Последни новини
Home / Законът / Тръгва проверка на Европейската комисия за напредъка на България

Тръгва проверка на Европейската комисия за напредъка на България

Defakto.bg

 Експертите се интересуват от избора на нов ВСС,  вотът за председател на ВАС и новите правомощия на Инспектората

Експертна мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка започва работа днес в София, съобщава БГНЕС. Агенцията  се позовава на информация от представител на Комисията в Брюксел. Мисията ще продължи три дни и включва срещи с представители на законодателната, изпълнителната и съдебни власти, както и на независими контролни органи.

Евроекспертите са в българската столица по повод изготвянето на Годишния доклад за напредъка, уточнява агенцията.  Този път докладът се очаква да бъде оповестен по-рано, а не както е обичайно в последната сряда на месец януари, защото ЕК не иска да отправя препоръки по отношение на страна-членка, която по същото време е председател на Съвета на Европейския съюз. България става председатели на 1 януари 2018 г. за период от шест месеца.

Акцент в разговорите на европейските експерти у нас ще е приключилият избор на нов Висш съдебен съвет – прякото гласуване на следователи, прокурори и съдии, както и избирането на парламентарната квота, което за първи път бе осъществено с конституционно мнозинство. Експертите се интересуват и от все още неприключилата процедура по избор на нов председател на Върховния административен съд. Въпреки че ВСС избра с 20 от 25 възможни гласа съдия Георги Чолаков за председател на съда, президентът Румен Радев даде знаци, че няма да подпише указ и ще настоява кандидатурата да получи одобрение от новия състав на ВСС.

Представителите на Комисията от Брюксел ще обърнат внимание и на новите правомощия на Инспектората на съдебната власт, както и новите изисквания за деклариране на имущество и доходи от магистратите и техните близки.

Докладът на ЕК по МСО, който ще бъде оповестен до края на 2017 г., може да се окаже и един от последните, с оглед анонсите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че в края на мандата на тази Комисия, т.нар. “Мониторингов механизъм” спрямо България и Румъния ще бъде прекратен и заменен с общ мониторинг, който ще се отнася до всички страни-членки на ЕС, припомня БГНЕС.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.