Последни новини
Home / Законът / Новият ВСС е избран (допълнена)

Новият ВСС е избран (допълнена)

Defakto.bg

Съставът на новия Висш съдебен съвет е попълнен, парламентът избра „своите“ 11 в него – без балотаж и други процедурни неблагополучия.

Боян Магдалинчев, Боян Новански, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев са шестимата избраници на парламента за съдийската колегия на новия ВСС.

Магдалинчев и Имова бяха номинирани от ГЕРБ, Марчева и Кояджиков – от БСП, Новански – от патриотите, а Гроздев – от ДПС.

 

Кандидати на влизане – на преден план е Вероника Имова

Под чертата на нужното мнозинство от 160 гласа останаха предложеният от Георги Марков от ГЕРБ Мирослав Джеров, номинираните от БСП Марина Михайлова (съдията от ВАС с „особено мнение“ за конфликта на интереси на Ахмед Доган по „Цанков камък“) и Диана Хитова, предложената от „Воля“ Ангелинка Николова и Нели Виодорова, издигната от независимия Ангел Исаев.

Зам.-председателят на ВАС Магдалинчев получи 213 „за“, съдията от ВКС Вероника Имова – 228 „за“, адвокатът Боян Новански 200 „за“, съдията от Софийския апелативен съд Даниела Марчева 226 „за“, Драгомир Кояджиков от апелативния спецсъд – 228 „за“, зам.-шефът на САС Стефан Гроздев – 198 „за“.

Магдалинчев, Новански и Гроздев бяха сочени като спорни и неприемливи номинации както от неправителствени организации, така и от „извънпарламентарната опозиция“. Включително заради компрометирано управление, спорни решения и действия, а за адвоката Новански бе обявено, че е близък на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен и с красноречив прякор.

В прокурорската колегия на ВСС влизат Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Пламена Апостолова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

Кандидатите слушат депутатите – на преден план е Гергана Мутафова

Окръжният прокурор на Бургас Чапкънова (209 „за“) и районният прокурор на Пловдив Мутафова (222 „за“) са номинирани от ГЕРБ, Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (224 „за“)- от БСП, шефът на столичното следствие Апостолова (191 „за“) – от ДПС, а зам.-апелативният прокурор на София Стоев (184 „за“) – от патриотите.

Мнозинство не събраха кандидатът на БСП Маринела Тотева и на „Воля“ Владислав Томов.

Гласуването бе предшествано от дебат, в който Крум Зарков от БСП призова да няма квотно разделение, а избор според качествата на кандидатите. Шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че „широкото съгласие“ ще издигне авторитета на Темида, а лидерът на „Воля“ Веселин Марешки прикани всички съмнения срещу кандидатите да бъдат изказани и назова като неприемливи двама от избраните – Пламена Апостолова и Йордан Стоев. За Стоев от „Да, България“ и други извънпарламентарни сили бяха посочили, че е прокурорът, потвърдил отказа за разследване срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков по сигнал включително за ред необезпечени кредити от КТБ.

Номинираните в очакване – на преден план с черната жилетка е неизбраната Марина Михайлова, съдия от ВАС

В крайна сметка резултатите приличат на квотно поделени: 4 (ГЕРБ):3 (БСП):2 (Патриоти):2 (ДПС).

Дебатът

Представителите, излъчени от НС, не са на партии, затова превъзходството по численост на една група не й дава никакво право да има най-много избраници във ВСС, обяви преди гласуването Крум Зарков от БСП.

Той отбеляза – проблемът не е бил в процедурата, а в малкия брой издигнати кандидати, създал усещане за задкулисни договорки. Разкритикува депутатите, че не са обърнали достатъчно внимание на концепциите на кандидатите, а те са били единодушни в идентифицирането на проблемите и посочването на независимостта като основна ценност. „Номинираните поставиха въпроса как да удържат на натиск, но никой не постави въпроса откъде идва този натиск, а той идва от политически, икономически, бизнес среди. Никой от нас не постави въпроса да няма такъв натиск, а това не е невъзможно. Диагнозата е поставена, решенията са сравнително ясни, но те бяха ясни и преди 5 г., а не се случиха. Обръщам се към кандидатите: няма никакво значение коя партия ви е издигнала, не държите на никого нищо, освен на себе си, ако бъдете избрани. Длъжни сте да установите нова атмосфера на работа в този ВСС, за да сбъднете очакванията и на магистратите и на обществото„, каза Крум Зарков.

Знаци от залата

Не трябва да има никакви съмнения в кандидатите, ако има такива, да ги изясним сега, прикани лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Напомни, че по време на изслушването на претендентите в правна комисия не бяха поставени ред въпроси на неправителствени организации. И обяви: „Има двама кандидати, неприемливи за нас. Пламена Апостолова, защото не е дадено обяснение за изказани съмнения по имуществото, както и заради родинските отношения с Георги Апостолов, директор на софийския офис на КОНПИ (двамата са съпрузи – б.р.). Нали нямаше да има шуробаджанащина! При издигането на Йордан Стоев категорично са нарушени всички правила – той първо е номиниран от Волен Сидеров за член на съдийската колегия като адвокат, а после предложителят е поискал поправки на „технически“ грешки – че кандидадът бил за прокурорската колегия и е прокурор. Никъде не е предвидено кандидат за една колегия да прескача в друга, нужно е било ново предложение!“, заяви Марешки.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов беше позитивен. „Изслушването беше прозрачно – доказателство, че и изборът ще е такъв. Всеки от нас като народен представител се е подписал, за да номинира професионалисти, така че да имаме уважение към всеки кандидат. Срещу нито един от номинираните няма дисциплинарно производство в момента, всеки от тях е над 15 г. в системата. За първи път провеждаме избор по нова система, след конституционните промени, приети от 43-о НС през декември 2015 г. в изпъленние на препоръките на Венецианската комисия и на ЕК. Не виждам нищо лошо в това политиците да постигат консенсус и да има избор, койо ги обединява. С разбирателство можем да издигнем и авторитета на съдебната система, тя се нуждае от обществена и институционална подкрепа„.

Така или иначе, с днешното гласуване формирането на новия, осми поред състав на Висшия съдебен съвет приключи.

Ето пълният му списък по колегии:

Съдийска колегия:

Атанаска Дишева, Боряна Димитрова, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска, Севдалин Мавров, Цветинка Пашкунова (квотата на съдиите) и Боян Магдалинчев, Боян Новански, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев (парламентарна квота).

Плюс председателите на двете върховни съдилища – Лозан Панов на ВКС и (в момента) Георги Колев на ВАС.

От 11-те изборни членове седмина са върховни съдии – Дишева и Магдалинчев от ВАС, Шекерджиев, Керелска, Мавров, Пашкунова – от ВКС. Двама са от Софийския апелативен съд – Марчева и Гроздев, един от спецправосъдието – Кояджиков. Само един от избраниците идва от шефски пост – Боряна Димитрова, председател на ОС-Бургас.

Прокурорска колегия:

Георги Кузманов, Даниела Машева, Пламен Найденов, Огнян Дамянов (избрани от прокурорите); Евгени Диков (от следователите) и Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Пламена Апостолова, Светлана Бошнакова (парламентарна квота).

Двама от тях са от Върховната касационна прокуратура – Машева и Бошнакова, четирима са административни ръководители – Диков е шеф на националното следствие, Мутафова – районен прокурор на Пловдив, Чапкънова – окръжен прокурор на Бургас, Найденов – окръжен прокурор на Перник. Стоев е зам.-апелативен прокурор на София. Кузманов е от апелативната прокуратура в Бургас, Дамянов – от окръжната прокуратура в Разград.

В прокурорската колегия по право влиза и обвинител №1 Сотир Цацаров.

Новият ВСС трябва да заработи след 3 октомври и има 5 години мандат.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.