Последни новини
Home / Законът / Иванка Иванова: Най-добрата новина е, че ВСС успя да се раздели на колегии, без да се разпуска*

Иванка Иванова: Най-добрата новина е, че ВСС успя да се раздели на колегии, без да се разпуска*

Defakto.bg

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше необходима и неизбежна стъпка и най-добрата новина е, че той успя да се раздели на колегии, без да се стига да разпускането му, както е било в предишни случаи. Това заяви тази в предаването „Преди всички“ Иванка Иванова от правния отдел на „Отворено общество“. Тя коментира:

Последните два Съвета – този, който завърши 2012-а, и този, който завършва сега 2017-а, успяха да си изкарат до края мандата и промените в Закона за съдебната власт не бяха използвани като извинение да бъде разпускан и след това наново формиран съставът на Висшия съдебен съвет. Според мен това е добро развитие.  Иначе, беше ясно, че разделянето на Съвета ще произведе своя истински ефект, едва след като членовете на двете колегии – съдийската и прокурорската, бъдат избрани по нов начин, така че – аз тепърва очаквам да видим резултатите от това разделяне. Разделянето на Висшия съдебен съвет беше една необходима и неизбежна стъпка, защото, поне по отношение на кариерното развитие на съдиите, то ни доближава малко по-близо до установения европейски стандарт в тази област.

Иванова даде висока оценка на работата на ВСС по време на мандата му и посочи:

Мисля, че трябва да бъде отбелязан целия комплекс от свършена работа от този ВСС около измерване на натовареността на магистратите, приемане на правилата за натовареността на съдиите и стъпките, които предприеха след това за реформа на съдебната карта. Беше свършена огромна работа и аз много държа да подчертая, че тя беше свършена, като беше подходено разумно, т.е. всяко едно от решенията, които бяха вземани в хода на измерване на натовареността, беше предхождано от изследване, след това приемане на правила и тяхното обсъждане с участието на действащи съдии, след това тяхното експериментално прилагане, оценка на това експериментално прилагане и едва след това приемане на едно по-категорично нормативно решение – и това беше свършено в обстановка, в която у нас науката все още е огромен длъжник на управлението на съдебната власт.

Има обаче има  и две точки от дейността на този ВСС, които урониха обществения му престиж, каза още Иванова:

Основният проблем остава това, че по Конституция основната мисия на Висшия съдебен съвет е да урежда въпроси с назначенията, кадровото израстване на магистратите и там ние видяхме редица решения, които са против здравия разум и които са и противоправни, според мен.

Двете най-ниски точки в дейността на този Висш съдебен съвет, които и много тежко урониха неговия обществен престиж, са, поне според мен, провалът на няколко пъти на избора на председател на Апелативния съд, когато беше отказано Нели Куцкова да бъде назначена на тази позиция, въпреки че нямаше по-добри кандидати и нейната кандидатура беше отказана без всякакви мотиви.

От визуална гледна точка може би най-шокиращото беше това, че установихме прекия канал за комуникация, който съществува между някои от членовете на Висшия съдебен съвет и министър-председателя – онова нахлуване на министър-председателя във Висшия съдебен съвет, ставането на крака на членовете на Съвета при неговото явяване, разменените есемеси, които бяха осветени от председателя на Върховния касационен съд.

Добрата новина е, че около този ВСС имаше опозиция, концентрирана около малцинство, но все пак опозиция.

*Интервю на Силвия Великова  по БНР 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.