Последни новини
Home / Законът / Радослав Димов е новият районен прокурор на София

Радослав Димов е новият районен прокурор на София

Defakto.bg

Единодушно, с 10 “за” прокурорската колегия на ВСС избра Радослав Димов за районен обвинител на София. Той работи в Софийската районна прокуратура (СРП) от 2001 г. и е бил заместник на последните трима ръководители.

Успех и здрави нерви, пожела Сотир Цацаров на избрания.

Състезанието за шефския пост в СРП бе солово, Димов нямаше конкуренти. А до избора се стигна след оставката на Петър Белчев, който напусна поста през лятото след жестокото убийство на Виола Николова в София, поемайки отговорност за ред “пропуснати” сигнали срещу обвинения за престъплението Стефан Станчев.

Радослав Димов

Като основен проблем пред СРП днес Радослав Димов очерта броя на върнатите дела – над 10 % от внесените обвинителни актове и на оправдателните присъди – по над 11 % от делата. Цифрите са доста по-големи от средните за страната, призна кандидатът. Даде заявка за текущи анализи на причините за връщанията и оправданията, обучения на магистратите, както за твърдо въвеждане на принципа за неизменност на прокурора във всички фази на досъдебното производство – сиреч работилият по разследването и изготвилият обвинителният акт да го защитава и в съда.

Радослав Димов посочи, че в СРП работят 214 обвинители, а служителите са  174 и заяви, че ще поиска увеличаване на броя на служителите. Каза, че събирането на пръснатите доскоро в 5 сгради обвинители и служители в т.нар. Военно НДК на бул. “Ген.Скобелев” ще облекчи работата в СРП и ще засили ефективността й. Бе категоричен – районната прокуратура е в пълна готовност да заработи на новото място от 2 октомври.

Димов даде заявка за изготвяне на пълен функционален анализ на състоянието на СРП, акцент в който ще е и преглед на съществуващите отдели и тяхното евентуално преструктуриране. От последвали въпроси се разбра, че в СРП има включително отдел за обществено значимите дела с 3 обвинители, който е бил създаден заради престъпленията, свързани с еврофондове, чувствително намалели напоследък. Смята, че работата по престъпления, извършени от непълнолетни обаче трява да се обособи в самостоятелен отдел.

Новият районен прокурор на София бе категоричен – шестима заместници в СРП са много, ще настоява 1 бройка да се трансформира в прокурорска.

Даде заявка, че няма да търси дисциплинарна отговорност винаги и на всяка цена. Обеща, че ще взема решенията си не авторитарно, а “съвместно с всички прокурори и служители”.

About De Fakto

Проверете също

Т. Дончева: Борисов не е в състояние да представи Плана за възстановяване, злепоставя страната

“Бойко Борисов смята, че викането му в парламента е посегателство на достойнството на особата, което …

Конкурс за ВКС попадна във въртележка на ВАС

Магистрати обсъждат идея “съд за пререкания” от смесен състав да е последна инстанция за кариерите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.