Последни новини
Home / Законът / Цачева обяви три приоритета на министерството по време на българското председателство на Съвета на ЕС

Цачева обяви три приоритета на министерството по време на българското председателство на Съвета на ЕС

Defakto.bg

Създаването на Европейска прокуратура, електронното правосъдие и проектът на т.нар. регламент „Брюксел ІІа“ относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и
международното отвличане на деца, са трите основни приоритета, по които Министерството на правосъдието ще работи особено интензивно по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Това обяви  министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на общественото обсъждане на приоритети на България за предстоящото председателство през 2018 г. в областта „Правосъдие и вътрешни работи“   в Народното събрание.
По отношение на създаването на Европейската прокуратура, министър Цачева поясни, че е в наш интерес Службата да започне работа час по-скоро, защото от нея се очаква да провежда ефективни разследвания, свързани с престъпления срещу европейския бюджет. „Става въпрос за милиарди европейски средства, с които се ощетява бюджетът на ЕС“, каза правосъдният министър и допълни, че това неминуемо ще подобри и борбата с корупцията и другите финансови престъпления.
По думите на министър Цачева Българското председателство ще работи изключително в посока за институционализирането на Службата европейския прокурор, и изграждане на отношенията с партньорските служби, включително Евроюст, Европол, ОЛАФ.

Тези въпроси ще бъдат разисквани на планирана конференция по време на нашето Председателство на 26-27 март 2018 г. в София, като на нея ще бъдат поканени представители на различни институции на ЕС, представители на прокуратурите и експерти по материята от държавите членки.
„Електронното правосъдие и по-конкретно „Наказателно правосъдие в киберпространството – електронни доказателства“ е сред темите, които са приоритетни и за трите държави-партньори Естония, България и Австрия, обясни министър Цачева.
Относно проекта на регламент за признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца очакваме най-голям напредък, смята министърът.  Целта е да се доизгради европейското пространство на правосъдие и основни права, базиращо се на взаимно доверие, като се премахнат оставащите пречки пред свободното движение на съдебни решения в съответствие с принципа на
взаимно признаване, и да се подобри защитата на висшите интереси на детето чрез опростяване на съществуващите процедури. „По-конкретно ще работим за въвеждане на мерки за повишаване на ефективността на механизма за връщане на дете, както и
въвеждане на задължение да се дава възможност на детето да изрази мнението си“, каза Цачева.

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.