Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа да награди Калоян Топалов на сбогуване

ВСС отказа да награди Калоян Топалов на сбогуване

Defakto.bg

Единодушно, с 11 „за“ съдийската колегия на ВСС гласува оставката на Калоян Топалов и като председател на Софийския градски съд, и като съдия. Кадровиците обаче се разделиха поравно 5 на 5 по другото предложение – да отличат Топалов със златен почетен знак за свършеното от него. При равен резултат решение няма и председателят на СГС остана без награда.

Предложението за отличието бе на Калин Калпакчиев, подкрепиха го Соня Найденова, Камен Иванов, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева.

Против се обяви Георги Колев, така гласуваха и Галя Георгиева, Светла Петкова, Милка Итова, Каролина Неделчева.

Лозан Панов го нямаше, провежда среща с евроекспертите от Брюксел по повод новия мониторингов доклад. В момента на гласуването отсъстваше и Димитър Узунов. Ако двамата бяха в залата, резултатът щеше да е същият – реми, т.е. без награда.

Изобщо цялото гласуване около Топалов бе съпроводено със суматоха, грешки, поправки и прочее обърквания в процедурата.

Първо Галя Георгиева обяви, че оставката е личен акт и въпреки липсата на изложени мотиви прикани кадровиците „да  уважим желанието на колегата“.

Тук се намеси Калин Калпакчиев. „Не е редно наистина да коментираме причината за оставки, но дължим някаква оценка на работата на Калоян Топалов за тези 2,5 г.  на поста. Тя никак не е малко, Топалов се справи с голяма част от проблемите, създадоха се правила за командироване на съдии, преместване в отделенията, заместване на отсъстващи. Промяната беше и резултат от общите усилия на съдиите от този съд, а ръководството на СГС беше подложено на агресивна атака в медиите, често без никакви факти, но това пораждаше проверка след проверка, които не намираха нарушения, тъкмо обратното“, изреди Калпакчиев. И предложи Топалов да бъде отличен за положените усилия и постигнатите резултати.

Юлия Ковачева го подкрепи и с аргумента, че „ВСС го дължи на Топалов, защото не успя да го защити от уличните нападки в медийното пространство срещу него“.

„Няма да подкрепя“, обяви обаче Георги Колев. „Няма да подкрепя, защото нямаме изкаран пълен мандат. А пък че Калоян Топалов напускал, защото ВСС не го бил подкрепял, си е тълкуване на колегите“, обяви Колев.

Настана суматоха кое да се гласува първо – наградата или оставката, объркване, отмяна на гласуванията.

Резултатът е известен.

Единодушно, с 11 „за“ колегията прие оставката и на зам.-председателя на СГС Биляна Балинова. А Калин Калпакчиев каза, че няма да прави предложение за награда, за да не подлага и нея на унижение.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

2 коментара

  1. И тези тъпаци ни съдят – Боже опази !!!

  2. Калоян Топалов и награда?! Абсолютно недопустимо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.