Последни новини
Home / Законът / И бивши членове на ВСС искат „бонуси“ за престоя в съвета, кадровиците мълчат

И бивши членове на ВСС искат „бонуси“ за престоя в съвета, кадровиците мълчат

Defakto.bg

Бивш член на ВСС също е поискал обезщетение за петте си години работа в съвета – това стана ясно на заседание на кадровиците днес. Поводът – прословутото решение на пленума на действащия ВСС от 16 март, с което мнозинството си самогласува нов „бонус“, дописвайки закона.

Известно е, че вече има депозирано дори и заявление от бивш член на ВСС в правната комисия, която още не се е произнесла, обяви на днешното заседание Калин Калпакчиев. Проверка на De Fakto установи, че правната комисия на този ВСС няма и да се произнесе по това искане на „бивш“- членовете й са решили да препратят проблема до новия ВСС.

Не така стоят обаче нещата с обезщетенията на все още действащите кадровици. Проблемът бе повдигнат от Калпакчиев и Соня Найденова, които депозираха изрични заявления, че няма да искат подобни пари в края на мандата си и най-вече – че изплащането на подобни обезщетения е недопустимо. Въпреки това по заповед на представляващия ВСС Димитър Узунов в момента се събират заявки от кадровиците кой за колко заплати обезщетение претендира, като парите трябва да им се изплатят до 3 октомври – последния ден на мандата.

Днес заявленията на Найденова и Калпакчиев бяха приети „за сведение“ от пленума на ВСС, без обсъждане и дебат. Обратното – веднага след това заседанието скорострелно бе закрито.

De Fakto неведнъж писа за драмата – на 16 март мнозинството в пленума на ВСС прие, че в случая стажът на кадровиците се приравнява на стажа на магистратите в правото им при напускане да получават обезщетение от брой заплати, равни на прослужените години, но не повече от 20.

Соня Найденова сезира всички нива на прокуратурата с настояване да оспорят пред съда нищожното решение на ВСС, но получи три отказа – от шефа на отдел във ВАП Виктор Малинов, от зам.-главния прокурор Ася Петрова и от Сотир Цацаров. Аргументът на прокуратурата е, че въпросното решение на ВСС не поражда права.

Днес именно това обяснение бе цитирано от Калпакчиев, който обяви: „След като решението на ВСС не поражда права, представляващият съвета няма никакво основание да издава заповеди за изплащане на подобни обезщетения!“ Отговор не последва.

Засега от съвета не казват колко кадровици са поискали да се възползват от „бонусите“.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.