Последни новини
Home / Законът / Политици и кадровици уговаряли Топалов да оттегли оставката си

Политици и кадровици уговаряли Топалов да оттегли оставката си

Defakto.bg

Шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов е бил уговарян да оттегли оставката си – както от политици от различни групи, така и от членове на Висшия съдебен съвет и то от твърдото му мнозинство. За целта с него били провеждани „лични разговори“. Оставката обаче няма да бъде оттеглена.

Това обяви самият Топалов в предаването „Просто Диков“ на BIT. На 26 септември оставката ще бъде разгледана от съдийската колегия на ВСС.

Казваха ми включително, че съм единственият, направил нещо за съдебната система от 20 г. насам и трябвало да продължа, иначе нямало друг шанс, разказа Топалов. В същото време напомни, че вместо да го оставят да си свърши работата, през двете години на поста е бил бомбардиран с всякакви проверки, част от тях – поръчкови. „Върху мен се стовари целият механизъм на ВСС“, обяви председателят на ключовия Софийски градски съд. И добави: „Живеем в общество на комплексирани страхливци“.

Повтори вече казаното от него – напуска, не защото е заплашван или уплашен от нещо, а понеже е изпълнил онова, за което е заел поста, че и отгоре и оставя един добре работещ съд.

По отношение на доклада за издаваните от заместниците на бившия председател Владимира Янева разрешителни за използване на спецсредства, довел до епистоларна престрелка с прокуратурата и Сотир Цацаров, Топалов припомни резултата: до днес прокуратурата не е образувала проверка по този доклад, въпреки че, според него, част от нарушенията са престъпления. (За това пък има образувано дело за изнасяне на класифицирана информация заради публичното оповестяване на доклада и интервюта на Топалов, твърдят магистрати).

Очевидно е налице договорка бе обяснението на председателя на СГС за факта, че въпреки заключенията на самия съдебен съвет за куп неуредици и нарушения на старото управление, срещу отговорната за разпределението на делата в екипа „Янева“ Богдана Желявска така и не бе образувано дисциплинарно дело. Между кого е договорката, попита водещият. „Между хората, от които зависи нейната професионална кариера и самата Желявска“, бе отговорът на Топалов.

Любопитни бяха изявленията по му болезнения въпрос за търгуването с дела, най-вече търговски, в СГС (по време на предшественичката му Янева). Има слухове за цена от 5000 лв. за разпределението на дело на определен съдия, каза Калоян Топалов. Пак по слухове за „правилно“ решение цената скачала на стотици хиляди евро, та и милион в зависимост от интереса. Доказателства за това обаче няма, подчерта председателят.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.