Последни новини
Home / Законът / “Бързо” дело срещу пеевската верига “Техномаркет” тръгна в съда след година и отгоре

“Бързо” дело срещу пеевската верига “Техномаркет” тръгна в съда след година и отгоре

Defakto.bg

“Бързо” дело за опразване на административна сграда в столицата, заведено срещу пеевската верига “Техномаркет”, стартира в съда 13 месеца след образуването му. Искът бе подаден от дружеството с международни инвеститори “Глориент” през пролетта на 2016 г.

Делото е от серията дела, заведени от “Глориент” срещу “Техномаркет” за опразване на 13 магазина в цялата страна и сградата в ж.к. “Дружба”-2 в София. Дотук се стигна, след като през 2006 г. имотите са продадени на международното дружество и отдадени под наем на “Техномаркет”, но през 2016 г. придобитата от депутата Пеевски верига спира да плаща наеми, заявява, сделките били нищожни и си остава в магазините и сградата безплатно.

В Софийския градски съд вече има решения по ред от тези искове, като на първа инстанция магистратите разпоредиха на веригата (вече прехвърлена на “Благоевград”-БТ) да опразни имотите. Разглеждането на делото за административната сграда, образувано в началото на август 2016 г., обаче тръгва едва на 20 септември 2017 г. А справка в регистрите показа, че то веднъж е било насрочено – през февруари т.г., но моментално спряно по искане на “Техномаркет” – да чака финала на друг процес, който тепърва ще започва. Това определение е отменено от апелативния съд и “бързото” производство за опразването на сградата все пак стартира.

А сега едно друго интересно съдебно решение в битката между пеевската верига  и международното дружество, обрасла с казуси всякакви, е на вниманието на втората инстанция – Софийския апелативен съд. То е по серията искове, заведени от “Техномаркет” срещу “Глориент” за нищожност на продажбите на магазините, извършени през 2006 г. и неоспорени цели 10 години.

Проверката на инстанционния контрол първо по ред ще мине решението на съдия Владимир Ковачев от окръжния съд в Благоевград – единственото, спечелено дотук от “Техномаркет”. През юни съдия Ковачев изцяло уважи аргументите на пеевската верига, че магазинът в Благоевград винаги си е оставал техен и обяви продажбата му на “Глориент” за нищожна. Решението на съдия Ковачев се запомни с обилието от латински сентенции, включително: “Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно” (по Плиний Стари). То направи впечатление и с факта, че точно обратното по идентични спорове решиха съдии от Русе, Враца и Монтана.

Кое е сигурното в казуса “Благоевград” и кое – не, ще решава състав на търговското отделение на САС с председател Васил Христакиев. Начело на отделението е най-дългогодишният зам.-председател на съда Стефан Гроздев, избран тази седмица от парламента за член на новия ВСС по предложение на ДПС.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.