Последни новини
Home / Законът / Съдиите: Стига хули за глобата на шведския гражданин, изритал камериерка! При това обвинение – такова наказание

Съдиите: Стига хули за глобата на шведския гражданин, изритал камериерка! При това обвинение – такова наказание

Defakto.bg

Спрете незаслужените хули към съда – с такова обръщение (не за първи път) излиза Съюзът на съдиите в България.

Поводът е освобождаването от наказателна отговорност на шведския гражданин Ралф Сундберг (на снимката) срещу глоба от 4 500 лв.

Случаят от 3 юни наистина е скандален – в хотел в „Слънчев бряг“ пияният чужденец брутално бе изритал жената в главата, без видима причина, ей така.

На 26 септември Районният съд в Несебър постанови решението си за глобата, взривило политици и социални мрежи.

В профила си във Фейсбук Нинова написа: „И като юрист, и като политик знам, че има правило – съдебните решения да не се обсъждат, а да се изпълняват. Но след като прочетох новината, че шведът, ритнал камериерката, е осъден на 4500 лв. глоба и си е заминал, обявявам, че няма да се съобразявам с правила. Аз съм българка и искам да знам името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв. Искам да знам мотивите му и да го питам – освен закона, какво му говори съвестта. Помогнете ми да намеря госпожа Петкова. Искам да я погледна в очите и да й се извиня!„.

Извън публичното внимание и памет обаче останаха няколко факта. Първо прокуратурата обяви, че ще търси отговорност на Сундберг за „тежка“ форма на хулиганство, с особен цинизъм и дързост, а после го прати на съд като редови хулиган. Разликата между едното и другото обвинения е съществена, включително и в наказанията. Второ, при наличното обвинение и чистото (както се оказа) съдебно минало на шведа, законът дава само една възможност – прилагане на чл. 78 а от Наказателния кодекс, сиреч освобождаване от наказателна отговорност срещу глоба. И прокуратурата е поискала санкцията да е глоба.

Обичайно обаче на мушката на недоволството попадна съдът.

Ето заявлението на Съюза на съдиите:

Съюзът на съдиите в България отбелязва с огромно съжаление, че огласява публична позиция, насочена към предотвратяване на напълно необосновани атаки към отделни съдии и към съда като цяло, предприети от представители на парламентарно представени партии. 

Този път поводът е коментарът на г-жа Корнелия Нинова, направен на страницата й във Фейсбук и разпространен от някои медии, по повод съдебното решение на Районен съд – Несебър, постановено спрямо шведския гражданин Ралф Сундберг. 

Г-жа Нинова, която посочва, че е юрист, заявява, че иска да знае „името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв.“, а също и мотивите му (на съдията), за да го попита, „освен закона, какво му говори съвестта“. 

Налага се да припомним на юристите и да отбележим за гражданите, които не са юристи и от които не се очаква да знаят текстовете от Наказателния кодекс, че законите се приемат от Народното събрание, а съдът е длъжен ги прилага. 

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Ралф Сундберг за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Съдът, спазвайки закона и приемайки за доказано обвинението, е освободил обвиняемия от наказателна отговорност и е наложил административно наказание в размер, близък до максималния. И прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е предвидено, че в случай като този задължително следва да се приложи чл. 78 а НК. 

Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?!

С огорчение припомняме, че имаше и друг подобен случай, в който наш колега – съдия от Пловдив, впоследствие напуснал системата – беше атакуван публично, че приложил закона. 

Съдът не приема законите. Прилага ги. А дори когато се налага да консултира законодателя, в напълно легитимна форма, последният рядко се съобразява с предложенията на прилагащите закона. 

Госпожо Нинова, би следвало да се извините не само на потърпевшата, но и на съдията, когото охулихте, загдето е разгледал делото и приложил закона.   

Управителен съвет на Съюза на съдиите в България

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

2 коментара

  1. Dilyan Nikolov

    Неадекватно е обвинението ,а не присъдата.Не е допустимо бесен чужденец да изрита с такава интензивност камериерката в жизнено важна зона- главата и да не се допуска тежка черепномозъчна травма или дори убийство.Ако искаше да и нанесе лека телесна повреда щеше да я ритне по тялото,а не в главата с интензивност доказваща умисъл за опит за убийство. Ако прокуратурата беше повдигнала такова обвинение нямаше да има такова и такова позорящо държавата ни наказание.

  2. Георгиева

    Явно, умишлено е повдигнато такова обвинение! Правете си изводи, хора, защо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.