Последни новини
Home / Законът / ВСС в разнобой кога да освободи съдиите, избрани в новия съвет. Ще се събира извънредно (допълнена)

ВСС в разнобой кога да освободи съдиите, избрани в новия съвет. Ще се събира извънредно (допълнена)

Defakto.bg

Разнобой между членовете на отиващия си ВСС беляза старта на днешното заседание на съдийската колегия, за което се очакваше да е последно. Но няма да е.

Проблемът бе кога колегията да освободи съдиите, избрани за членове на новия съвет, като магистрати. Става дума както за петимата съдии, излъчени от парламента миналата седмица, така и за шестимата избраници на гилдията, избрани през юни. Спирачка за освобождаването на избраниците от професионалната квота е фактът, че има висящо дело по жалба на Методи Лалов срещу този вот. То е насрочено за 28 септември.

Въпреки това Светла Петкова настоя освобождаването да стане днес, чрез включването на извънредни точки в дневния ред. Калин Калпакчиев възропта – няма предложения от Комисията по атестирането и конкурсите, може да стане и грешка. И обяви, че няма пречка колегията извънредно да се събере дори на 2 октомври, предпоследния ден от мандата.

Лозан Панов даде и друга опция за извънредно заседание евентуално на 29 септември, в петък.

Георги Колев обяви, че не виждал „каква грешка може да стане“, а Димитър Узунов декларира подкрепа за предложението на Петкова.

Гласовете в колегията обаче се разделиха 5 на 5 и предложението на Светла Петкова не мина. Предстои насрочването на извънредно заседание. То ще е на 2 октомври, с единствена засега точка в дневния ред: „Освобождаване на съдии от заемана длъжност, поради избирането им за членове на Висшия съдебен съвет“.

Междувременно днес в „Държавен вестник“ излезе решението за избора на 11-те нови кадровици от квотата на парламента. Съдиите сред тях са Вероника Имова, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков.

Утре на заседание на прокурорската колегия като магистрати ще бъдат освободени четиримата избрани от парламента обвинители в новия ВСС: Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Йордан Стоев и Светлана Бошнакова. Петата е следователят Пламена Апостолова – в момента шеф на столичното следствие. Тя също ще бъде освободена от длъжността за 5-годишния мандат в съдебния съвет. Но прокурорската колегия няма главоболията на съдийската – нито един обвинител не оспори професионалния вот за новия ВСС. А и никой не очакваше това да се случи.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.