Последни новини
Home / Законът / Представляващият ВСС Димитър Узунов: Получавам около 7000 лева заплата, ще си взема всичко, полага ми се 

Представляващият ВСС Димитър Узунов: Получавам около 7000 лева заплата, ще си взема всичко, полага ми се 

Defakto.bg

Представляващият ВСС Димитър Узунов обяви  в ефира на bTV, че получава около 7000 лева заплата, като допълни, че има 24 г. стаж.

Узунов беше категоричен, че ще си получи абсолютно всичко, което му се полага. „Не се притеснявам, не се смущавам, не се водя на ведомост в която и да е фондация или в неправителствена организация. Разчитам и се издържам единствено от трудовото си възнаграждение”, подчерта той.

Той отхвърли  позицията на Соня Найденова, че решението, гласувано от ВСС да се изплаща  обезщетение в края на мандата е незаконосъобразно.

Става дума за спорната привилегия, изравнила членовете на съвета с действащите магистрати за получаване на обезщетения при напускане. На 16 март т.г. пленумът на ВСС гласува, че стажът в съвета, както и в Инспектората,  е магистратски стаж и отвори вратата кадровици и инспектори (включително бивши) да получат  щедри обезщетения при напускането си – максимумът са 20 брутни заплати.

Срещу това решение се обявиха Соня Найденова и Калин Калпакчиев с аргумента, че то е недопустимо и защото подобно приравняване  на стаж не е посочено в съдебния закон. В  него се говори само за действащите съдии, прокурори и следователи, обстоятелство, което не обхваща  магистратите, когато станат  кадровици във ВСС.   Прокуратурата обаче отказа да обори в съда решението на ВСС, на практика то остана безконтролно и отвори път на изпроводяк членовете му да получат солидни суми.

Соня Найденова и Калин Калпакчиев декларираха, че се отказват от това право на обезщетение.  Найденова обясни, че е   получила 18 заплати при влизането си преди четири години в съдебния съвет, заради напускане на съдебната система. Според  решението на ВСС сега й се полагат две заплати, които тя отказва.

Ето как достойно, по-магистратски Димитър Узунов коментира позицията на двамата:  Тя (Найденова) е получила е 98% от обезщетението си, и сега продънва ушите ни, че се отказва”! Нарече поведението на двамата  “ популистко “ и   насочено към дискредитиране и всяване на омраза.  В дух на колегиалност подхвърли , че съпругата на Калпакчиев е израстнала в кариерата, докато той е бил член на съвета, а неговият брат не се е радвал на подобни екстри.

„Не бива по този начин да настройваме хората срещу нас. Върнете тези 35%”, призова Узунов Соня Найденова. Става дума за допълнителното възнаграждение, което е получавала като представляваща ВСС.

„Като представляваща не й виждахме очите във ВСС. Тя обикаляше Европа повече, отколкото Апостола на свободата България през османското робство”, допълни той. И обеща,че ще си вземе обезщетението, което той и мнозинството сами си гласуваха.

Пропусна поне с няколко думи да направи отчет за работата на съвета, въпреки намека на водещия, че при такива високи заплати отговори за свършеното се дължат.  На финала Узунов допълни,  че след края на мандата на ВСС ще се върне в Районния съд в Сандански. Според някои мнения, това ще е само временно.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.