Последни новини
Home / Законът / Съдиите от Софийски градски съд свикват общо събрание, ще избират и.ф.председател

Съдиите от Софийски градски съд свикват общо събрание, ще избират и.ф.председател

Defakto.bg

След като институците мълчат кой ще замести Калоян Топалов на поста и временно ще поеме управлението на ключовия Софийски градски съд, съдиите от СГС са взели нещата в свои ръце, научи De Fakto. С подписите на над 40 от тях за утре е свикано общо събрание на съда по темата. Топалов вече е подписал заповедта за това, потвърдиха магистрати.

Случва се, след като във вторник, на 26 септември, ВСС гласува оставката на Калоян Топалов, а тя влиза в сила на 2 октомври. В същото време предложения за изпълняващ функциите на председател не е направено и до днес. Предложението би трябвало да дойде от шефа на по-горния Софийски апелативен съд, а в закона бе зачертана възможността при липса на предложения и.ф. да стане най-старшият измежду зам.-председателите на СГС.

Мълчанието е повече от притеснително, нищо чудно „парашутист“ да оглави СГС, би тревога Калоян Топалов в интервю пред De Fakto.

За това сега съдите прибягват към друга възможност, която веднъж вече беше ползвана от колегите им от Софийския районен съд в началото на годината и ще номинират кандидат или кандидати за и.ф. председател на общо събрание. В началото на годината инициативата за общото събрание на СРС бе на Топалов, сега съдиите от СГС се самоорганизират.

Последната дума, разбира се, е на ВСС, където се гласуват предложените. Ако утре от СГС издигнат „свой“ претендент, съдийската колегия на действащия съвет може да се произнесе за него на извънредното си заседание на 2 октомври.

 

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.