Последни новини
Home / Законът / Съдиите: Стига хули за глобата на шведския гражданин, изритал камериерка! При това обвинение – такова наказание

Съдиите: Стига хули за глобата на шведския гражданин, изритал камериерка! При това обвинение – такова наказание

Defakto.bg

Спрете незаслужените хули към съда – с такова обръщение (не за първи път) излиза Съюзът на съдиите в България.

Поводът е освобождаването от наказателна отговорност на шведския гражданин Ралф Сундберг (на снимката) срещу глоба от 4 500 лв.

Случаят от 3 юни наистина е скандален – в хотел в „Слънчев бряг“ пияният чужденец брутално бе изритал жената в главата, без видима причина, ей така.

На 26 септември Районният съд в Несебър постанови решението си за глобата, взривило политици и социални мрежи.

В профила си във Фейсбук Нинова написа: „И като юрист, и като политик знам, че има правило – съдебните решения да не се обсъждат, а да се изпълняват. Но след като прочетох новината, че шведът, ритнал камериерката, е осъден на 4500 лв. глоба и си е заминал, обявявам, че няма да се съобразявам с правила. Аз съм българка и искам да знам името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв. Искам да знам мотивите му и да го питам – освен закона, какво му говори съвестта. Помогнете ми да намеря госпожа Петкова. Искам да я погледна в очите и да й се извиня!„.

Извън публичното внимание и памет обаче останаха няколко факта. Първо прокуратурата обяви, че ще търси отговорност на Сундберг за „тежка“ форма на хулиганство, с особен цинизъм и дързост, а после го прати на съд като редови хулиган. Разликата между едното и другото обвинения е съществена, включително и в наказанията. Второ, при наличното обвинение и чистото (както се оказа) съдебно минало на шведа, законът дава само една възможност – прилагане на чл. 78 а от Наказателния кодекс, сиреч освобождаване от наказателна отговорност срещу глоба. И прокуратурата е поискала санкцията да е глоба.

Обичайно обаче на мушката на недоволството попадна съдът.

Ето заявлението на Съюза на съдиите:

Съюзът на съдиите в България отбелязва с огромно съжаление, че огласява публична позиция, насочена към предотвратяване на напълно необосновани атаки към отделни съдии и към съда като цяло, предприети от представители на парламентарно представени партии. 

Този път поводът е коментарът на г-жа Корнелия Нинова, направен на страницата й във Фейсбук и разпространен от някои медии, по повод съдебното решение на Районен съд – Несебър, постановено спрямо шведския гражданин Ралф Сундберг. 

Г-жа Нинова, която посочва, че е юрист, заявява, че иска да знае „името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв.“, а също и мотивите му (на съдията), за да го попита, „освен закона, какво му говори съвестта“. 

Налага се да припомним на юристите и да отбележим за гражданите, които не са юристи и от които не се очаква да знаят текстовете от Наказателния кодекс, че законите се приемат от Народното събрание, а съдът е длъжен ги прилага. 

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Ралф Сундберг за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Съдът, спазвайки закона и приемайки за доказано обвинението, е освободил обвиняемия от наказателна отговорност и е наложил административно наказание в размер, близък до максималния. И прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е предвидено, че в случай като този задължително следва да се приложи чл. 78 а НК. 

Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?!

С огорчение припомняме, че имаше и друг подобен случай, в който наш колега – съдия от Пловдив, впоследствие напуснал системата – беше атакуван публично, че приложил закона. 

Съдът не приема законите. Прилага ги. А дори когато се налага да консултира законодателя, в напълно легитимна форма, последният рядко се съобразява с предложенията на прилагащите закона. 

Госпожо Нинова, би следвало да се извините не само на потърпевшата, но и на съдията, когото охулихте, загдето е разгледал делото и приложил закона.   

Управителен съвет на Съюза на съдиите в България

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

2 коментара

  1. Dilyan Nikolov

    Неадекватно е обвинението ,а не присъдата.Не е допустимо бесен чужденец да изрита с такава интензивност камериерката в жизнено важна зона- главата и да не се допуска тежка черепномозъчна травма или дори убийство.Ако искаше да и нанесе лека телесна повреда щеше да я ритне по тялото,а не в главата с интензивност доказваща умисъл за опит за убийство. Ако прокуратурата беше повдигнала такова обвинение нямаше да има такова и такова позорящо държавата ни наказание.

  2. Георгиева

    Явно, умишлено е повдигнато такова обвинение! Правете си изводи, хора, защо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.