Последни новини
Home / Законът / EК предложи на Съвета да приеме България и Румъния в Шенген – по въздух, по суша и по море

EК предложи на Съвета да приеме България и Румъния в Шенген – по въздух, по суша и по море

Defakto.bg

Нови правила за граничния контрол в шенгенското пространство

За да могат държавите членки да се противопоставят на заплахите заедно, обединени в по-стабилно Шенгенско пространство, е крайно време България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване към Шенгенското пространство и за премахване на контрола по вътрешните граници между тези две държави членки и техните съседи от ЕС.

България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и поради това следва да станат членове на нашата вътрешна зона без граници…”

Това се казва в предложението, което днес  ЕК  е отправила до  Съвета на ЕС по повод  новите мерки за  укрепване на Шенгенското пространство. Позицията на ЕК е в съответствие с намерението на председателя Жан Клод Юнкер, който в писмо от 14 септември обяви намерението си  това да се случи днес, съобщи отлично информиран източник от Външно министерство.

Нови правила

Комисията предлага да се актуализира Кодекса на шенгенските граници, за да адаптират разпоредбите за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници в отговор на постоянните заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност.  А именно – сроковете за граничен контрол да се увеличат на една година, вместо шест месеца, като едновременно се въвеждат  процесуални гаранции, че граничният контрол по вътрешните граници остава изключение от правилото и е  крайна мярка при необходимост,  съответстваща на заплахата.  Комисията публикува и  съобщение за  предприетите вече мерки в отговор на предизвикателствата в областта на сигурността по външните граници и в рамките на Шенгенското пространство, както и препоръка към държавите членки за по-ефективното прилагане, при необходимост,  на настоящите правила за временен граничен контрол. Новите правила наблягат  върху задължението за сътрудничество със съседните държави членки, за да се намалят пречките пред  свободното движение.

Предвижда се, също,  че по изключение държавите членки ще могат да удължат контрола по вътрешните граници, ако първоначалната заплаха не е отминала  и след една година, ако на собствената територия са предприети извънредни национални мерки, като например извънредно положение. Такова удължаване ще изисква препоръка на Съвета и ще бъде строго ограничено до 6-месечни удължавания, които са възможни не повече от три пъти и за максимален срок до две години.  В очакване на приемането на тези законодателни промени Комисията издава също под формата на препоръка, насоки, които да служат на държавите членки за по-ефективното прилагане на действащите шенгенски правила.

Шенгенското пространство е най-голямата зона за безвизово пътуване в света. То позволява на повече от 400 милиона граждани на ЕС, както и на неговите посетители, да се движат свободно, а на стоките и услугите — да циркулират безпрепятствено, напомнят  от Комисията.  От създаването си Шенгенското пространство се е сблъсквало с доста  предизвикателства и заплахи, на които е отвръщано, се посочва още в документа.   Например,  при  вторични движения на незаконни мигранти и  пропуски в управлението на външните граници на Гърция,  Комисията задейства процедурата по член 29 от Кодекса на шенгенските граници. В  него се предвижда временното повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници за петте най-засегнати държави (Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Швеция) въз основа на оценка по Шенген, извършена от Комисията.

Ето някои от изявленията в ЕК по този повод:

Франс Тимерманс, първият заместник-председател на Европейската комисия  заяви:

„Правилата на Кодекса на шенгенските граници за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници бяха съставени в различна епоха с различни предизвикателства. Изключителните обстоятелства на нараснала терористична заплаха, пред които сме изправени в момента, ни накараха да предложим нов Кодекс на шенгенските граници, който отговаря по–добре на предизвикателствата на днешния ден. На държавите членки следва да се разреши да действат, когато се сблъскват с извънредна ситуация и сериозни заплахи за обществения им ред или вътрешна сигурност. В същото време те трябва да се съобразяват със строги условия. По този начин гарантираме свободното движение и едновременно с това поддържаме сигурността в Шенгенското пространство.“

Димитрис Аврамопулос,  комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството:

„Шенгенското пространство е едно от основните постижения на европейската интеграция и ние сме твърдо решени да го защитим, съхраним и укрепим. Отсъствието на граничен контрол по вътрешните граници представлява самата същина на Шенген. Но в общо пространство без граничен контрол съществуват и общи заплахи за сигурността. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да запазим крехкия баланс между свободното движение и мобилността, от една страна, и сигурността, от друга. Можем да постигнем това единствено чрез координирана и единна шенгенска правна рамка, която включва също и Румъния и България.“

Джулиан Кинг, комисар, отговарящ за Съюза на сигурност:

„При изключителни обстоятелства и в рамка, която зачита огромното значение и ползи на Шенгенското пространство, държавите — членки на ЕС, следва да имат възможност да предприемат мерки за повишаване на сигурността си.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.