Последни новини
Home / Законът / Соня Найденова: Обезщетението, което ВСС си гласува на изпроводяк, е незаконно

Соня Найденова: Обезщетението, което ВСС си гласува на изпроводяк, е незаконно

Defakto.bg

Решението да се дават заплати накуп като обезщетение в края на мандата на магистратите от ВСС е незаконосъобразно, взето е в нарушение на закона, а ВСС иззе функциите на Народното събрание и дописа закона. Това заяви съдия Соня Найденова, член на ВСС до 3 октомври.

Както De Fakto съобщи  Соня Найденова и колегата й Калин Калпакчиев, дни  преди изтичането на мандата на действащия ВСС  депозираха заявления за отказ от бонусите, които мнозинството от ВСС си самогласува, дописвайки закона.

Става дума за привилегията, изравнила членовете на съвета с действащите магистрати за получаване на обезщетения при напускане. На 16 март т.г. пленумът на ВСС гласува, че стажът в съвета, както и в Инспектората, всъщност е магистратски стаж и отвори вратата кадровици и инспектори (включително бивши) да искат щедри обезщетения при напускането си – максимумът са 20 брутни заплати. Специалистите по  трудово право са категорични,че в решението си кадровиците не правят разлика  между юридически и специален стаж, а участието на юристи във ВСС ги откъсва за пет години  от работата им като съдии, прокурори и следователи и не натрупва  именно специалния стаж, който ВСС си провъзгласи.

Нещо повече привилегията е недопустима и защото подобно приравняване  на стаж не е посочено в съдебния закон.  Найденова  атакува пред всички прокурорски инстанции решението на ВСС с настояване да го оспорят пред ВАС като  незаконосъобразно. Но прокуратурата отказа да прилага закона и реално няма кой да осъществи контрол върху акта на съдебния  съвет.

Така „самопровъзгласеният”  от ВСС бонус обслужва мнозина от членовете му – и магистратите сред тях, ненавършили 20 г. служба преди избирането им в съвета, и бившите инспектори (отново сред тях), които ще прибавят едни 4 г. стаж за магистратско обезщетение, и напусналите системата, преди да бъдат избрани във ВСС.  Като прибавим към това най-високите заплати в системата (равни на тези на „тримата големи“ в Темида), дадени на кадровиците от депутатите от 43-о НС по тяхно, на съвета, настояване, картината на незаконните привилегии боде очите.

Пред bTV Найденова напомни, че заплатата на членовете на ВСС варира,  основната заплата е малко под 5000 лв., но върху нея се начислява процент за трудов стаж, добави Найденова. А както е известно класовете да прослужено време в съдебната власт, са едни от най-високите у нас. Найденова заяви, че влизайки във ВСС през 2012 г. е получила 18 заплати накуп и сега има право на още две. Тя се връща  в съдебната система като съдия, за нея участието във ВСС е „временна“ работа.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.