Последни новини
Home / Законът / Скандалът с Царските конюшни – утре на съд

Скандалът с Царските конюшни – утре на съд

Defakto.bg

Бившият областен управител на София Веселин Пенев ще отговаря за безстопанственост и неизгодни сделки

Първият поред процес по скандала с Царските конюшни е насрочен за утре в Софийския градски съд. Наказателното дело тръгва със сменен докладчик – след отвод съдия Атанас Атанасов (съименник на председател на Съюза на съдиите) бе заменен от Снежина Колева.

Веселин Пенев

На 24 януари прокуратурата внесе в СГС обвинителен акт срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев. Търси му се отговорност за скандалната продажба на безценица на т.нар. царски конюшни в центъра на София (на бул. „Дондуков“, близо до паметника на Васил Левски), за „осигуряването“ на просторен апартамент от близо 180 квадрата на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров на занижени цени, както и за набавянето на служебен джип Тойота, който да обслужва личните му нужди, съобщиха тогава от държавното обвинение.

Отводът на съдия Атанасов бе заради обвинението за апартамента на Валентин Петров. В мотивите си да се оттегли от делото той бе посочил, че е бил в „определени служебни отношения, макар и косвено“, с дъщерята на Валентин Петров Здравена Петрова – Петрова  е била прокурор в Районна прокуратура – Пловдив по времето, когато Атанасов е бил съдия в районния съд в града.

За „Царските конюшни“ отделно има заведено и гражданско дело за от Министерството на регионалното развитие като представител на държавата, в което се иска сделката да бъде обявена за нищожна. Първото съдебно заседание по този казус е насрочено за 7 декември.

А през пролетта Административен съд – София-град прекрати три дела за Царските конюшни, като обяви за недопустими исковете на прокуратурата.

Скандалът гръмна през септември м.г., когато от БСП извадиха документи за продажба на безценица на държавен имот в центъра на София, на крачки от паметника на Васил Левски, на частната фирма „Евротрансбилд“. Това става с поредица от актове, подписани от областния управител Веселин Пенев.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.