Последни новини
Home / Законът / ВСС без решение за банковата тайна на магистратите, Теодора Точкова видя атака срещу Инспектората

ВСС без решение за банковата тайна на магистратите, Теодора Точкова видя атака срещу Инспектората

Defakto.bg

С 9 на 9 гласа пленумът на ВСС не взе решение по проблема за банковите тайни на магистратите във връзка с новите проверки на имотите им и за конфликт на интереси. В момента районните съдилища, особено СРС, за засипани с искания за разкриване на банкови тайни, направени от Инспектората.

Вчера съдийската колегия гласува да препоръча на Инспектората преди да завежда дела в съда, да иска доброволното съгласие на магистратите за падане на тайните. Идеята дойде първо от Съюза на съдиите.

Днес главният инспектор Теодора Точкова изложи мотивите на инспекторите, а после видя в ставащото хвърляне на кал срещу Инспектората и намеса в независимостта му.

Точкова обясни, че проблем с имотните проверки наистина има – става дума за общо 10 800 проверявани – магистратите и техните семейства. И в последните месеци наистина се внасят по 400-600 искания за разкриване на банковите тайни в районните съдилища.

Проблемът обаче е в Закона за съдебната власт, където изрично е записано тези искания да се отправят до съда, т.е. задължително да се минава през съдебна процедура, поясни Точкова. За това Инспекторатът е изпратил на правосъдния министър предложения за законови промени.

„Инспекторатът е предприел всички необходими действия, обсъдил е проблема на свое заседание, а ВСС няма правомощия да се намесва в работата на друг независим орган“, обяви тя.

Незабравка Стоева обаче предложи друг прочит на закона – а именно, че проверката на банковите сметки и разкриването на банковата тайна на магистратите и техните близки е възможност, но не и задължително действие за всички случаи.

Калин Калпакчиев се включи с друго уточнение – въпрос на тълкуване е, а и разкриването може да е и принудително, и доброволно. „Извинявайте, но ако ще подобрявате статистиката на някои съдилища, не се прави така. Защо правите проверка за всички лица – проверката за достоверност на фактите не означава автоматично това, трябва да има някакво основание за съмнение, а законът трябва да се прилага с разум. Не можем да чакаме някакво хипотетично изменение на закона, което е  едно бъдещо несигурно събитие“, категоричен бе Калпакчиев. И „в този смисъл“ отправи контравъпрос: „Инспекторатът ще се самосезира ли по повод медийни публикации за имущестените декларации на един от кандидатите за председател на ВАС? (Очевидно имаше предвид Георги Чолаков). След като не получи отговор, кадровикът обяви: „И мълчанието е отговор“.

Тук Теодора Точкова скочи: „Ако намери за необходимо, Инспекторатът ще направи това което трябва… Ако целта е да се хвърли кал върху Инспектората и то преди пристигането на мисия на Европейската комисия, това е абсолютно недопустима атака! И категорично не съм съгласна да се дикредитират усилията на Инспектората да си върши работата по проверките на декларациите на магистратите!“.

Никой не се съмнява, че искате да вършите своята работа, въпросът е дали подходът ви е подходящ, опита да успокои обстановката Лозан Панов.

Последва гласуване.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.