Последни новини
Home / Законът / Гилдията под тепетата излъчи двама държавни глави и премиер, даде на града и най-успешния кмет 

Гилдията под тепетата излъчи двама държавни глави и премиер, даде на града и най-успешния кмет 

Defakto.bg
Ваня Драганова

Пловдивската адвокатура стана на 120 години

Автор: Ваня ДРАГАНОВА
Пловдивската адвокатура стана на 120 години
Снимка: След Освобождението в Пловдив се появяват много адвокатски кантори
 „Правото, едното право представлява необяснима прелест за нашите млади и всичките желаят да станат час по-скоро доктори юристи, които да ни съдят, да ораторствуват, да многоглаголствуват,  да политикуват, но никой не се решава да научи онова именно, от което имаме най-голяма нужда… всичките просят, търсят, молят, домогват се да станат юристи, та юристи!… А трябва да знаем, че голямото количество адвокати съставлява язва за една страна.“
Ако не беше остарелият език, бихме могли да си помислим, че това е написано в началото на 90-те години на 20. век, когато правото и икономиката си съперничеха в битката за най-желана специалност в университетите. Всъщност цитатът е от статия на Иван Вазов, публикувана в пловдивския вестник „Народний глас“ на 14 август 1881 г.

Тя посочва някои порочни практики в действията на първите адвокати след Освобождението, които са били забелязани и от други хора. На практика тя дава началото на регулацията в професията. В това отношение Пловдив отново е напредничавият град новатор, защото именно тук е създаден първият в страната Адвокатски съвет, предшественик на днешната Адвокатска колегия. А това е организация, която следи за спазването на етичните изисквания към адвокатската професия и към която всеки недоволен от избрания от него защитник може да се обърне.

Датата на създаването на Пловдивския адвокатски съвет е 24 септември 1897 г.. На 30 септември т. г. 120-годишнината от събитието ще бъде отбелязана тържествено. Адвокатският съвет в Пловдив е учреден 17 дни преди софийския. „Това не е случайно и е резултат от самоорганизирането на пловдивските адвокати, които първи в страната осъзнават необходимостта от предприемане на такъв важен ход“», пише в книгата ,,Историята на Пловдивската адвокатура’’ адвокат Янко Гочев.  Изданието е посветено на юбилея и е увлекателен разказ за изминалите 120 години, базиран на документи и снимки.

До създаването на Адвокатския съвет през 1897 г. пловдивските защитници са били „приписани“ към Окръжния съд. След приемането на Закона за адвокатите от 1888 г. обаче те се възползват от дадената им нормативна възможност и се отделят организационно от съда. Приемат „Правилник на адвокатското тяло при Пловдивския окръжен съд“ от 1898 г. и си изработват печат, запазен и до днес. Първият председател на Съвет на адвокатите е Георги Юруков.

Вдъхновител и автор на Закона за адвокатите е д-р Константин Стоилов, първият българин доктор по право. Той става първо министър на правосъдието, а след това и и министър-председател, години наред е част от редколегията на вестник „Марица“. Авторът на „Строители на съвременна България“ Симеон Радев го определя като най-европейския политик сред съвременниците си.

С това име приносът на пловдивската адвокатура към управлението на страната съвсем не се изчерпва, защото двама пловдивски адвокати в различни периоди от време заемат поста държавен глава. Първият е Васил Коларов, който завършва право във Франция и адвокатства под тепетата от 1904 г. Много години по-късно – след премахването на монархията в България с референдума от 1946 г., е избран за председател на Временното председателство на републиката и изпълнява функциите на държавен глава до приемането на конституцията от 1947-а.

Вторият е Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2001 г. В книгата ,,Историята на Пловдивската адвокатура’’ Янко Гочев изброява още много имена – на пловдивския адвокат и участник в националноосвободителното движение и в Съединението Иван Андонов, на проф. Стефан Бобчев – директор на правосъдието на Източна Румелия 1884-1885 г. и адвокат в Пловдив от 1886 г. Блестящ юрист и  оратор е и Никола Генадиев, който пръв полита с балон над Пловдив  по време на Изложението през 1892 г.  Това съвсем не е основният му принос към пловдивската адвокатура, защото негова е една от знаковите пледоарии в историята на българското правораздаване.

През 1897 г. в Пловдив е убита млада унгарка, певица от софийските шантани, на име Анна Симон. Генадиев защитава дъщерята на жертвата. В съдебната зала успява да възпроизведе дори писъците на убитата жена: „Тоя писък на призив към Бога, защото жената виждаше костеливите ръце на смъртта. Тоя вик на отчаяние, защото жената виждаше любовника си кървав. Тоя писък на ужас, защото тя оставяше рожбата си беззащитна, осиротена от баща си. Тоя писък ми раздира гърлото и вика през моите уста: „Правосъдие! Правосъдие!“. След тази реч публиката се разплаква, а убийците са осъдени на смърт и обесени.

Адвокат от Пловдив е и Недко Каблешков от видния български род Каблешкови – високо ерудиран юрист, наричан Последния възрожденец.

Не на последно място Пловдивската колегия излъчва и най-успешния пловдивски кмет – Божидар Здравков. По време на управението си той успява да реши наболели от десетилетия проблеми на града като канализацията, водоснабдяването и озеленяването.

Днес в Пловдивската адвокатска колегия членуват над 1220 души. Тържеството им на 30 септември ще започне с представяне на книга в Драматичния театър, след това ще бъде засадено дърво пиния в градинката в подножието на Стария град. Коктейлът ще бъде в ресторанта на „Санкт Петербург”.

В.Марица

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.