Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът: Двойният стандарт за храните в ЕС е обида за българските граждани

Омбудсманът: Двойният стандарт за храните в ЕС е обида за българските граждани

Defakto.bg
Дискусията

Манолова настоява за единно законодателство срещу двойния стандарт при храните в ЕС

Омбудсманът Мая Манолова, зам.-омбудсманът Диана Ковачева, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, евродепутатите – Андрей Новаков, Емил Радев (по мейл), Момчил Неков, Искра Михайлова, Георги Пирински, Светослав Малинов, Владимир Уручев, подписаха декларация до Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на министрите по земеделие срещу двойния стандарт при храните в ЕС. Тя ще бъде представена и по време на изслушването по темата в ЕП следващата седмица, като подкрепата си дистанционно заяви и евродепутатът Ангел Джамбазки.

Документът бе представен на форум, организиран от омбудсмана в Народното събрание под наслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“ и в него се настоява за приемането на единно законодателство при храните. Той бе парафиран още от народни представители от националния парламент, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и експерти в областта.

„Наличието на двойни стандарти при храните е не само дискриминация, това е обида за българските граждани. Предлагането на храни от една и съща марка, от един и същи бранд, но с различни съставки и различно качество в различни точки на европейския пазар, е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани, на техните права и подкопава самата идея за равенство в ЕС, особено, когато тези разлики са съпътствани с по-високи цени“, категорична бе Манолова.

По думите й, българските потребители са изправени не само пред заплахата от Европа на две скорости, а и от Европа на два стандарта.

Омбудсманът представи изследване на 5 групи храни и напитки, консумирани основно от деца – детско пюре, млечен детски десерт, два сока и популярна газирана напитка. За разликите в качеството и цената на тези продукти, Манолова е сигнализирана от български майки, които са организирали свои поддръжнички да изпратят продукти за сравнение от Германия и Австрия.

Подкрепа на форума със специални видеообръщения към участниците направиха европейският комисар по правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Йоурова и българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Бе излъчена и припомнена позицията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер срещу двойния стандарт при храните.

„Най-малко 1 млн. евро се отпускат за финансиране на страни-членки, които да направят допълнителни тестове, определени изследвания или други нужни дейности, за да се уеднакви подходът при тестване на храните в ЕС“, каза в обръщението си еврокомисар Йоурова и призова българските компетентни власти да кандидатстват.

„Какво да кажем на една българска майка, която разбира, че детето й се храни с продукти с различно качество от друго европейче“, попита българският еврокомисар Мария Габриел и допълни: „Търсенето на решения е плод на общи усилия – на всички, на власти, на бизнес, на неправителствения сектор, на експерти. Вярвам, че всички заедно в диалог ще намерим тези подходи, които ще доведат до защита на интересите на българския потребител.“

Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че позицията на европейските институции се променя от пълно неглижиране на проблема до ясно разбиране на казуса. Тя акцентира, че подготвя като гражданин и петиция, която ще внесе в ЕП с настояване да се произнесе за двойния стандарт.

Има забрана, която се отнася до безопасността, има забрана, която се отнася до етикетирането, до рекламирането, но няма забрана един и същи продукт под една и съща марка да има едно и също задължително съдържание до всички точки на общия европейския пазар. Така че ще настоявам за промяна в законодателството в тази посока“, подчерта Манолова.

Тя допълни, че е необходим ясен механизъм за контрол, чрез единен европейски орган или мрежа от национални органи, както и да бъдат предвидени санкции за нарушителите.

 

Видео I :  https://www.youtube.com/watch?v=H8Gl9foZdcM
Видео II :  https://www.youtube.com/watch?v=UZJDuDyO3u

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.