Последни новини
Home / Без категория / Честит празник, българи, да си спомним Манифеста за независмост!

Честит празник, българи, да си спомним Манифеста за независмост!

Defakto.bg
 Преди 109 г.  България обявява  независимост от Османската империя, на която е останала  васална и според Санстефанския, и по Берлинския договор.  Истинската независимост на една държава, разбира се, зависи от много фактори, икономическа и  военна мощ, социален напредък и зрелост на обществото.  Трето и четвърто е, че истинската независимост е състояние на духа на всеки един от нас.
Но с отхвърляне властта на султана през 1908 г. , е възроден един свиден възрожденския идеал на българите за свобода и независимост. В  международен план  България е постигнала  равенство с държавите от цял свят.
Честит празник, българи!
Да си спомним Манифеста , прочетен от княз Фердинанд във Велико Търново на 22 септември 1908 година.
МАНИФЕСТ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
 %d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82-4
По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.
От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.
Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.
Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.
Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.
Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее Българският Народ!
Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново на 22 септември 1908 г., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване.
На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:
ФЕРДИНАНД I
ПРИПОДПИСАЛИ:
• Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов]
• Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков]
• Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев]
• Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов]
• Министър на Финансите: [Ив. Салабашев]
• Министър на Правосъдието: [Т. Кръстев]
• Министър на Войната: [генерал Д. Николаев]
• Министър на Търговията и Земледелието

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.