Последни новини
Home / Законът / Новият ВСС е избран (допълнена)

Новият ВСС е избран (допълнена)

Defakto.bg

Съставът на новия Висш съдебен съвет е попълнен, парламентът избра „своите“ 11 в него – без балотаж и други процедурни неблагополучия.

Боян Магдалинчев, Боян Новански, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев са шестимата избраници на парламента за съдийската колегия на новия ВСС.

Магдалинчев и Имова бяха номинирани от ГЕРБ, Марчева и Кояджиков – от БСП, Новански – от патриотите, а Гроздев – от ДПС.

 

Кандидати на влизане – на преден план е Вероника Имова

Под чертата на нужното мнозинство от 160 гласа останаха предложеният от Георги Марков от ГЕРБ Мирослав Джеров, номинираните от БСП Марина Михайлова (съдията от ВАС с „особено мнение“ за конфликта на интереси на Ахмед Доган по „Цанков камък“) и Диана Хитова, предложената от „Воля“ Ангелинка Николова и Нели Виодорова, издигната от независимия Ангел Исаев.

Зам.-председателят на ВАС Магдалинчев получи 213 „за“, съдията от ВКС Вероника Имова – 228 „за“, адвокатът Боян Новански 200 „за“, съдията от Софийския апелативен съд Даниела Марчева 226 „за“, Драгомир Кояджиков от апелативния спецсъд – 228 „за“, зам.-шефът на САС Стефан Гроздев – 198 „за“.

Магдалинчев, Новански и Гроздев бяха сочени като спорни и неприемливи номинации както от неправителствени организации, така и от „извънпарламентарната опозиция“. Включително заради компрометирано управление, спорни решения и действия, а за адвоката Новански бе обявено, че е близък на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен и с красноречив прякор.

В прокурорската колегия на ВСС влизат Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Пламена Апостолова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

Кандидатите слушат депутатите – на преден план е Гергана Мутафова

Окръжният прокурор на Бургас Чапкънова (209 „за“) и районният прокурор на Пловдив Мутафова (222 „за“) са номинирани от ГЕРБ, Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (224 „за“)- от БСП, шефът на столичното следствие Апостолова (191 „за“) – от ДПС, а зам.-апелативният прокурор на София Стоев (184 „за“) – от патриотите.

Мнозинство не събраха кандидатът на БСП Маринела Тотева и на „Воля“ Владислав Томов.

Гласуването бе предшествано от дебат, в който Крум Зарков от БСП призова да няма квотно разделение, а избор според качествата на кандидатите. Шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че „широкото съгласие“ ще издигне авторитета на Темида, а лидерът на „Воля“ Веселин Марешки прикани всички съмнения срещу кандидатите да бъдат изказани и назова като неприемливи двама от избраните – Пламена Апостолова и Йордан Стоев. За Стоев от „Да, България“ и други извънпарламентарни сили бяха посочили, че е прокурорът, потвърдил отказа за разследване срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков по сигнал включително за ред необезпечени кредити от КТБ.

Номинираните в очакване – на преден план с черната жилетка е неизбраната Марина Михайлова, съдия от ВАС

В крайна сметка резултатите приличат на квотно поделени: 4 (ГЕРБ):3 (БСП):2 (Патриоти):2 (ДПС).

Дебатът

Представителите, излъчени от НС, не са на партии, затова превъзходството по численост на една група не й дава никакво право да има най-много избраници във ВСС, обяви преди гласуването Крум Зарков от БСП.

Той отбеляза – проблемът не е бил в процедурата, а в малкия брой издигнати кандидати, създал усещане за задкулисни договорки. Разкритикува депутатите, че не са обърнали достатъчно внимание на концепциите на кандидатите, а те са били единодушни в идентифицирането на проблемите и посочването на независимостта като основна ценност. „Номинираните поставиха въпроса как да удържат на натиск, но никой не постави въпроса откъде идва този натиск, а той идва от политически, икономически, бизнес среди. Никой от нас не постави въпроса да няма такъв натиск, а това не е невъзможно. Диагнозата е поставена, решенията са сравнително ясни, но те бяха ясни и преди 5 г., а не се случиха. Обръщам се към кандидатите: няма никакво значение коя партия ви е издигнала, не държите на никого нищо, освен на себе си, ако бъдете избрани. Длъжни сте да установите нова атмосфера на работа в този ВСС, за да сбъднете очакванията и на магистратите и на обществото„, каза Крум Зарков.

Знаци от залата

Не трябва да има никакви съмнения в кандидатите, ако има такива, да ги изясним сега, прикани лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Напомни, че по време на изслушването на претендентите в правна комисия не бяха поставени ред въпроси на неправителствени организации. И обяви: „Има двама кандидати, неприемливи за нас. Пламена Апостолова, защото не е дадено обяснение за изказани съмнения по имуществото, както и заради родинските отношения с Георги Апостолов, директор на софийския офис на КОНПИ (двамата са съпрузи – б.р.). Нали нямаше да има шуробаджанащина! При издигането на Йордан Стоев категорично са нарушени всички правила – той първо е номиниран от Волен Сидеров за член на съдийската колегия като адвокат, а после предложителят е поискал поправки на „технически“ грешки – че кандидадът бил за прокурорската колегия и е прокурор. Никъде не е предвидено кандидат за една колегия да прескача в друга, нужно е било ново предложение!“, заяви Марешки.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов беше позитивен. „Изслушването беше прозрачно – доказателство, че и изборът ще е такъв. Всеки от нас като народен представител се е подписал, за да номинира професионалисти, така че да имаме уважение към всеки кандидат. Срещу нито един от номинираните няма дисциплинарно производство в момента, всеки от тях е над 15 г. в системата. За първи път провеждаме избор по нова система, след конституционните промени, приети от 43-о НС през декември 2015 г. в изпъленние на препоръките на Венецианската комисия и на ЕК. Не виждам нищо лошо в това политиците да постигат консенсус и да има избор, койо ги обединява. С разбирателство можем да издигнем и авторитета на съдебната система, тя се нуждае от обществена и институционална подкрепа„.

Така или иначе, с днешното гласуване формирането на новия, осми поред състав на Висшия съдебен съвет приключи.

Ето пълният му списък по колегии:

Съдийска колегия:

Атанаска Дишева, Боряна Димитрова, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска, Севдалин Мавров, Цветинка Пашкунова (квотата на съдиите) и Боян Магдалинчев, Боян Новански, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев (парламентарна квота).

Плюс председателите на двете върховни съдилища – Лозан Панов на ВКС и (в момента) Георги Колев на ВАС.

От 11-те изборни членове седмина са върховни съдии – Дишева и Магдалинчев от ВАС, Шекерджиев, Керелска, Мавров, Пашкунова – от ВКС. Двама са от Софийския апелативен съд – Марчева и Гроздев, един от спецправосъдието – Кояджиков. Само един от избраниците идва от шефски пост – Боряна Димитрова, председател на ОС-Бургас.

Прокурорска колегия:

Георги Кузманов, Даниела Машева, Пламен Найденов, Огнян Дамянов (избрани от прокурорите); Евгени Диков (от следователите) и Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Пламена Апостолова, Светлана Бошнакова (парламентарна квота).

Двама от тях са от Върховната касационна прокуратура – Машева и Бошнакова, четирима са административни ръководители – Диков е шеф на националното следствие, Мутафова – районен прокурор на Пловдив, Чапкънова – окръжен прокурор на Бургас, Найденов – окръжен прокурор на Перник. Стоев е зам.-апелативен прокурор на София. Кузманов е от апелативната прокуратура в Бургас, Дамянов – от окръжната прокуратура в Разград.

В прокурорската колегия по право влиза и обвинител №1 Сотир Цацаров.

Новият ВСС трябва да заработи след 3 октомври и има 5 години мандат.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.