Последни новини
Home / Законът / Седмият състав на ВСС: Мандатът свършва, кой къде отива?

Седмият състав на ВСС: Мандатът свършва, кой къде отива?

Defakto.bg

Кой къде отива след изтичането на мандата?

Въпросът, който обичайно застава в последните дни на всеки състав на Висшия съдебен състав, сега е особено актуален. Защото през лятото парламентът даде на кадровиците нов „бонус“ – с промени в закона им разреши да не се връщат задължително на старите си местоработи като магистрати, а да изберат „равен по степен орган на съдебната власт“. В прочита на мнозина несъгласни с екстрата, тя бе разтълкувана като възможност членове на ВСС, дошли от страната, да останат да работят в София, да „прескочат“ от едни съд или прокуратура в други, както и кадровици от прокурори автоматично да станат съдии и обратното. При положение, че за подобни премествания и преориентирания редовите магистрати се явяват на конкурси.

Мандатът на действащия седми поред състав на ВСС изтича след броени дни – на 3 октомври. А проверка на De Fakto показва, че прогнозите вероятно ще излязат верни.

Любопитството е към идното битие на 22-та изборни членове на съвета от професионалната и от парламентарната квоти, чиито 5 години като кадровици свършват. („Тримата големи“ – председателите на ВКС и на ВАС и главният прокурор се движат в друг мандат и по други правила).

Неколцина от изборните членове на ВСС преди избора им в съвета не бяха в съдебната власт и за тях „екстрата“ няма как да важи – в този списък са Юлиана Колева, Незабравка Стоева и Васил Петров, те са вписани като адвокати.

Какво обаче ще се случи с останалите?

Двама излизат в пенсия – Светла Петкова от съдийската колегия и Розалин Трендафилов от прокурорската. Като Светла Петкова ще е и съдебен заседател в Софийския градски съд – тази година тя бе избрана от столичния общински съвет, но забави „встъпването“ до изтичането на мандата й в съвета.

По неофициална информация желание да останат в София са декларирали Галя Георгиева и Каролина Неделчева от съдийската колегия. За Георгиева, която преди избора във ВСС бе наказателен съдия в апелативния съд в Пловдив се твърди, че ще отиде в апелативния спецсъд. Неделчева, граждански съдия от окръжния съд във Варна, по новите правила на закона може да кандидатства и за СГС, и за столичния окръжен съд, и за две административни съдилища – тези в София-град и София-област. Според кадровици обмисляла варианти за административното правосъдие.

Голяма е вероятността в София да остане и Даниела Костова, наказателен съдия от окръжния съд във Варна преди избора й във ВСС. Тя обмисляла вариант за първоинстанционния спецсъд.

Накъде се е насочила Елка Атанасова, бивш окръжен прокурор на Благоевград, засега не е ясно.

Магдалена Лазарова, прокурор от апелативната прокуратура в София заявява желание да се прехвърли в съда. Най-вероятно в апелативния спецсъд, тъй като в наказателното отделение на Софийския апелативен съд вакантни длъжности нямало.

Връщам се в Сандански, сам декларира представляващият ВСС Димитър Узунов пред журналисти преди време. Неговата съдба се следи с интерес, защото той единствен в този съвет дойде от районен съд, макар и като негов председател. Е, новата екстра му дава възможност да поиска преместване в Софийския районен съд, но там не е най-уютното място за работа, в СРС са заринати с дела и свръхнатоварени. Пък какво ще става после, ще видим.

Заявления да бъдат възстановени на старите си длъжности са депозирали Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Камен Иванов и Калин Калпакччиев. Ковачева и Карагьозова се връщат във Върховния административен съд. Иванов и Калпакчиев – в наказателното отделения на Софийския апелативен съд (дори и да няма вакантни места, за тях трябва да се открият по силата на закона). Соня Найденова се завръща като граждански съдия в СГС.

В Софийския градски съд се връща и Мария Кузманова, работила в търговското отделение. Милка Итова също е от СГС, граждански съдия.

Бившият зам.-главен прокурор Михаил Кожарев би трябвало да бъде възстановен във Върховната административна прокуратура (вече няма пречка да отиде и във ВКП). За Румен Боев се твърди, че се завръща в апелативната прокуратура в Пловдив.

Бившият зам.-директор на националното следствие Румен Георгиев също се завръща – в НСлС. Там бе открит и щат за трети зам.-директор и не е изключено той да заеме поста.

Ясен Тодоров заявява, че се връща в столичното следствие, което е отдел към СГП. За него се твърдеше, че е бъдещ кандидат за шеф на националното следствие, но той отрича.

Засега това са вероятностите. Какво ще стане, предстои да видим – още повече, че и веднъж възстановени на старите места, бившите членове на ВСС могат да бъдат командидировани на по-високи позиции.

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.