Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: Всяка присъда може да падне – съдебните състави са незаконни без наредба за съдебните заседатели

Методи Лалов: Всяка присъда може да падне – съдебните състави са незаконни без наредба за съдебните заседатели

Defakto.bg
Бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева, вдясно, през септември 2016 г. призна пред съдиите от наказателното отделение на СРС, че проблем с избора на съдебните заседатели има. Година по-късно въпросът остава нерешен.

Дейността на съдебните заседатели се осъществява без да е приета наредбата по чл. 75а от ЗСВ – това обяви пред De Fakto бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов.

Той разясни: Според чл. 75а от ЗСВ Пленумът на ВСС приема наредба, с която определя: условията и реда, по които се определя броят на съдебните заседатели, както и резервните съдебни заседатели за всеки съд; етични правила за поведение на съдебните заседатели; други организационни въпроси, свързани с дейността на съдебните заседатели.

Наредбата трябваше да бъде приета в 6-месечен срок от влизане е на Закона за изменение и допълнение на ЗСВ , който е в сила на 09 август 2016 г., съгласно § 215, ал. 1 от ПЗР на ЗСВ, т.е. най-късно до 09.02.2017 г.  

Това  законодателно решение е изключителна глупост, защото така действащ закон не беше обезпечен с необходимия подзаконов нормативен акт, смята Лилов.  

Мотиви:  До днес, т.е. повече от седем месеца, такава наредба няма, което води до хаос и различни практики от страна на административните ръководители на съдилищата при избора на съдебни заседатели, при заплащането за участието им в съдебните заседания, при пропусквателния режим в съдебните сгради и други. Липсва и единен софтуер за случаен избор на съдебните заседатели, съгласно чл. 72, ал. 2 от ЗСВ (това трябва да е програмата по чл. 9, ал. 1 от ЗСВ, а не избрана от всеки съд програма), което може да доведе до разглеждане на делата от незаконни състави и да компрометира наказателното правораздаване по делата за тежки престъпления и по делата срещу непълнолетни извършители.
Определянето на съдебни заседатели в разрез със закона води до незаконен състав и е абсолютно основание за отмяна на постановената присъда.
Липсата на етични правила създава възможности за неетично поведение от страна на съдебните заседатели, което в много случаи може да доведе и до опорочаване на наказателното производство.
Това е поредната задача, с която този състав на ВСС не можа да се справи.  

 Провал: Обективността изисква да се посочи, че измененията на ЗСВ в тази част, предложени от МС по времето, когато министър на правосъдието беше Екатерина Захариева, са изключително нескопосани и поставят ВСС пред голямо предизвикателство при изготвянето на наредбата по чл. 75а от ЗСВ.   Независимо от това неприемането в срок на наредбата е провал на управленските способности на членовете на сегашния ВСС.

В началото на септември миналата година Методи Лалов покани тогавашния министър на правосъдието Екатерина Захариева да се срещне с наказателни съдии от Софийския районен съд (СРС), за да обсъдят начина на избор на съдебните заседатели.  Идеята му беше  Захариева да чуе мненията на съдиите за начина на избор на съдебни заседатели.

Захариева се отзова на призива, призна пред съдиите недомислието, но и до ден днешен нищо сериозно не се е променило.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.