Последни новини
Home / Законът / Асоциацията на административните съдии застана зад Георги Чолаков за шеф на ВАС

Асоциацията на административните съдии застана зад Георги Чолаков за шеф на ВАС

Defakto.bg

Организацията не вижда пречки за президентски указ, веднага

Пълна подкрепа за избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд декларира днес Асоциацията на административните съдии в България (АБАС). В становището на асоциацията недвусмислено се заявява, че действащият Висш съдебен съвет е бил в пълното си право да излъчи новия председател на ВАС, нещо повече – че изборът на Чолаков „за първи път е проведен при пълно спазване на правилата на съдийското самоуправление“.

Това очевидно е и подканване към президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Чолаков, без да изчаква волята на новия ВСС. Защото президентът на два пъти вече обяви, че е по-редно отговорният избор, наблюдаван и от Еврокомисията, да се извърши или поне препотвърди от идващия нов съвет.

Боян Магдалинчев

Начело на Управителния съвет на АБАС е зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев, избран за член на новия Висш съдебен съвет по номинация на ГЕРБ.

Ето пълният тест на становището:

СТАНОВИЩЕ

на Асоциацията на българските административни съдии

по повод решението на ВСС за избор на  Председател на ВАС

Асоциацията на българските административни съдии изразява своето становище, че процедурата за избор на Георги Чолаков за Председател на ВАС е проведена при съобразяване с изискванията на ЗСВ, в това число и с измененията на закона обнародвани в ДВ бр.62/2016г. ВСС е единственият компетентен по Конституцията на Република България орган, който не само е имал правото, но и задължението да открие и проведе процедурата за този избор.

В съответствие с разпоредбата на чл.173, ал.1 ЗСВ, Процедурата за избор на кандидати за председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор се открива от пленума на Висшия съдебен съвет не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата или в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелство по чл. 175, ал. 1“. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев е избран  с решение на ВСС от 15.11.2010г, като за назначаването му е издаден Указ на президента на Република България на 19.11.2010г. Встъпването му в длъжност е на 22.11.2010г, когато е подписан Акт за встъпване в длъжност. От изложените  факти следва изводът, че настоящият състав на ВСС е бил задължен по  закон да открие процедурата за избор за нов председател на ВАС, като най-късният законов срок за изпълнение на това задължение е 22.07.2017г.

Поради стриктната регламентация на етапите  от процедурата по чл.173 ЗСВ  и приетата от Висшия съдебен съвет хронограма по избора (откриване на процедурата от пленума на Висшия съдебен съвет не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата на досегашния председател на ВАС, издигане на предложения за председател в четири поредни заседания на ВСС, представяне на концепция от кандидата в 14-дневен срок, която се публикува поне два месеца преди публичното изслушване, изготвяне на доклади на Комисията по атестиране и конкурси и на Комисията по професионална етика 14 дни преди гласуването), изтичането мандата на сега действащия Висш съдебен съвет на 3 октомври 2017г. и  установената със ЗСВ съдебна ваканция за органите на съдебната власт за периода от 15.07.-01.09.2017г, ВСС не би имал фактическата възможност да довърши процедурата ако беше открита  на 22.07.2017г. Довършване на процедурата от следващ състав на ВСС не е уредена в закона. Поради това и при съобразяване с всички изисквания на закона ВСС е открил процедурата след първата възможна дата-22.05.2017г. и това е наложило необходимостта новият Председател на ВАС да бъде избран повече от два месеца преди изтичане мандата на действащия.

С процедурата по избора и изслушването на кандидатите ВСС с действията си, не е поставил под  въпрос убедителността в избора на Георги Чолаков, а е изпълнил задължението си по чл.173,ал.1 ЗСВ. Провеждането на избора от настоящия състав на ВСС, а не следващият, не е в противоречие със Закона за съдебната власт.

За първи път изборът за председател на ВАС се проведе при точното спазване на правилата за съдийското самоуправление приети с измененията на ЗСВ от 9 август 2016г.– предложение  от пленума на Върховния административен съд за издигане кандидатурата на съдия Георги Чолаков за председател на ВАС, изслушване на кандидатите за председател на ВАС от пленума на Върховния административен съд, решение на пленума за подкрепата на съдия Чолаков и изслушване на кандидатите от пленума на Висшия съдебен съвет при съобразяване с всички изисквания на чл.173 от ЗСВ от 09.08.2016г.,утвърждаващи независимостта на съдебната власт и принципа на разделение на властите.

Законосъобразността на процедурата по избора и приетото с голямо мнозинство от пленума на ВСС решение за избора на Георги Чолаков за председател на ВАС, дава пълното основание на Асоциацията на българските административни съдии да подкрепи този избор.

Управителен съвет на АБАС

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.