Последни новини
Home / Законът / На финала: Напрежение покрай бонусите във ВСС

На финала: Напрежение покрай бонусите във ВСС

Defakto.bg

В последните дни на отиващия си Висш съдебен съвет обстановката се напряга, а един от поводите са прословутите „бонуси“, които ВСС си самогласува на изпроводяк, установи проверка на De Fakto.

Зачестиха декларации от кадровиците, че няма да се възползват от „екстрата“. Чува се също и за съпротива от служители на съвета да участват в процедурата по подготовка и изплащане на бонусите, защото ще са незаконни.  А за незаконни плащания се носи отговорност – както гражданска, така и наказателна.

Става дума за обезщетенията като брой заплати при напускане (максимумът е 20), които мнозинството в съвета прие, че се дължат на кадровиците и инспекторите след изтичането на мандатите им, по подобие на магистратите. Според Закона за съдебната власт (чл.225, ал.1 ЗСВ) правото на  обезщетения е детайлно уредено за действащи  съдии, прокурори и следователи. Подобен изричен текст за членовете на ВСС и за инспекторите  в закона няма.    „Опозицията“ във ВСС определи екстрите като „мними и недопустими“, а решението за тях – за нищожно. Нещо повече – Соня Найденова сезира всички прокурорски инстанции, включително и Сотир Цацаров с настояване да атакуват решениета на ВСС  като нищожно в съда, но получи отказ отвсякъде.

Решението на пленума на съвета бе гласувано на 16 март, а със заповед на представляващия ВСС Димитър Узунов от 13 септември на главния секретар на съвета е възложено „да се събере необходимата информация, свързана с определяне размера на обезщетението по реда на чл.225, ал.1 от ЗСВ, подготвяне на заповеди за това, и за изплащане в срок до 03.10.2017 г. на изборните членове на дължимото обезщетение на основание чл.225, ал.1 от ЗСВ във връзка с решение на пленума на ВСС от 16.03.2017 г., т.45.“

Калин Калпакчиев и Соня Найденова първи официално декларираха отказ да се възползват от „придобивката“ и специално наблегнаха на становището на прокуратурата, че решението от 16 март не създава директно права за получаване на бонусите, а само посочвало условията за получаване на въпросното благо.

Интересното е, че в последните дни декларациите за отказ зачестяват. Публично, пред медии  заявки, че няма да се възползват от „екстрите“ направиха Ясен Тодоров и Милка Итова. Молби са оттеглили Михаил Кожарев и Незабравка Стоева, се чува откъм ВСС.

Дотук само Димитър Узунов е категоричен: ще си получи аболютно всичко, което му се полага, декларира той пред bTV вчера.

Полага ли се това обезщетение?  В тази връзка някои от кадровиците обмислят дали да не сезират Сметната палата за готвените плащания, извън закона.

De Fakto потърси за коментар главния секретар на ВСС Димитър Тончев с въпроса дали процесът по изплащането на „бонусите“ тече гладко или има проблеми. „Не мога да давам служебна информация“, обяви Тончев.  Убедени сме,че г-н Тончев не би отказал служебната информация пред Сметната палата, ако нейните органи  най-сетне „чуят“ проблема.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.