Последни новини
Home / Законът / Радослав Димов е новият районен прокурор на София

Радослав Димов е новият районен прокурор на София

Defakto.bg

Единодушно, с 10 “за” прокурорската колегия на ВСС избра Радослав Димов за районен обвинител на София. Той работи в Софийската районна прокуратура (СРП) от 2001 г. и е бил заместник на последните трима ръководители.

Успех и здрави нерви, пожела Сотир Цацаров на избрания.

Състезанието за шефския пост в СРП бе солово, Димов нямаше конкуренти. А до избора се стигна след оставката на Петър Белчев, който напусна поста през лятото след жестокото убийство на Виола Николова в София, поемайки отговорност за ред “пропуснати” сигнали срещу обвинения за престъплението Стефан Станчев.

Радослав Димов

Като основен проблем пред СРП днес Радослав Димов очерта броя на върнатите дела – над 10 % от внесените обвинителни актове и на оправдателните присъди – по над 11 % от делата. Цифрите са доста по-големи от средните за страната, призна кандидатът. Даде заявка за текущи анализи на причините за връщанията и оправданията, обучения на магистратите, както за твърдо въвеждане на принципа за неизменност на прокурора във всички фази на досъдебното производство – сиреч работилият по разследването и изготвилият обвинителният акт да го защитава и в съда.

Радослав Димов посочи, че в СРП работят 214 обвинители, а служителите са  174 и заяви, че ще поиска увеличаване на броя на служителите. Каза, че събирането на пръснатите доскоро в 5 сгради обвинители и служители в т.нар. Военно НДК на бул. “Ген.Скобелев” ще облекчи работата в СРП и ще засили ефективността й. Бе категоричен – районната прокуратура е в пълна готовност да заработи на новото място от 2 октомври.

Димов даде заявка за изготвяне на пълен функционален анализ на състоянието на СРП, акцент в който ще е и преглед на съществуващите отдели и тяхното евентуално преструктуриране. От последвали въпроси се разбра, че в СРП има включително отдел за обществено значимите дела с 3 обвинители, който е бил създаден заради престъпленията, свързани с еврофондове, чувствително намалели напоследък. Смята, че работата по престъпления, извършени от непълнолетни обаче трява да се обособи в самостоятелен отдел.

Новият районен прокурор на София бе категоричен – шестима заместници в СРП са много, ще настоява 1 бройка да се трансформира в прокурорска.

Даде заявка, че няма да търси дисциплинарна отговорност винаги и на всяка цена. Обеща, че ще взема решенията си не авторитарно, а “съвместно с всички прокурори и служители”.

About De Fakto

Проверете също

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър Министърът на …

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.