Последни новини
Home / Законът / Парламентът стигна до избора на „своите“ за ВСС

Парламентът стигна до избора на „своите“ за ВСС

Defakto.bg

Изборът на парламентарната квота за новия Висш съдебен съвет стигна до пленарна зала. Гласуването на депутатските избраници във ВСС е точка първа в дневния ред на Народното събрание днес.

Номинираните са 18, местата – 11. С квалифицирано мнозинство от поне 160 „за“ депутатите трябва да излъчат 6 представители за съдийската колегия измежду 11 претенденти и 5 членове на прокурорската колегия измежду 7 кандидати.

Всички бяха изслушани от правната комисия на 7 септември в „лимитирана“ времево процедура и обявени за подходящи, с нужния профеионализъм и морал. Но после всичко „замръзна“ в търсене на политически консенсус за нужното мнозинство. Кандидатите, предложени от ГЕРБ са 4 плюс 1, издигната от Георги Марков. БСП номинира 6, ДПС, патриотите и „Воля“- по 2, независимият депутат Ангел Исаев предложи 1 кандидат.

Междувременно парламентарната процедура бе подложена на остри критики заради нейната формалност, която не е съсредоточена върху качествата и пригодността на кандидатите да влязат във ВСС, а традиционно се търси сделка между парламентарните сили. Имаше и не е една и две аргументирани обструкции срещу определени кандидати.

Гласуването днес ще протече по азбучен ред. Избран е кандидадът, получил поне 160 „за“. При реми следва балотаж.

Ако днес депутатите успеят да излъчат 11 нови кадровици, съставът на бъдещия, осми поред ВСС ще е изцяло попълнен. Професионалната квота, също от 11 човека, вече е избрана.

Мандатът на действащия съвет изтича на 3 октомври.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.