заседание са присъствали и членовете на новия ВСС Цветинка Пашкунова от съдийската колегия и Даниела Машева – от прокурорската, избрани от професионалните квоти.

Ето какво още съобщават от ВСС за това заседание:

„По дневния ред на заседанието ГС прие допълнение към анализа и обобщението на изразени от ВСС становища и позиции относно негови актове, с които се отчита дейността му за последната година.

ГС се запозна с изготвено от Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт (САОСВ) предложение за промяна на правилата за работа в администрацията на органите на съдебната власт, ВСС, ИВСС и НИП. Сдружението проучва вътрешните правила за работа на съдебните служители в органите на съдебната власт и международния опит, с цел уеднаквяване на работата на съдебната администрация. Според тях е необходимо да се изготви норма за натовареност на съдебните служители и да се унифицират вътрешните правила. САОСВ ще представи своите изводи в аналитичен доклад до ВСС, с който ще предложи промяна на Правилника за съдебната администрация, Класификатора на длъжностите в администрацията на органите на съдебната власт, вътрешните им правила за работа на администрацията и други.

Гражданският съвет обсъди и подкрепи Проект на Наредба № 7 за съдебните заседатели, която предстои да бъде приета от Пленума на ВСС. Като член на работната група, изготвила Наредбата, Юлиана Колева обясни мотивите по конкретни въпроси, поставени от Съюза на съдебните заседатели в България.

Биляна Гяурова – Вегертседер представи получените в БИПИ отговори на поставени към кандидатите за членове на ВСС от професионалната квота въпроси за работата на Гражданския съвет. Членовете на седмия състав на ВСС Цветинка Пашкунова и Даниела Машева заявиха подкрепа към дейността на ГС, споделиха впечатления, че с експертните си мнения той се е превърнал в коректив на ВСС, който е необходимо да бъде запазен като структура и да се намери форма за взаимодействие между него, ВСС и предвидения в Закона за съдебната власт Съвет за партньорство.

Членове на ГС изразиха удовлетвореност от работата на своите организации в Гражданския съвет и посочиха, че ВСС се е съобразил с 80% от неговите актове. Отчетено бе, че дейността на ГС има отношение не само към функциите на ВСС, но и на съдебната система. Към момента в състава на ГС влизат 16 професионални и неправителствени организации, като само за последната година са приети 5 нови членове. Съпредседателят на ГС от страна на ВСС Магдалена Лазарова припомни, че той е създаден през 2013 г. по инициатива на Комисия „Публична комуникация“.

Следващото заседание на Гражданския съвет е насрочено за 27 октомври 2017 г.“

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.