Последни новини
Home / Законът / Адвокатите организират дискусия за ролята и проблемите на съдебните заседатели у нас

Адвокатите организират дискусия за ролята и проблемите на съдебните заседатели у нас

Defakto.bg

 

 От въвеждането си през през 1880 г. институтът на съдебните заседатели е разпнат между  хвалебствия – като „истинский  глас на народната съвест“  и осъждан  – като „чудовищен институт“ 

 Висшият адвокатски съвет, Центърът за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и Правната програма на Институт „Отворено общество – София“ организират  Кръгла маса  по повод  120 години от първата реформа на института на съдебните заседатели у нас . Форумът ще се проведе утре, 26 септември,  от 16.00 до 18.00 ч. в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ на адрес: София, ул. „Цар Калоян“ № 8, ет.4.

На 22 февруари 1897 г. IX-то Обикновено Народно Събрание прие Закон за съдебните заседатели. Замислен първоначално като „прибавка“ или „съставна част“ към един закон за устройството на съдилищата, законът е опит да се коригира една неблагополучна практика със 17 годишна история. От своето въвеждане у нас през 1880 г. институтът на съдебните заседатели се радва на пламенни защитници, но предизвиква и безпощадна критика. Защитаван на теория като „истинский глас на народната съвест“, на практика той бива осъждан като „чудовищен институт“.

Въпросите около значението, мястото и ролята на съдебните заседатели в правораздаването у нас са в голяма степен актуални и днес. Това се потвърждава и от резултатите от изследователски проект на Българския институт за правни инициативи „Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието“. Осъществен през периода 2014-2016 г., проектът установи редица проблеми, свързани с подбора, мотивацията и обучението на кандидатите за съдебни заседатели.

Повод да се обърнем към тази проблематика ни дава годишнината от приемането на специалния закон от 1897 година. Възможни ли са паралели между миналото и настоящето на института на съдебните заседатели? Какви са проблемите и пречките пред пълноценното участие на обществеността в правосъдието? Какви са резултатите от промените в Закона за съдебната власт през 2016 г., които имаха за задача да модернизират работата на съдебните заседатели и да направят позицията по-привлекателна за млади и образовани хора?

Това са част от въпросите, които ще бъдат обсъдени в  рамките на кръглата маса по повод 120 години от първата реформа на института на съдебните заседатели у нас. Поканени са всички, които имат интерес към темата.

А ето и програмата на дискусията:

–    Народний елемент. Из ранните години на института на съдебните заседатели, д-р Яни Киров, историк

–      Какви са резултатите от последната реформа на института на съдебните заседатели, приета с промените в Закона за съдебната власт от 2016 г.? – Цветомир Тодоров, Български институт за правни инициативи, ръководител на проект „Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието (2014 – 2016 г.)“

–      Перспективата на съдебните заседатели – Емилия Николова – председател на Съюза на съдебните заседатели в България

–   Дискусия с модератор: Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт „Отворено общество – София“

За участие в кръглата маса може да се запишете чрез обаждане на телефон 02/980 10 92, 0884/922 913 или на електронна поща: [email protected]

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.