Последни новини
Home / Законът / Уволниха районния прокурор на Варна, остава „редови“ магистрат

Уволниха районния прокурор на Варна, остава „редови“ магистрат

Defakto.bg

Прекратиха дисциплинарката срещу Петьо Петров (Пепи Еврото)

Районният прокурор на Варна Цветанка Гетова (на снимката) бе освободена от ръководния пост и остава редови магистрат.

Най-тежкото дисциплинарно наказание след тотално уволнение от системата, гласува прокурорската колегия на ВСС днес на закрито заседание. И то по едно от двете дисциплинарни дела, тръгнали след предложение на Сотир Цацаров.

„Ще обжалваме санкцията пред ВАС“, категоричен бе пред De Fakto адвокатът на Гетова Антон Станков. Доказателствата не са събрани по законовия ред и нищо не доказват, категоричен е той.

Случаят „Варна“ нашумя по няколко причини.

Първо, през април срещу районния прокурор Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова тръгнаха две дисциплинарни дела – за оказван натиск върху потърпевша да оттегли жалба за закана с убийство и за консумиране на алкохол в работно време. Провиненията бяха огласени от прокурорския пресцентър, уведомяваше се, че обвинител №1 Сотир Цацаров настоява за уволнението на двете дами. Съобщението за натиска звучеше сериозно, притеснителното обаче е, че наказателни производства за това няма. Днешното наказание е за „залавянето“ на Гетова да пие в заведение в работно време, за което обвинители от окръжно и апелативно ниво бяха събирали касови бележки и разпитвали келнери. Колегията на ВСС още не се е произнесла за оказвания натиск.

Друго – в началото на май и Гетова, и Даскалова бяха командировани – районният прокурор на Варна във Видин, зам.-районният прокурор в Монтана, без посочен срок. За и.ф. шеф на РП-Варна на свой ред бе командирован зам.-окръжният прокурор на града Красимир Конов. Подобни размествания навремето бяха чести при управлението на Никола Филчев.  Знаменателното е, че мандатът на Гетова на ръководния пост изтичаше на 8 октомври. Според някои магистрати, цялата „история“ е именно заради шефския пост.

След като е била изпратена във Видин, Гетова впоследствие е местена и в Козлодуй. В момента вече е във Варна – промените в съдебния закон предвидиха, че командировката без съгласие на магистрата не може да е повече от 3 месеца.

Прокурорската колегия на ВСС днес образува и ново дисциплинарно дело срещу обвинителя от Плевен Димитър Захариев, този път по предложение на Инспектората.

Димитър Захариев

Прокурорът Захариев вече е много известен – най-вече с ареста му в съдебна зала от служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, без изпратена предварителна призовка да се яви където и да било. Задържането дойде в хода на процес срещу Захариев, че някога е натискал основен свидетел по „Октопода“ да даде показания срещу тогавашния обвинител по делото и шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов, за да заемел мястото му. И след отказ на прокурорската колегия да уволни прокурора Захариев заради несъвместимост като магистрат – защото докато е бил отстранен, развивал търговска дейност.

Тази година, след радзпространени от Нова тв кадри и журналистическо разследване, Захариев стана обвиняем и за участие в организирана престъпна група на плевенчанина Камен Балбузанов-Куката, и за изнудване на лекар преди 7 години. За предявяването на това обвинение бе и зрелищният арест, определен от правници като скандален.

След новото дело тръгна и дисциплинарно производство във ВСС за уволнението на Захариев по предложение на Сотир Цацаров. Днешната втора поред дисциплинарка е по същия повод – кадрите от Нова тв, но вече след извършена проверка на Инспектората за уронване на престижа на съдебната власт.

В други знакови проверки, като „ЦУМгейт“, провинения от страна на инспекторите не бяха установени.

На фона на показаната строгост спрямо Гетова и Захариев, днес прокурорската колегия на ВСС прекрати дисциплинарното производство срещу ексшефа на столичното следствие Петьо Петров, известен още като Пепи Еврото.

Петьо Петров (Пепи Еврото)

Неговата дисциплинарна история също е сага, пълна с откази, съдебни решения, връщания, образувания.

В случая всичко се завъртя след като ВКС обяви, че следователят Петров е участвал в „класическа провокация към подкуп“ по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бизнесмена Тенчо Попов. Дисциплинарното предложение бе направено още от Христо Иванов като правосъден министър, тогава ВСС отказа, а Петров напусна благополучно системата с оставка. В крайна сметка ВАС отмени отказа на кадровиците за дисциплинарка. Днес обаче прокурорската колегия се позова на друго влязло в сила решение на Върховния административен съд, цитирано от Сотир Цацаров: че Петров „твърдо няма качество на магистрат“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.