Последни новини
Home / Законът / Антинаграда „Вързан ключ“ за парламента заради абсурдно законотворчество

Антинаграда „Вързан ключ“ за парламента заради абсурдно законотворчество

Defakto.bg

Народното събрание получи тази година антинаградата „Вързан ключ“ за абсурдни решения. Конкретно призът е „за практиката на непрозрачно, скоростно и в нарушение на изискванията за обществено обсъждане приемане на изменения в редица важни за обществото закони, както и за мълчалив отказ по заявление за достъп до информация“.

Това съобщиха от Програма „Достъп до информация“. В Деня на правото да знам от организацията за пореден път раздадоха награди и антинагради.

Призът „Катинар“ за институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и нарушава правата на гражданите отиде в община Варна заради откази да предостави информация по изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“, както и за „антидатирането“ на решения след жалби срещу мълчалив отказ в съда.

Отличието „Срамота“ получава Столична община – за системни откази на информация, прикрити зад формулировката „вътрешнослужебен акт“, системно отменяни от съда, както и за непубликането на актовете на кмета на страницата на институцията. Със „Срамота“ се сдоби и община Белово заради традицията да не отговаря на заявления за достп до информация.

 

Истинските награди – „Златен ключ“

 

Наградените със „Златен ключ“

Като институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани бе отличено Министерството на финансите за „високото ниво на активна прозрачност“.

 

Наградата за гражданин, използвал най-активно правото си на информация отиде при Димитър Пецов от Силистра, включително и заради кампанията „Кмете, докога?“.

Неправителствените организации „За Земята – Достъп до правосъдие“ и „Грийнпийс“-България са отличени за активното търсене на данни за качеството на въздуха в София и последвалата публична кампания.

Журналистът от BiT Илия Вълков получава „Златен ключ“ за получения достъп до втората стенограма от консултациите по казуса „КТБ“, проведени при президента на 14 юли 2014 г., довело до широко медийно отразяване и голям обществен отзвук

 

 

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.