Последни новини
Home / Законът / За кражба на фирма вече наказват със затвор, МВР – служители получават право на охранителна дейност

За кражба на фирма вече наказват със затвор, МВР – служители получават право на охранителна дейност

Defakto.bg

Парламентът прие на първо четене изменения в Наказателния кодекс и в Закона за МВР.

С поправките в НК се въвежда  наказателна отговорност за „кражба на фирми“ чрез документи с невярно съдържание.  Два са новите  квалифицирани състава на документното престъпление, а именно: когато документното престъпление се извършва (най-общо), за да  установи контрол върху чуждо юридическо лице се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.  

В случаите,  когато такива вреди са претърпени и те са в особено големи размери (равни на или повече от 140 минимални работни заплати), а  деянието представлява особено тежък случай,  наказанието ще  бъде „лишаване от свобода“ за срок от една до десет години. Едновременно с това ще може да се налага и  „конфискация“ и /или „лишаване от права“.

Граничната полиция ще може да извършва оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна. Това е една от промените в Закона за МВР, приети от депутатите днес.

С промените в закона се разширяват правомощията на лица, работещи по трудово правоотношение, които ще могат да осъществяват охрана на обекти, непредоставени за управление от МВР, както и да оказват съдействие при опазване на обществения ред.

Депутатът Красимир Янков от левицата отправи критики по предложения текст: „Това е търговска дейност на МВР.   МВР вече е на пазара на охранителните фирми. Може би и затова вървят паралелно двата закона – промяната в закона за МВР и нов Закон за частна охранителна дейност, като се отрича, че няма да има ново преструктуриране и регулиране на пазара на частната охранителна дейност”.

Преходните и заключителни разпоредби  предвиждат промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Въвежда се понятието „е Call” в съответствие с националното и европейско законодателство. „е Call” е спешно повикване от превозно средство на номер 112, направено автоматично за осъществяване на звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-подходящия център за приемане на спешни повиквания.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.