Последни новини
Home / Законът / ВСС завеща на „новите“ ключов проблем: Кой бави делата в София – прокуратурата или съдът?

ВСС завеща на „новите“ ключов проблем: Кой бави делата в София – прокуратурата или съдът?

Defakto.bg

Ключова проверка на Инспектората за забавените дела в София бе завещана днес на новия ВСС.

Става дума за скандала от края на миналата година, избухнал покрай сигнал на Сотир Цацаров до съдийската колегия на ВСС за над 300 забавени дела в Софийския градски и Софийския районен съд. Главният прокурор се беше позовал на данни, получени от районния и градския прокурори на столицата, след като очевидно са били поискани от него.

Последва отговор от СГС, в който повечето от „констатациите“ бяха опровергани, а за забавата на няколко дела се даваше изчерпателно обяснение – включително, че до тях се е стигнало, след като все още действащият съдебен съвет уволни дългогодишният магистрат от СГС Мими Петрова.

Съюзът на съдиите излезе с остра декларация срещу подобна намеса на главния прокурор в делата на съда като форма на натиск и държане на магистратите „на мушка“. А опозицията във ВСС настоя Инспекторатът да извърши проверка както на цитираните от Цацаров забави в съда, така и на хода на досъдебното производство, за което отговаря прокуратурата.

Близо 10 месеца по-късно темата изглеждаше забравена, но въпросът бе повдигнат от Соня Найденова на няколко заседания на съвета. На финала в днешния дневен ред на съдийската колегия влезе точка за „изпълнението на решение на съдийската колегия от 6 декември 2016 г.“ За това специално дойде главният инспектор Теодора Точкова.

Соня Найденова обясни – на финала на мандата е повече от редно да се разбере какво са констатирали инспекторите по възловия въпрос за забавените дела в столицата.

„Актовете по възложените от 6 декември м.г. проверки не са изпратени на ВСС, защото не са окончателин, не са влезли в сила, не е приключила процедурата по връчването им на съдиите и прокурорите, чиято работа е проверявана“, отговори Точкова. И обясни – много от магистратите и от съда, и от прокуратурата, вече не са на старите си длъжности и е имало проблеми констатациите на Инспектората да им бъдат връчени. Отделно от това са постъпили и възражения.

„Няма какво да коментираме, би било безпредметно. Ние, от дисциплинарната комисия, знаем, че има такива актове, но като не са влезли в сила…“, обяви Галя Георгиева, която беше внесла в колегията сигнала на Цацаров.

Действащият ВСС „прие за сведение“ информацията на Точкова. Кадровиците бяха единодушни – този „горещ картоф“ се прехвърля на новия съвет.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.