Последни новини
Home / Законът / „Бързо“ дело срещу пеевската верига „Техномаркет“ тръгна в съда след година и отгоре

„Бързо“ дело срещу пеевската верига „Техномаркет“ тръгна в съда след година и отгоре

Defakto.bg

„Бързо“ дело за опразване на административна сграда в столицата, заведено срещу пеевската верига „Техномаркет“, стартира в съда 13 месеца след образуването му. Искът бе подаден от дружеството с международни инвеститори „Глориент“ през пролетта на 2016 г.

Делото е от серията дела, заведени от „Глориент“ срещу „Техномаркет“ за опразване на 13 магазина в цялата страна и сградата в ж.к. „Дружба“-2 в София. Дотук се стигна, след като през 2006 г. имотите са продадени на международното дружество и отдадени под наем на „Техномаркет“, но през 2016 г. придобитата от депутата Пеевски верига спира да плаща наеми, заявява, сделките били нищожни и си остава в магазините и сградата безплатно.

В Софийския градски съд вече има решения по ред от тези искове, като на първа инстанция магистратите разпоредиха на веригата (вече прехвърлена на „Благоевград“-БТ) да опразни имотите. Разглеждането на делото за административната сграда, образувано в началото на август 2016 г., обаче тръгва едва на 20 септември 2017 г. А справка в регистрите показа, че то веднъж е било насрочено – през февруари т.г., но моментално спряно по искане на „Техномаркет“ – да чака финала на друг процес, който тепърва ще започва. Това определение е отменено от апелативния съд и „бързото“ производство за опразването на сградата все пак стартира.

А сега едно друго интересно съдебно решение в битката между пеевската верига  и международното дружество, обрасла с казуси всякакви, е на вниманието на втората инстанция – Софийския апелативен съд. То е по серията искове, заведени от „Техномаркет“ срещу „Глориент“ за нищожност на продажбите на магазините, извършени през 2006 г. и неоспорени цели 10 години.

Проверката на инстанционния контрол първо по ред ще мине решението на съдия Владимир Ковачев от окръжния съд в Благоевград – единственото, спечелено дотук от „Техномаркет“. През юни съдия Ковачев изцяло уважи аргументите на пеевската верига, че магазинът в Благоевград винаги си е оставал техен и обяви продажбата му на „Глориент“ за нищожна. Решението на съдия Ковачев се запомни с обилието от латински сентенции, включително: „Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно“ (по Плиний Стари). То направи впечатление и с факта, че точно обратното по идентични спорове решиха съдии от Русе, Враца и Монтана.

Кое е сигурното в казуса „Благоевград“ и кое – не, ще решава състав на търговското отделение на САС с председател Васил Христакиев. Начело на отделението е най-дългогодишният зам.-председател на съда Стефан Гроздев, избран тази седмица от парламента за член на новия ВСС по предложение на ДПС.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.