Последни новини
Home / Законът / Соня Найденова отвърна на Узунов: Не изкривявайте фактите, дръжте се достойно!

Соня Найденова отвърна на Узунов: Не изкривявайте фактите, дръжте се достойно!

Defakto.bg

Фрустриращата тема за парите е особено актуална, но когато някой съобщава „факти“, трябва да е точен и отговорен към тях – така по време на заседанието на ВСС Соня Найденова отвърна на нападките на Димитър Узунов към нея. И предупреди – има начини да защити доброто си име (вероятно пред съда).

Преди началото на заседанието, пред bTV представляващият съвета обвини Найденова, че е вземала 35 % отгоре към заплатата за работата си в съвета, а сега протестирала срещу „бонусите“, които кадровиците се готвят да приберат на сбогуване. Узунов прикани Найденова да върне „добавките“, „разкри също“, че след освобождаването й като магистрат е взела 18 заплати обезщетение.

„Господин Узунов прекрачи границите на добрия тон, не знам в израз на какво. Ще кажа само едно: Ако някой от вас, уважаеми колеги, смята, че до пролетта на миналата година е получавал допълнително трудово възнаграждение, различно от останалите, да го каже сега!“, реагира Соня Найденова пред ВСС.

И продължи: „До пролетта на миналата година всички, включително представляващият ВСС, получаваха допълнително възнаграждение в размер на 35 %. Ако някой смята, че аз като като представляващ съм вземала повече, да го каже тук и сега, за всичко има счетоводни документи“.

„Тези 35 % бяха ли посочени в Закона за съдената власт или бяха в изпълнение на решение на ВСС?“, включи се Димитър Узунов и моментално излезе от залата, без да чуе отговора. Както и без дума в потвърждение на обвинението, че „благините“ са били само за Найденова.

„Ще отговоря в рамките на добрия тон. По решение на предходния състав на ВСС от 2007 г. всички изборни членове вземахме добавка от 35 % към заплатата, за работа в комисии. То беше абсолютно еднакво за всички. През 2012 г. имаше медийни коментари дали нашият състав ще отмени това решение на предшествениците, но ние не го направихме и добавките се вземаха до промените в ЗСВ от юли 2016 г. Тогава в закона изрично бе записано, че добавки не се полагат (но за сметка на това заплатите на кадровиците станаха равни на „тримата големи“ в Темида, най-високите в системата)“, обяви Соня Найденова.

И заключи: „Не желая повече спекулации по тази тема! Но когато някой говори нещо, да го прави отговорно. Всички мои публично огласени възражения срещу нищожното, според мен решение на ВСС от 16 март т.г. (за „бонусите“ – б.р.) преди това са били изложени в тази зала!“

Що се отнася до взетите 18 заплати при освобождаването й като магистрат, Найденова никога не е крила, че ги е получила. Но те именно са в рамките на закона. А през март ВСС го дописа, като приравни кадровиците на магистрати и им отвори пътя при напускане на съвета, а не на системата, да получат „обезщетение“.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.