Последни новини
Home / Законът / Калоян Топалов: Не абдикирам, изпълних обещаното, стига ми!

Калоян Топалов: Не абдикирам, изпълних обещаното, стига ми!

Defakto.bg

Остана ли, ще се превърна в съдебна номенклатура

Аз и екипът ми изпълнихме всички дадени обещания, че и повече, вече не виждам предизвикателства – това обяви председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов в първата си публична изява след изненадващо подадената от него оставка както от поста, така и от системата изобщо.

Новината за напускането на Топалов и на една от заместничките му Биляна Балинова, шеф на гражданското отделение на СГС, гръмна миналия четвъртък. Посочил е „лични причини“, казаха тогава членове на ВСС. И толкова. Топалов се оказа неоткриваем, заради липсата на яснота заваляха слухове и предположения за изненадващото оттегляне.

Идния вторник съдийската колегия на ВСС ще гласува оставката на председателя на ключовия съд, на когото оставаха още близо 3 години мандат. А днес Калоян Топалов говори бе в предаването на „Четири очи“ на БТВ. И си даде висока оценка за управлението.

„Няма нищо мистериозно – изпълних всичко, което обещах като председател, а и повече. Вероятно оттеглянето е необичайно,  защото на нашите ширини сме свикнали, докопаш ли някакъв пост да останеш максимално дълго на него. Но ако аз и моят екип останем, бихме се превърнали в съдебна номенклатура“, обяви Топалов. И добави: „Работихме в условия на безпрецедентни атаки, в повечето случаи бяхме съвсем сами. Но сме с гордо вдигнати глави, защото показахме, че и в такива условия може да се работи, да се отстоява независимост на съдии и съд, дори и от самата държава“.

Защо тогава абдикирате? -попита го водещата Цветанка Ризова.

„Не е абдикация. В тази държава има и други неща, които биха могли да бъдат оправяни“, отвърна Топалов. Но отказа конкретика. „В момента не съм тръгнал да оправям друго нещо, зще си почина. Но пред мен има и друго предизвикателство, на което съм готов да откликна“, загадъчен бе той.

Изненадващо прозвуча изявлението му: „Сега е времето хората, работещи в системата, получаващи наготово един уреден и добре работещ съд, също да покажат, че се справят“.

На въпрос няма ли чувство за отговорност към колегите си и към гражданите, които идват в СГС, Топалов отговори: „Няма нищо необратимо, разбира се. Но не може обратимите неща да се гарантират от един или пет човека в тази страна. Време е освен многото приказки всеки да започне да работи в своята градинка, защото ние нашата си я подредихме“.

Председателят на СГС отрече причината за напускането му да са предстоящи проверки, обвинения срещу него, конфликтът му с главния прокурор.

„Конфликтът ми с главния прокурор винаги е бил свързан с правото, моето становище винаги е било в защита на закона. Нямам информация някой да разследва мен, аз съм спазил закона – и като дух, и като норма. В тежките моменти в СГС показах, че не се поддавам на никакъв натиск. Никога никой не си е позволил да ми се обажда, вероятно защото са знаели, че ще доведе до обратния ефект“, заяви Топалов.

Но предположи: „Тезата за натиск се тиражира за сплашване на кандидатите за поста, които ще се появят. Това е един вид размахване на пръст – чака ви това, което и досегашният председател“.

Очерта успехите си така: „Най-проверяваният съд работи най-добре. Проверките идваха с поръчки да бъде намерено „нещо“, знам го от самите проверяващи. Преди 2,5 г. огромен проблем за СГС бяха забавените дела, актове се поставяваха включително със забави от години. В момента малцита съдии ги постановяват по-късно от 3 месеца. Другата седмица смятам да внеса отчет за дейността си. Отговорността е да застанеш с името и лицето си и да кажеш: това направих, това – не, отговорността поемам аз“.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.