Последни новини
Home / Законът / За кражба на фирма вече наказват със затвор, МВР – служители получават право на охранителна дейност

За кражба на фирма вече наказват със затвор, МВР – служители получават право на охранителна дейност

Defakto.bg

Парламентът прие на първо четене изменения в Наказателния кодекс и в Закона за МВР.

С поправките в НК се въвежда  наказателна отговорност за „кражба на фирми“ чрез документи с невярно съдържание.  Два са новите  квалифицирани състава на документното престъпление, а именно: когато документното престъпление се извършва (най-общо), за да  установи контрол върху чуждо юридическо лице се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.  

В случаите,  когато такива вреди са претърпени и те са в особено големи размери (равни на или повече от 140 минимални работни заплати), а  деянието представлява особено тежък случай,  наказанието ще  бъде „лишаване от свобода“ за срок от една до десет години. Едновременно с това ще може да се налага и  „конфискация“ и /или „лишаване от права“.

Граничната полиция ще може да извършва оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна. Това е една от промените в Закона за МВР, приети от депутатите днес.

С промените в закона се разширяват правомощията на лица, работещи по трудово правоотношение, които ще могат да осъществяват охрана на обекти, непредоставени за управление от МВР, както и да оказват съдействие при опазване на обществения ред.

Депутатът Красимир Янков от левицата отправи критики по предложения текст: „Това е търговска дейност на МВР.   МВР вече е на пазара на охранителните фирми. Може би и затова вървят паралелно двата закона – промяната в закона за МВР и нов Закон за частна охранителна дейност, като се отрича, че няма да има ново преструктуриране и регулиране на пазара на частната охранителна дейност”.

Преходните и заключителни разпоредби  предвиждат промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Въвежда се понятието „е Call” в съответствие с националното и европейско законодателство. „е Call” е спешно повикване от превозно средство на номер 112, направено автоматично за осъществяване на звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-подходящия център за приемане на спешни повиквания.

 

About De Fakto

Проверете също

Точкова пита “трети лица” дали да огласи проверките срещу Панов

Председателят на ВКС публично ги приканва да се съгласят Изпълнението на искането на председателя на …

БСП предлага в ИК да се запише: Видеонаблюдение и публичен регистър за прочистване на списъците от “мъртви души”

БСП предлага  законопроект за промени в Изборния кодекс (ИК) за изчистване на списъците от “мъртви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.