Последни новини
Home / Законът / Адвокатите организират дискусия за ролята и проблемите на съдебните заседатели у нас

Адвокатите организират дискусия за ролята и проблемите на съдебните заседатели у нас

Defakto.bg

 

 От въвеждането си през през 1880 г. институтът на съдебните заседатели е разпнат между  хвалебствия – като „истинский  глас на народната съвест“  и осъждан  – като „чудовищен институт“ 

 Висшият адвокатски съвет, Центърът за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и Правната програма на Институт „Отворено общество – София“ организират  Кръгла маса  по повод  120 години от първата реформа на института на съдебните заседатели у нас . Форумът ще се проведе утре, 26 септември,  от 16.00 до 18.00 ч. в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ на адрес: София, ул. „Цар Калоян“ № 8, ет.4.

На 22 февруари 1897 г. IX-то Обикновено Народно Събрание прие Закон за съдебните заседатели. Замислен първоначално като „прибавка“ или „съставна част“ към един закон за устройството на съдилищата, законът е опит да се коригира една неблагополучна практика със 17 годишна история. От своето въвеждане у нас през 1880 г. институтът на съдебните заседатели се радва на пламенни защитници, но предизвиква и безпощадна критика. Защитаван на теория като „истинский глас на народната съвест“, на практика той бива осъждан като „чудовищен институт“.

Въпросите около значението, мястото и ролята на съдебните заседатели в правораздаването у нас са в голяма степен актуални и днес. Това се потвърждава и от резултатите от изследователски проект на Българския институт за правни инициативи „Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието“. Осъществен през периода 2014-2016 г., проектът установи редица проблеми, свързани с подбора, мотивацията и обучението на кандидатите за съдебни заседатели.

Повод да се обърнем към тази проблематика ни дава годишнината от приемането на специалния закон от 1897 година. Възможни ли са паралели между миналото и настоящето на института на съдебните заседатели? Какви са проблемите и пречките пред пълноценното участие на обществеността в правосъдието? Какви са резултатите от промените в Закона за съдебната власт през 2016 г., които имаха за задача да модернизират работата на съдебните заседатели и да направят позицията по-привлекателна за млади и образовани хора?

Това са част от въпросите, които ще бъдат обсъдени в  рамките на кръглата маса по повод 120 години от първата реформа на института на съдебните заседатели у нас. Поканени са всички, които имат интерес към темата.

А ето и програмата на дискусията:

–    Народний елемент. Из ранните години на института на съдебните заседатели, д-р Яни Киров, историк

–      Какви са резултатите от последната реформа на института на съдебните заседатели, приета с промените в Закона за съдебната власт от 2016 г.? – Цветомир Тодоров, Български институт за правни инициативи, ръководител на проект „Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието (2014 – 2016 г.)“

–      Перспективата на съдебните заседатели – Емилия Николова – председател на Съюза на съдебните заседатели в България

–   Дискусия с модератор: Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт „Отворено общество – София“

За участие в кръглата маса може да се запишете чрез обаждане на телефон 02/980 10 92, 0884/922 913 или на електронна поща: [email protected]

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.