Последни новини
Home / Законът / Калоян Топалов: Не абдикирам, изпълних обещаното, стига ми!

Калоян Топалов: Не абдикирам, изпълних обещаното, стига ми!

Defakto.bg

Остана ли, ще се превърна в съдебна номенклатура

Аз и екипът ми изпълнихме всички дадени обещания, че и повече, вече не виждам предизвикателства – това обяви председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов в първата си публична изява след изненадващо подадената от него оставка както от поста, така и от системата изобщо.

Новината за напускането на Топалов и на една от заместничките му Биляна Балинова, шеф на гражданското отделение на СГС, гръмна миналия четвъртък. Посочил е „лични причини“, казаха тогава членове на ВСС. И толкова. Топалов се оказа неоткриваем, заради липсата на яснота заваляха слухове и предположения за изненадващото оттегляне.

Идния вторник съдийската колегия на ВСС ще гласува оставката на председателя на ключовия съд, на когото оставаха още близо 3 години мандат. А днес Калоян Топалов говори бе в предаването на „Четири очи“ на БТВ. И си даде висока оценка за управлението.

„Няма нищо мистериозно – изпълних всичко, което обещах като председател, а и повече. Вероятно оттеглянето е необичайно,  защото на нашите ширини сме свикнали, докопаш ли някакъв пост да останеш максимално дълго на него. Но ако аз и моят екип останем, бихме се превърнали в съдебна номенклатура“, обяви Топалов. И добави: „Работихме в условия на безпрецедентни атаки, в повечето случаи бяхме съвсем сами. Но сме с гордо вдигнати глави, защото показахме, че и в такива условия може да се работи, да се отстоява независимост на съдии и съд, дори и от самата държава“.

Защо тогава абдикирате? -попита го водещата Цветанка Ризова.

„Не е абдикация. В тази държава има и други неща, които биха могли да бъдат оправяни“, отвърна Топалов. Но отказа конкретика. „В момента не съм тръгнал да оправям друго нещо, зще си почина. Но пред мен има и друго предизвикателство, на което съм готов да откликна“, загадъчен бе той.

Изненадващо прозвуча изявлението му: „Сега е времето хората, работещи в системата, получаващи наготово един уреден и добре работещ съд, също да покажат, че се справят“.

На въпрос няма ли чувство за отговорност към колегите си и към гражданите, които идват в СГС, Топалов отговори: „Няма нищо необратимо, разбира се. Но не може обратимите неща да се гарантират от един или пет човека в тази страна. Време е освен многото приказки всеки да започне да работи в своята градинка, защото ние нашата си я подредихме“.

Председателят на СГС отрече причината за напускането му да са предстоящи проверки, обвинения срещу него, конфликтът му с главния прокурор.

„Конфликтът ми с главния прокурор винаги е бил свързан с правото, моето становище винаги е било в защита на закона. Нямам информация някой да разследва мен, аз съм спазил закона – и като дух, и като норма. В тежките моменти в СГС показах, че не се поддавам на никакъв натиск. Никога никой не си е позволил да ми се обажда, вероятно защото са знаели, че ще доведе до обратния ефект“, заяви Топалов.

Но предположи: „Тезата за натиск се тиражира за сплашване на кандидатите за поста, които ще се появят. Това е един вид размахване на пръст – чака ви това, което и досегашният председател“.

Очерта успехите си така: „Най-проверяваният съд работи най-добре. Проверките идваха с поръчки да бъде намерено „нещо“, знам го от самите проверяващи. Преди 2,5 г. огромен проблем за СГС бяха забавените дела, актове се поставяваха включително със забави от години. В момента малцита съдии ги постановяват по-късно от 3 месеца. Другата седмица смятам да внеса отчет за дейността си. Отговорността е да застанеш с името и лицето си и да кажеш: това направих, това – не, отговорността поемам аз“.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.