Последни новини
Home / Законът / Софийски съдия: Обявете си критериите за „просрочени“ дела! ВСС: Няма, те са ясни!

Софийски съдия: Обявете си критериите за „просрочени“ дела! ВСС: Няма, те са ясни!

Defakto.bg

Дисциплинарната практика на действащия ВСС е пределно ясна, включително и по въпроса в кои случаи и как съдии да се наказват за неспазени срокове по дела. Това на практика обяви колегията на ВСС, отхвърляйки искане на Васил Петров от Софийския районен съд.

Съдия Васил Петров

Петров, който е и доктор по административно право, бе настоял кадровиците да обявят публично критериите си по дисциплинарни дела, свързани с неспазване на сроковете за изготвяне на съдебен акт. Магистратът се бе позовал на изисквания на АПК. С 8 срещу 4 гласа искането му бе отхвърлено. А развихрилият се дебат стигна чак до критики срещу тълкувателно решение на Върховния административен съд, но в отсъствието на Георги Колев.

Първоначално председателят на дисциплинарната комисия Галя Георгиева докладва, че още през 2014 г. ВСС публично е обявил дисциплинарните си критерии с приемането на Правила за дисциплинарната дейност.

Не е така, нямаме публично обявени критерии за „забавени“ дела в условията на свръхнатовареност, опонира Калин Калпакчиев. И посочи, че в момента над 10 % от магистратите от Софийския районен съд са обект на такива дисциплинарни процедури. А в същото време решенията на ВСС не са последователни, а противоречиви – в някои случаи образува дисциплинарни дела, в други – не, налага различни по степен наказания в сходни случаи.

Правилата са ясни, но различните дисциплинарни състави ги прилагат различно и затова се стига до разнобой и отмяна от ВАС, каза Галина Карагьозова. И напомни, че се е случвало дори членове на съвета да коментират влезли в сила решения на ВАС по дисциплинарни дела.

Не можем да сложим рамка за „еди колко си дела“, възропта Галя Георгиева. И се прехвърли на тълкувателното дело №7 от 2015 г. на ВАС, което бе решено едва преди месеци и отговори на ключови въпроси за дисциплинарната практика на съвета. Включително че след отмяна на наказанието, Върховният административен съд не може да връща ВСС на „поправителен“, както и че е недопустимо един кадровик да е в няколко роли по дисциплинарно производство. Необяснимо е защо това решение се бави две години, чакаше се да изтече мандата ни ли, зачуди се Георгиева. „Съжалявам, че г-н Колев го няма и няма кой да ви отговори“, спря я Лозан Панов. Според него също по въпроса за забавите няма ясни правила. Но мнозинството реши друго.

 

Любопитното бе, че този дебат някак прерасна и в друг, този път свързан с Инспектората и исканията за разкриване на банкови тайни на магистратите, с които бомбардира СРС.

Калин Калпакчиев обяви, че на дежурен съдия на ден постъпват по 40 такива искания и прикани кадровиците да обсъдят проблема на среща с Инспектората. Напомни също, че вече е отправено предложение вместо да завеждат дела, инспекторите да поискат съгласието на съдиите за разкриване на банковите им тайни във връзка с имуществените проверки.

Ама то е на Съюза на съдиите (предожението – б.р.)! – възкликна Светла Петкова. И какво това – и на Съюза под съдиите да е?, не се стърпя Калпакчиев. Утре, за когато е свикано извънредно заседание на съдийската колегия той ще поиска извънредното разглеждане и на този въпрос.

Междувременно пък вчера Инспекторатът оповести, че в тази връзка е отправил предложения за законови промени.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.